A vörös tölgy ősszel a legszebb

A vörös tölgy Nyugat-Európa parkjaiban gyakori. Szép őszi lombszíneződése miatt közkedvelt.  Fontos erdészeti faj, mert gyorsan újul.

vörös tölgy ősszel

A vörös tölgy botanikája

A bükkfafélék családja

A tölgyek a bükkfafélék (Fagaceae) családba tartoznak. A bükkfafélék fajai az északi és a déli féltekén egyaránt előfordulnak. Az egyes nemzetségek elterjedési területe meglehetősen eltérő. Így például a tölgy (Quercus) nemzetség még a tajga öv déli pereméig húzódik, addig a bükkfa (Fagus) nemzetsége a mérsékelt övi lombhullató erdők elterjedési területével egyező.

A tölgy (Quercus) nemzetség

A nemzetségbe örökzöld vagy lombhullató fák tartoznak. A hajtás főtengelye állandó növekedésű (monopodiális). A levelekre jellemzőek a széles karéjok. Másodhajtás képződés jellemzi (ún. János napi hajtások). A virágzat közös tengelyen elhelyezkedő kettősbog.

A vörös tölgy leírása

Az Észak-Amerika keleti és középső részén őshonos vörös tölgy (Quercus rubra) 25 méter magasra nő, de esetenként 50 m-nél nagyobb magasságot is eléri. Gyökérzete valamivel sekélyebb, mint a hazai tölgyeké. Szabad állásban nagy, terebélyes koronát, zárt állásban nyúlánk, egyenes, ágtiszta törzset és laza koronát növeszt. Törzse végig követhető a koronában is. Levele tojásdad, a levélszél fogazott. A levéllemez karéjos. Levélállása szórt.  Egylaki, barkavirágzata májusban nyílik. Termései a 2. év szeptemberére érnek be.

vörös tölgy tavasszal

A vörös tölgy környezeti igényei

Éghajlatigénye a kocsányos tölgyhöz hasonló. Hőigénye közepes. Fényigényes.  Fiatalon szintén árnyéktűrő, később teljes napfényt kíván. Jól tűri a városi környezetet. Szárazságtűrő. Talaj iránt igényesebb: Legjobban kedveli a homokos, vályogos talajokat, de a barna erdőtalajon, a lejtőhordalékon, a váztalajokon, az agyagos kötött talajokon, a meszes talajokon is megél. Megvetéssel, fás dugvánnyal szaporítható.

A vörös tölgy elterjedése hazánkban

Az Erdészeti Tudományos Intézet szerint a vörös tölgy alföldi területeinken a legjobb növekedést mutató tölgyfajunk. A volt ÁESZ adatai alapján (2006. 01. 01.) napjainkban közel 15 ezer ha-on állnak zömében elegyetlen vöröstölgyesek, melyeknek jelentősebb területű állományai Baranya, Vas, Zala, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben találhatók.

vörös tölgy őszi level

A vörös tölgy kertészeti értékei

Méretei miatt kiskertbe nem ajánlott, de parkokba, nagyobb kertekbe szépen mutat. Győződj meg arról, hogy a számára kiválasztott területen elegendő hely van a fa növekedéséhez anélkül, hogy épületek vagy más szerkezetek akadályoznák fejlődését. A városi környezetet is tolerálja, hosszú életű, nem igényel különösebb gondozást, a kifejlett fa szárazságtűrő. Nagy árnyékot adó, mutatós fa. Miután nagy árnyékot vet, tervezz alá pihenőhelyet, helyezz alá kerti padot. Ültess árnyéktűrő és aljnövény jellegű növényeket a vörös tölgy tövébe. A hosták, páfrányok és más erdei növények szép aljnövényzetet alkothatnak a fa alatt. Válassz érdekes textúrájú és színű növényeket, amelyek kiegészítik a vörös tölgy gazdag zöld lombozatát.

Őszi levélszínévél kedvező időjárás esetén szépen díszít. A lombszín ősszel sárga, majd lilás-vörös. Cikk ajánlat: Őszi levelek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!