Ehető díszalma díszek

Sok oka van, hogy díszalmát ültess. Jó porzófa, gyönyörű virágözönnel örvendeztet meg tavasszal, és gyümölcse is ehető. Ha agyagos a talajod, kimondottan jó lehetőség a díszalma ültetése. Alacsony termetének köszönhetően kis kertbe is jól elfér. Vezeték alá ültethető például a Malus x adstringens „Hopa” – díszalma – Malus baccata „Street Parade” – bogyós díszalma.

Díszalma fajta ajánlat

A díszalmák tavasszal, a lombozat megjelenése előtt ontják virágtömegüket. Őszi termésük kevéssé ízletes, de ehető. A telt virágú almafák alig hoznak termést. Az almák színe vörös, narancsszínű vagy sárga, és nyár közepétől késő őszig teremnek. Jól mutatnak szoliterként, határoló növényként és sorban ültetve út mentén vagy takarás céljából. Ősszel ültessük őket.

Néhány közkedvelt, divatos fajta, amely magyar kertészetekben is kapható:

Malus Royalty

3-6 méteres, gyenge növekedésű fa. 3-4 cm-es szimpla virágai rubinpirosak. Levelei a szezon kezdetén rubinvörösek, majd zöldes árnyalatúak, ősszel pedig ismét ragyogó bordóak. A virágok és a termés is vöröses-bordó. Napos helyre való. közepes ízigénye közepes. Meghálálja a rendszeres tápanyag utánpótlást. Termése ehető. Szoliter növénynek ültesd.

Malus Royalty

Fotó: shi zhao – ide feltöltve: Flickr  海棠花:王族, CC BY-SA 2.0, Link

Malus purpurea Eleyi

A 4-6 méter magasra növő fa széles koronát nevel, de még 20 évesen is csupán 3 méter magas. Díszítőértékét vörös majd rózsaszínűre váltó virágai, barnásvörös levélszíne, illetve 2-3 cm-es sötétpiros termése adja. Talajban nem válogat. Termése dzsemnek kiváló. Szoliternek és utcafásításra is alkalmas.

Malus purpurea Eleyi

Fotó: Saltinbas – Public Domain, Link

Malus baccata ‘Street Parade’

A 2,5-4 méter magas, karcsú, oszlopos (tojásdad) koronájú fa. Dúsan virágzik, lombozata zöld, virága fehér, bimbóban halvány rózsaszín. Almája vörös-bordó. Mélyrétegű üde talajba, napos fekvésbe való. Kis kertek szoliter fája. Út- és utcafásításra alkalmas.

Malus baccata 'Street Parade'

Malus  ‘Professor Sprenger’

Gyorsan növő, nagy bokor vagy kis kúp alakú fa. 5-6 méter magas, 3-5 méter széles. Elliptikus levelei 6-8 cm hosszúak, tavasszal vörösesek, nyáron is megmarad a főerek mentén a vöröses árnyalat a zöld leveleken. Őszi lombszíne sárgából vörösre vált. Gazdagon virágzik, bimbói rózsaszínűek, virága fehér, szimpla. Termése kerekded, 1-1,5 cm-es, narancs, napos oldalon piros színű, télen is a fán maradó.

Malus Prof Sprenger

Malus sp. ‘Red Jade’

Széles ívben lecsüngő ágú, bókoló fa. Levelei keskeny elliptikusak, üde zöldek, őszi lombszíne sárga. Kaszkádban nyíló virágai bimbóban piroslók, kinyílva rózsaszínűek, majd fokozatosan kifakulnak. Termése élénkpiros, jókora borsó nagyságú, a madarak egyik kedvence.

Malus Red Jade

Fotó: Panek – CC BY-SA 4.0, Link

Malus spectabilis

Az ázsiai almának is nevezett fa kis termetű, 9 méterre megnövő, formás. Levelei oválisak, gyakran karéjosak, sötétzöldek. Virágbimbói sötét korall pirosak, majd a szirmok színe egyre halványul. Fehér és telt virágú fajtái is ismertek. Aranysárga, cseresznye méretű gyümölcseiből ízletes befőtt készíthető. Üde, nedves talajba való, jól viseli fejlődik nehéz agyagtalajban. A napos helyet kedveli, de elviseli a félárnyékot is.

Malus spectabilis

Malus halliana

Neve “bíborszínű kocsányon csüngő”, fehér vagy halvány rózsaszín virágaira utal. Laza koronájú kis termetű, 4 méteres  fa, levelei rügyfakadáskor bronzos színűek. Biztosan nem tudjuk, de valószínű, hogy Kínából származik. Különösen Szecsuanban kedvelték, ahol híres, hosszú költeményeket is írtak róla.Kína- és Japán szerte telepítik szép fajtáit. Napfény- és nedvességkedvelő. Talajban nem válogat.

Malus halliana

Fotó: KENPEI – KENPEI, CC BY-SA 3.0, Link

Malus adirondack

Az USA-ból származó, karcsú kúp vagy oszlopos alakú, kisméretű, 4-6 méterre növő fa. Rendkívül fiatalon és dúsan virágzik, sok apró 1-1,5 cm nagyságú termést hoz. Virágai bimbóban rózsaszínűek, kinyílva fehérek. Termése piros. Elsősorban házikertbe ajánlott, de szűk utcákba, terecskékre, temetőbe is ültetik.

Malus Adirondack

Fotó: peganum Small Dole, England – Malus x Adirondack, CC BY-SA 2.0, Link

Magyar nemesítésű fajták:

Malus sargentii ’Piroska’ szép, csüngő fajta.
Malus sargentii ‘Gyöngyvér’ hófehér virágú, tűzpiros gyümölcsű fajta.

Malus sargentii Gyöngyvér

Forrás: www.dendrologia.eu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!