Ecetfa

Miután a népnyelv, vagy a köznyelv az ecetfát és a bálványfát egymás szinonimájaként emlegeti, sok kavarodás adódik főképpen szegény ecetfa kontójára. Sokan egy fajnak tekintik őket, és félnek ecetfát ültetni kertjükbe, holott az ecetfa a bálványfánál sokkal “barátságosabb” növény.

ecetfa őszi lombszíne

Bálványfa vagy ecetfa

Az  ecetfát  (Rhus typhina) gyakran összekeverik a bálványfával (Ailanthus altissima), amely gyomfa, a hazai fajok rovására szaporodó özönfa. Valóban távoli rokonai egymásnak. De ez valóban igen távoli rokonság. A bálványfa a bálványfafélék családjába tartozik, az ecetfa pedig a szömörcefélék közé tartozik.    Az edenkert.eu találóan így teszi szemléletessé az összehasonlítást: olyan, mintha a macskát és a kutyát kevernénk össze egymással, holott egyetlen közös vonásuk, hogy mindketten ragadozók.

Egyik szembetűnő különbség kettejük között, hogy míg a bálványfa akár 27 méter magasra is nőhet, az ecetfa maximálisan 10 méter magas, cserje vagy többtörzses kis fa. Az ecetfa jellegzetes terméséből savanykás italt készítettek az indiánok. Így kaphatta nevét, míg a bálványfát azért emlegetik ecetfaként, mert fiatal leveleinek és fiatal hajtásainak “összehúzó” illata az ecetre emlékeztet.

Az ecetfa bemutatása

Az Észak-Amerika észak-keleti vidékein, a sziklás hegyoldalak száraz lejtőin honos az ecetfa. Kétlaki növény. Sarjadzással terjed. De kevésbé agresszívan, mint a bálványfa. Páratlanul szárnyalt levelei ősszel vörösre színeződnek.Virágai kora nyáron nyílnak. A termős virágok a porzósok előtt kb. egy héttel jelennek meg. Az ötszirmú virágokat fellevél védi. A szirmok fehéresek vagy sárgászöldek, szőrösek. Az ágvégeken kb. harmadával hosszabb porzós virágok lazább, a termősök tömött, szőrös, dekoratív bugavirágzatot alkotnak. A nyár közepére kifejlődő és tél végéig díszítő sötétvörös, szőrös terméscsomók lencse méretű csonthéjas termésekből állnak. A magvakat a madarak terjesztik. Sokan attól félnek, hogy termése mérgező, ami tévhit.

Az ecetfa, mint ősi indián gyógynövény

Termését 10 – 30 percre forró vagy hideg vízbe áztatva frissítő, indián módra készült limonádét készíthetünk. Csak néhány példa, hogy a termést mire használták az indiánok: Termését az indiánok a termés teáját toroköblögetésre és köhögéscsillapításra használták. A gyümölcs áztatott italát étvágyjavítónak, székfogónak, a friss gyümölcsöt hánytatónak, külsőleg napégés okozta hólyagok ellen alkalmazták. Emellett virágját és gyökerét felhasználták.

Kertészeti értéke

Kertészeti értéke díszítő, csipkés hatású lombozata, dekoratív bugavirágzata, különleges termései és vörös őszi lombszíne. Termése a madarak kedvence. Méretei miatt kisebb kertekbe is ajánlott. Igénytelen, mésztűrő, szárazságtűrő, a városi klímát is jól viseli.

Ültesd szoliterként vagy csoportosan a drámai őszi látvány fokozása céljából. A bálványfánál jóval kevésbé invazív. Metszhető, előtörő vízhajtásait el kell távolítani.

Vizuálisan lenyűgöző látványt hozhatsz létre vele, amely az évszakok között változik, és ökológiai előnyöket biztosít. Megfelelő gondossággal és átgondolt tervezéssel élvezheted ennek az egyedülálló növénynek a szépségét és a vadvilágot vonzó erejét.

Törpe méretű kertészeti fajtája az aranysárga lombú ‘Bailtiger’ TIGER EYES. Őszi lombszíne skarlátvörös, narancssárga. Ágai, törzse bíbor árnyalatú. Szoliterként, tömegesen ültetve és szegélynek is kiváló.

ecetfa termése

Nálunk is kapható 3-5 m magasra növő, gyors kezdeti növekedésű, sarjakkal terjedő tövű lombhullató cserje a szeldelt levelű ecetfa (Rhus typhina Dissecta).  Lombja ősszel pirosra színeződik. Piros termése augusztustól a következő év márciusáig a növényen marad.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!