Levendula mindenhova

Megtudhatod, hogy a levendulát hová ültesd, hogyan gondozd, mivel társíthatod. megismerhetsz néhány fajt, fajtát. megtudhatod mire használhatod a háztartásban.

levendula párosítása bugás hortenziával

Levendula párosítása bugás hortenziával. Micsoda kontraszt!

A levendula divatszín, szentendrei vendéglő, kemping Balatonakaliban, de elsősorban aromás illatú, mutatós mediterrán eredetű félcserje. A gyógynövények, kertek, parkok sztárja. Virágai jellemzően kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. Elég csak megfogni őket, és kezünk egész nap illatos marad. Megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, ezért a közelében lévő növények nem tetvesednek. Igénytelen, szárazságtűrő. Nem csoda hát, ha feltűnik a parkok, parkolók, bevásárlóközpontok zöldfelületein.

Hova ültessük a levendulát?

A levendula (Lavandula officinalis) tövet nyáron is elültethetjük, ha kellő nedvességet tudunk biztosítani számára kertünk legmelegebb és legnaposabb részében. Miután mediterrán származású, hidegzugokba ne kerüljön. A mésztartalmú, agyagos, tápanyagokban szegény talaj kiváló a számára. Igénytelen, jól tűri a szárazságot, és trágyáznunk sem kell. Csak a metszőollót vegyük kézbe néha.

Levendula kerítés tövében

levendula díszfű párosítás

A levendula díszfű párosítás dinamikus kerti összeállítást eredményez.

Levendula gondozása

Ha szegélynek ültetjük, akár mikor formára igazíthatjuk. Egyébként ősszel vagy kora tavasszal vágjuk vissza körülbelül a kétharmadára. Figyelem, ahol az elfásodott részeket is eltávolítjuk, ott a növény nem hajt ki! A dugványok könnyen gyökeret eresztenek föld és homok keverékében. Télen takarhatjuk a rózsával együtt.

Cserépbe ültetéshez ajánlatos a növény méretének kétszeresét befogadó edényt választani. Talajához keverjünk homokot, apró kavicsot, alulra pedig kavicsos réteg kerüljön. Terrakotta cserépben jellegzetes mediterrán hangulatot varázsolunk környezetünknek. Akár fácskává is metszhetjük.

levendula sövény kerti út mentén

Metszéssel karban tartott Levendula sövény kerti út mentén.

Cikk ajánlat: Levendula termesztése

Levendula választék

A füzéres vagy spanyol levendula (Lavandula stoechas) nagy méretű, de virágok nélküli murvalevelek bóbitaszerűen helyezkednek el a virágzat tetején. Vízigényes! Miután fagyérzékeny inkább cserépbe ajánlott, ami télire bevihető.

A közönsége levendula, másik neve francia levendula (Lavandula angustifolia) elnevezésével kapcsolatos zavarokat fokozza, hogy angol nyelvterületen angol levendulának hívják, míg nálunk az angol levendula egy másik fajt (Lavandula intermedia) illet. Legismertebb fajtái: a Lavandula angustifolia ‘Hidcote Blue’ (sötétviola, 40 cm), a ‘Hidcote Giant’ (vila, 60-80 cm).

füzéres levendula

Füzéres levendula, vigyázat, fagyérzékeny.

Lavandula x intermedia ‘Grappenhall’ (világoskék, 60-90 cm) angol levendula,

Kis termetűek a Lavandula angustifolia ‘nana alba’ (fehér, 20 cm) közönséges levendula, Lavandula stoechas ‘Dwarf Blue’ (sötétkék, 30cm), fagyérzékeny füzéres levendula.

Cikk ajánlat: Downderry levendulái a német piaconExtrán sötét virágú francia levendula

Levendula társítások

A levendula – rózsa társítás már hosszú múltra tekint vissza. Igényeik összehangolhatók, napfényigényük közismert, és ráadásul ilyenkor a rózsán előszeretettel megbúvó levéltetvek is távol maradnak. Télen pedig jó, ha mindkettőt takarjuk. A levendula kerek, ezüstlombú bokrai kiemelik a rózsa szépségét. A leglátványosabb a virágok kontrasztja. Az élénk színű rózsák kivirítanak a levendula hűvös, violakék virág füzéreiből. Az illatok tobzódása már csak ráadás.

levendula kerítés tövében

Levendula rózsa párosítás az egyik leggyakoribb.

Ne feledjük azt se, hogy a levendula kiváló talajtakaró. A levendula nagyszerű társa a kisebb bokroknak és más évelő növényeknek is. Így például a tipikus mediterrán gyógy- és fűszernövényeknek: a kakukkfű, menta, cipruska között szépen megfér. Virágágyásunkban jól mutat a fáklyaliliom, az akantusz, a ligetszépe, az aranyfürt vagy a tűzpiros varjúháj társaságában. Sokszor ágyások szegélynövényeként ültetik. Ekkor 20 centinként ültessük, és ne feledkezzünk meg a metszésről.

levendula szárítása

Levendula a háztartásban

Ha szárított virágdíszt szeretnél a vázába, a levendulacsokrot lefele lógatva szárítsd. A levendula szedéséről és szárításáról itt olvashatsz: Szedjünk levendulát

Légfrissítő házilag

10 csepp citrom- + 10 csepp levendulaolaj feloldva 10 ml alkoholban. Ezt 1 liter vízzel elkeverni, szétpermetezni a betegszobában, WC-ben stb.

További információk: Levendula a háztartásban.

A levendula gyógyhatásairól itt olvashatsz: Kevés olyan sokoldalú gyógynövényünk van, mint a levendula

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!