Pünkösdi rózsák

A Kínában közel 2000 éve termesztett növény, mely egyben az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, növénytani nevét (Paeonia) a görög mitológia isteneit gyógyító orvosnak, Paion-nak köszönheti. Más források nevét a paean szóra vezetik vissza, ez diadalmi éneket jelent.

Peonia lactiflora x Paeonia officinalis 'Carol'

Peonia ‘Carol’

Az orvosra utaló név tetszik hihetőbbnek, mert a pünkösdirózsát évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával gyógyítottak sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát és egyéb betegségeket. Ez annál is meghökkentőbb, mivel a növény mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.

Pünkösdirózsa nemzetség

A pünkösdirózsák nemzetségében (Paeonia) akadnak lágyszárú évelők és fás szárú, lombhullató cserjék egyaránt. A fajok száma meghaladja a harmincat, a nemesített és keresztezett fajták száma pedig évről évre nő. A virág változatos színekben pompázik, és édes illatot áraszt. Az egyszerű virágú fajok szirmai csésze alakot öltenek és a feltűnő színű, sárga porzókat ölelik körül. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt fajták virágai megszámlálhatatlan szirmok sokaságából álló gömb alakban nyílnak.

Paeonia lactiflora 'Moonstone'

Paeonia lactiflora ‘Moonstone’

Évelő pünkösdirózsa botanikája

Az évelő, lágyszárú piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) az egyik legkedveltebb falusi virág volt. Néha a városi kertekben is előfordul, de gyakoribb a szintén lágyszárú bazsarózsa (P. lactiflora), mely rózsaszín vagy fehér virágokat fejleszt. A föld alatt gyöktörzset fejlesztenek, amelyből 40-80 cm magas mutatós levelek és mély bordó, illatos virágok fejlődnek. A pünkösdi rózsa a bazsarózsánál korábban virágzik. A szárakon súlyos virágfejek fejlődnek, ezért ajánlatos a tő mellé karót tűzni, és a szárakat hozzákötözni. Vágott virágként sokáig díszlik a vázában is.

Pünkösdirózsa gondozása

A pünkösdirózsa sok örömet szerez annak, aki az ültetésen túl megfelelően gondoskodik a neveléséről. Melyek is azok a feltételek, amelyeket ez a növény igényel?

Napfénykedvelők, ezért napsütéses helyre kell ültetni a kertben. Legalább fél napig érje a napsütés! Mély termőrétegű, tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. Ahol homokos a talaj, ott célszerű komposzttal és kevés agyaggal a földjét gazdagítani (pl. Alginit), mert ez utóbbi segíti a nedvesség megtartását. Ezeket az anyagokat az ültetőgödör alján keverjük el a talajjal, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a komposzttal. Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést, és az elvirágzás után is érdemes az öntözésre odafigyelni. Az enyhén savanyú vagy semleges kémhatású (pH 6,5 – 7) talajokat szereti. Mind fás bazsarózsa, mind pedig a pünkösdirózsa gyorsabb növekedéssel és dúsabb virágzással hálálja meg, ha minden tavasszal vékony rétegben érett istállótrágyát szórunk a tövéhez. Ha műtrágyát választunk, legyen K és P túlsúlyos (pl. 6-24-24 NPK összetétel). A tavaszi nagy esőzések következtében a virágokat és bimbókat megtámadhatja a szürkepenész (Botrytis). Homokos talajokon gyengíthetik a fonálférgek. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig el kell távolítani.

Nyár végén kell ültetni, hogy a tél beállta előtt elegendő idő maradjon az új gyökerek kifejlődéséhez. A legtöbb faj télálló, ám ha a fagyosszentek időszakában zord az időjárás, a fiatal pünkösdirózsa hajtásait érdemes betakarni. A frissen ültetett növényt is ajánlott a fagytól óvni az első télen, pl. szalmatakarással.

Paeonia 'Bartzella'

Paeonia ‘Bartzella’

A pünkösdirózsa szaporítható magvetéssel, de mivel magvai hajlamosak több évig is elfeküdni, eredményesebb az ivartalan szaporítás. A lágyszárú pünkösdirózsákat a vaskos gyöktörzsek szétosztásával, feldarabolásával lehet szaporítani. Ennek legkedvezőbb időszaka a szeptember hónap. Éles késsel vágjuk szét a gyöktörzset úgy, hogy mindegyiken legyen néhány szem és elegendő gyökérzet. Ezután fektessük vízszintesen a földbe, és csupán 5 cm vastag földréteggel fedjük. Késő ősszel takarjuk szalmával vagy lombbal, hogy az erősebb fagyoktól megvédjük.

Fás pünkösdirózsa

Csak türelmes ember telepítsen fás pünkösdirózsát (Paeonia suffruticosa). Fajtái többnyire a 3. évtől virágoznak teljes pompájukban. Ha nagy virágokat szeretnénk, a borsónyira megnőtt oldalrügyeket el kell távolítani. Érzékenyebb lágyszárú fajtársainál, árnyékkedvelő. Nem kedveli a metszést, ezért a telepítés során olyan helyet kell számára választani, ahol majd a végleges méretű növény is elfér. A fás fajokat ma már többnyire dajkaalanyra oltják, és oltott töveket árusítanak. Ez a szaporítási mód kertészeti szakismeretet kíván.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!