A közönséges vadgesztenye

Városokban, településeken, kertekben, utak mentén sokszor találkozhatunk sorfának ültetett vadgesztenyével. Azonban az aknázómolynak és a levegőszennyezésre való érzékenységüknek köszönhetően fénykoruk leáldozóban.

Vadgesztenye rendszertana

A legújabb, molekuláris genetikai vizsgálatokon is alapuló besorolás szerint a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába,  a vadgesztenyefélék alcsaládjába (Hippocastanoideae) fák tartoznak. Fontos nemzetsége a vadgesztenye ( Aesculus) nemzetség, ahová a vadgesztenye vagy bokrétafa (Aesculus hippocastanum) tartozik, amely a nemzetség névadója egyben.

fehér virágu vadgesztenye

Egyébként trópusi, szubtrópusi fák és kacsokkal kapaszkodó liánnövények tartoznak a kb. 2000 fajt magába foglaló szappanfafélék családjába.

vadgesztenyefélék alcsaládjának 15 faját ismerjük. Fő jellemzői: A Levelek tenyeresen összetettek, átellenesen állnak. Virágaik karácsonyfára emlékeztető, fürtös-bogas virágzatot alkotnak. Termésük húsos, tüskés falú tok. A tokban két mag fejlődik, óriási sziklevelekkel.

A vadgesztenye nemzetség 12 fajt számlál, amelyek Észak-Amerikában, Eurázsiában illetve Mexikóban honosak.

Vadgesztenye bemutatása

A vadgesztenye hazája Elő-Ázsia és a Balkán félsziget, de mára már sok helyre eljutott. Ugyanis a fagyokat jól bírja. Városokban, településeken, kertekben, utak mentén sokszor találkozhatunk sorfának ültetett vadgesztenyével.  Hazánkban régóta kedvelt díszfa. Nemcsak kertekben, parkokban, utak mentén, hanem erdei vadak takarmányozása céljából is telepítik. A fa 25 méteres magasra is megnő. Kérge sötétbarna, pikkelyesen leváló. Rügyei vastagok, kúposak, ragadósak. Nagy levelei tenyeresen összetettek.

Vadgesztenye virága

Virágai április végén, május elején nyílnak. A virágok fehér, tövükön sárga, később pirosló szirmú bugákakat alkotnak. Rendkívül mutatósak. Májusra a gesztenyefák marcipán-tortadíszre emlékeztető, rokokó virágzatain belüli, egyes virágok közepe sárgából pirosra vált. A gesztenye virág gyógyszer reumatikus fájdalmak ellen. ilyenkor a gesztenye virágjából készült teát kell fogyasztani. Borogatást is tehetünk a fájó testrészekre. Tegyük az esti fürdővízbe egy jó liter, két liter, friss vagy szárított virágból készült virágforrázatot.

vadgesztenye virágzat

Vadgesztenye termése

Szeptemberre alakulnak ki a tüskés, háromfelé repedő toktermések, melyek 1-3 fényes, gesztenyebarna magot tartalmaznak.

Mit tegyünk a kellemes tapintású vadgesztenyékkel, amelyek a oly hívogatóan hevernek az útszélén, várva, hogy felvegyük őket? Semmi esetre sem együk meg őket. Egyébként nagyon sok mindenre alkalmasak. Olcsó, természetes, szerethető gyermekjátékként régen gyufaszállal székecske, asztalka készült belőle.  Ruhásszekrénybe, spájzba remek rovarriasztó! Távol tartja a molyokat is!

vadgesztenye

Vadgesztenye gondozása

Házikertbe a rendelkezésre álló méretek függvényében telepítsük e fát. A vadgesztenye tűri az agyagos vagy homokos talajt. A napot vagy a félárnyékot kedveli. Vízigénye közepes. Szeles helyre ne ültessük.  Az idős fák alatt kipusztul az aljnövényzet, ezért a földig hajló ágakat kissé vágjuk vissza, a fa alatt is öntözzünk, ősszel pedig a lehullott lombot gereblyézzük össze. A vadgesztenye lombjából a növények fejlődését gátló, allelopátiás vegyületek oldódnak ki, a levelek csak hosszan, de komposztálhatók. Ha sok vadgesztenye avar képződik, érdemes külön tárolót létrehozni számára, így a többi, gyorsan bomló anyag felhasználásával nem kell kivárnunk ezek megérését. A lombkomposztálásról itt olvashat.

A vadgesztenye leveleinek foltosságát a Mycosphaerella maculiformis gomba okozza (mikoszferellás levélfoltosság), mely a lehullott levelekben telel át és itt képezi spóráit, melyek tavasszal ismét fertőznek. Terjedését a nedves környezet, az esős időszak elősegíti. A következő vegetációs időszakban való fertőzését megakadályozandó, gyûjtsük össze és semmisítsük meg a lehullott faleveleket. Tünetei: a levelek mindkét oldalán látható, kerekded alakú különálló, de idővel összefolyó, apró barnás-vöröses foltok, melyek között a szövetrészek megsárgulnak, így a levél mozaikos jelleget ölt.

Az utóbbi időben a hazai állományokat jelentősen károsítja a vadgesztenye aknázómoly.

aknázómoly kártétele

Út menti fasorba régebben előszeretettel ültették. Sok régi fasorunk áll vadgesztenyéből. De ősszel hulló termései miatt meggondolandó ilyen célú telepítése. Légszennyezésre érzékeny. A városi környezetet rosszul tűri.  Sajnos az aknázómoly, és a fasor ültetések ideje óta jóval szennyezettebbé váló környezet árt ezeknek az út menti fáknak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!