Kora nyáron virágüstökével, ősszel csörgősipkájával díszít a csörgőfa

A csörgőfa közismert faiskolai díszfa. Kis mérete, jó várostűrése miatt kedvelik a júniusban virágözönével, ősszel csörgő termésével feltűnő bugás csörgőfát.

virágzó csörgőfa

A bugás csörgőfa (Koelreuteria paniculata) Kína silány, köves talajú régióiban, Japán tengerparti régióiban honos. 10 méternél nem nő magasabbra. Gyakran több törzsű, ezért a gyerekek is könnyen mászhatják. Ez a fa kétszer is mutatós. Egyszer nyár eleji virágzásban, majd ősszel termésében lehet gyönyörködni. Páratlanul szárnyalt levelekből álló lombozata szellős, mutatós. Sárga, dús bugában álló virágai júniusban nyílnak. Remek mézelő. A csoportosan álló, hólyagosan felfújt termések kiszáradva csörögnek a szélben, innen ered a csörgőfa elnevezés. őszi lombszíne időjárástól függően sárgára, vörösesre színeződik. Talán kevesen tudják, hogy pirított magvait, párolt leveleit fogyasztják. A magvakból gyöngyöt fűznek. Szemkönnyezést, kötőhártya-gyulladás gyógyítanak levelének teájával készített borogatással. Virágai és lombja sárga illetve fekete növényi festék készítésére alkalmas.

csörgőfa ősszel

Csörgőfa ősszel

A bugás csörgőfa szintén gyomosít, bár kevésbé agresszív, mint a bálványfa. Napos helyre, félárnyékba való. Talajban nem válogat. Szárazságtűrő. Vezeték alatt jól elfér, sorfának is szívesen ültetik. Jól metszhető, alakítható. Kevés betegsége és kártevője van. A szarvasok nem kedvelik, a vadak ritkán tesznek kárt benne. Magról könnyen szaporodik, esetenként gyomosít!

A kora nyári virágözönére utalva hívják aranyeső fának is. A magyar aranyeső elnevezés azonban több zavart is okozhat, hiszen már növényeket is nevezünk aranyesőnek. Ilyen például a A pillangósvirágúak családjába tartozó hosszúfürtű aranyeső (Laburnum watereri Vossii), 4-5 méter magas, karcsú, erős növésű cserje, vagy kis fa. virágai élénksárga fürtökben május-júniusban nyílinak. Gyakran aranyesőnek hívják az aranyvesszőt vagy aranyfát is. Ez a Forsythia × intermedia növény, közismert neve aranycserje. Két kelet-ázsiai faj, a Forsythia suspensa és a Forsythia viridissima hibridjeként jött létre. ágait március – áprilisban látványosan borítják ragyogó sárga virágai.

oszlopos csörgőfa

Egyik kedvelt változat az oszlopos csörgőfa (Koelreuteria paniculata ‘Fastigiata’). Kis termete mellett térigénye is kicsi, szűk utcákba sorfának, kis kertekbe kiváló.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra