Faültetés, faj- és fajtaválasztás

Az ősz és a kora tavasz az ültetések, az átültetések ideje is. A gyökerek számára ez a legkedvezőbb alkalom. Márpedig a gyökereken áll vagy bukik sok minden. Ilyenkorra már túl vannak a fejlődés, a növekedés, a szárazság okozta stresszen, megterhelésen, és jóval kevesebb a dolguk. Használjuk ki az alkalmat! Növényeink ősszel kevésbé sínylik meg az (át)ültetést, mint tavasszal.

galagonya csemete

Fajválasztás

A nyári meleg, a napsütés, és a vegetáció kiszáradása ellen a legjobb megoldás a fatelepítés. A faj/fajtaválasztásnál vegyük figyelembe a talaj minőségét, a fényviszonyokat. Szintén nagyon fontos a csapadékeloszlás ismerete. A talajvíz mélységének ismerete is fontos. Ugyanígy, összehasonlításképpen ismernünk kell az általunk kiszemelt, faj/fajta igényeit. Tudnunk kell azt is, hogy a környezetben megtalálható, esetleg vadon növő fák melyek, hogy hozzájuk hasonlót ültetve a kertben nagy valószínűséggel jól fogja érezni magát nálunk, ugyanis ezek a fajok/fajták már beváltak a környéken.

Nem árt, ha tudjuk az alábbiakat (néhány példa):

  • Gyorsnövésű a juhar, a hárs.
  • Talajjavító pl. a hársfalomb.
  • Nagy helyigényű a platán, a hárs, a tölgy és a magas kőris.
  • Kiskertbe való a madárberkenye, a vérjuhar, az aranykőris.
  • Belvizes területre való a fűz.
  • Díszítő hatású a díszalma, a selyemakác, az ecetfa.

Az ún. gyomfák azért nem szerencsések, mert sarjadzanak, minta az akác, vagy magjukról szaporodnak, mint például a bálványfa. Mind az akác, mind a bálványfa dísznövényként került be az országba, de ma már nem lehet megszabadulni tőlük. Az honos fajokat kiszorítják, mert jól érzik magukat a hazai viszonyok között, és rendkívül szaporák.

Cikk ajánlat: Fák a kertben

A fajtaválasztás

Ha az alapfajt kiválasztottuk, meg kell tudni, hogy milyen fajták kaphatók, amelyek díszítőértéke esetleg jobb, mint az alapfajé. Így választhatunk juharfaként vérjuhar vagy tarka levelű juhart.

A faültetés ideje

A faültetés ideje lombhullástól a fagyokig, illetve a fagyok elmúlásától a rügyfakadásig tart. A szabadgyökerű fák jobban begyökeresednek, ha ősszel ültetjük el őket. Ezt lomghullás után tehetjük, a nyugalmi időszakuk elején. A téli gyökeresedést követően tavasszal már minden energiájukat a növekedésre tudják fordítani. A legtöbb fapusztulás oka az, hogy a nem megfelelő begyökeresedés miatt a később kifejlődő lombokat a gyökerek nem tudják megfelelő módon ellátni vízzel és tápanyaggal.

A földlabdás növények tavasszal is elültethetők.

Az őszi eső sokat segít, de száraz időjáráskor nem árt már átültetés előtt néhány nappal jól beöntözni a talajt. Ekkor a gyökerek kevéssé sérülnek, és életképességük is optimális lesz.

Általános szabályok

A sérülések elkerülése végett kössük fel az alsó ágakat. Ha törzset megjelöljük, akkor növényünket ugyanabba az irányba tájolhatjuk, ahogy eredetileg volt.

Csak akkor ültessünk, ha előtte némi talajjavítást végeztünk. Például a talajt jól fellazítottuk, az ültetőgödröt pedig kibéleltük komposzttal, tőzeggel, gombatrágyával.

Ne feledkezzünk meg az ültetést követő beöntözésről. Bár az idő ősszel hűvösre fordult, a gyökerek tovább növekednek, amihez az optimális talajszerkezetet, a megfelelő tápanyagfelvételt öntözéssel biztosítjuk. A rendszeres öntözést kiváltja az őszi esőzés. Ha már fagyosra fordul az idő, álljunk le az öntözéssel. Az 5-8 cm vastag mulcsréteg megtartja a nedvességet, óv a gazosodástól, és az erős fagyhatástól.

Ültetés földlabdával

Ne dobjuk le a növényt a kocsiról, ha helyére érkeztünk vele, mert ezt a traumát nem biztos, hogy ki tudja heverni. Elég sérülés éri e nélkül is.

Távolítsunk el minden műanyag védőhuzatot a földlabdáról. Ha ezzel együtt ültetünk, a gyökerek hosszan agonizálnak, mielőtt a növény végleg kimúlik. A műanyag zsinegtől ugyancsak meg kell szabadulni.

Ne ültessünk a szükségesnél mélyebbre! Ha a földlabda tetejéről levágjuk, és visszahajtjuk a zsákot, meglátjuk, hogy a faiskolában milyen mélyen ült a növény a talajban. Ennél kissé sekélyebbre ültessünk! Tavasszal kipótolhatjuk a megsüllyedt talajt. Agyagtalajon már 5 cm-rel mélyebb ültetés is megfojthatja a gyökereket.

A konténeres növény földlabdája értelemszerűen szabadon áll, ha kiütögetjük a konténerből. A konténeres növény földlabdáját meg kell kurtítani, a külső gyökereket meg kell lazítani, enélkül a külső gyökerek nehezebben nőnek bele földbe, és nem jutnak friss táplálékhoz. A konténeres növényeket ugyanolyan mélyen tegyük a gödörbe, mint amilyen mélyen a konténerben voltak.

A fát már az ültetést követően érdemes megmetszeni. Többet megtud a metszési kérdésekről, ha jelentkezi a gyümölcsfák metszése tanfolyamunkra.

Cikk ajánlat: Tavaszi fatelepítési tanácsok;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa