Pünkösdi rózsák

A Kínában közel 2000 éve termesztett növény, mely egyben az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, növénytani nevét (Paeonia) a görög mitológia isteneit gyógyító orvosnak, Paion-nak köszönheti. Más források nevét a paean szóra vezetik vissza, ez diadalmi éneket jelent.

Peonia lactiflora x Paeonia officinalis 'Carol'

Peonia ‘Carol’

Az orvosra utaló név tetszik hihetőbbnek, mert a pünkösdirózsát évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával gyógyítottak sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát és egyéb betegségeket. Ez annál is meghökkentőbb, mivel a növény mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.

Pünkösdirózsa nemzetség

A pünkösdirózsák nemzetségében (Paeonia) akadnak lágyszárú évelők és fás szárú, lombhullató cserjék egyaránt. A fajok száma meghaladja a harmincat, a nemesített és keresztezett fajták száma pedig évről évre nő. A virág változatos színekben pompázik, és édes illatot áraszt. Az egyszerű virágú fajok szirmai csésze alakot öltenek és a feltűnő színű, sárga porzókat ölelik körül. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt fajták virágai megszámlálhatatlan szirmok sokaságából álló gömb alakban nyílnak.

Paeonia lactiflora 'Moonstone'

Paeonia lactiflora ‘Moonstone’

Pünkösdirózsa gondozása

A pünkösdirózsa sok örömet szerez annak, aki az ültetésen túl megfelelően gondoskodik a neveléséről. Melyek is azok a feltételek, amelyeket ez a növény igényel?

Napfénykedvelők, ezért napsütéses helyre kell ültetni a kertben. Legalább fél napig érje a napsütés! Mély termőrétegű, tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. Ahol homokos a talaj, ott célszerű komposzttal és kevés agyaggal a földjét gazdagítani (pl. Alginit), mert ez utóbbi segíti a nedvesség megtartását. Ezeket az anyagokat az ültetőgödör alján keverjük el a talajjal, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a komposzttal. Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést, és az elvirágzás után is érdemes az öntözésre odafigyelni. Az enyhén savanyú vagy semleges kémhatású (pH 6,5 – 7) talajokat szereti. Mind fás bazsarózsa, mind pedig a pünkösdirózsa gyorsabb növekedéssel és dúsabb virágzással hálálja meg, ha minden tavasszal vékony rétegben érett istállótrágyát szórunk a tövéhez. Ha műtrágyát választunk, legyen K és P túlsúlyos (pl. 6-24-24 NPK összetétel). A tavaszi nagy esőzések következtében a virágokat és bimbókat megtámadhatja a szürkepenész (Botrytis). Homokos talajokon gyengíthetik a fonálférgek. Ősszel a lehullott növényi részeket mindig el kell távolítani.
Nyár végén kell ültetni, hogy a tél beállta előtt elegendő idő maradjon az új gyökerek kifejlődéséhez. A legtöbb faj télálló, ám ha a fagyosszentek időszakában zord az időjárás, a fiatal pünkösdirózsa hajtásait érdemes betakarni. A frissen ültetett növényt is ajánlott a fagytól óvni az első télen, pl. szalmatakarással.

Paeonia 'Bartzella'

Paeonia ‘Bartzella’

Évelő pünkösdirózsa botanikája

Az évelő, piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) az egyik legkedveltebb falusi virág volt. Néha a városi kertekben is előfordul, de gyakoribb a bazsarózsa (P. lactiflora), mely rózsaszín vagy fehér virágokat fejleszt. A föld alatt gyöktörzset fejlesztenek, amelyből 40-80 cm magas mutatós levelek és mély bordó, illatos virágok fejlődnek. A pünkösdi rózsa a bazsarózsánál korábban virágzik. A szárakon súlyos virágfejek fejlődnek, ezért ajánlatos a tő mellé karót tűzni, és a szárakat hozzákötözni. Vágott virágként sokáig díszlik a vázában is.

Évelő pünkösdirózsa gondozása

Mind a fás szárú, mind az évelő pünkösdirózsa szaporítható magvetéssel is, de mivel magvai hajlamosak több évig is elfeküdni, eredményesebb az ivartalan szaporítás. A lágyszárú pünkösdirózsákat a vaskos gyöktörzsek szétosztásával, feldarabolásával lehet szaporítani. Ennek legkedvezőbb időszaka a szeptember hónap. Éles késsel vágjuk szét a gyöktörzset úgy, hogy mindegyiken legyen néhány szem és elegendő gyökérzet. Ezután fektessük vízszintesen a földbe, és csupán 5 cm vastag földréteggel fedjük. Késő ősszel takarjuk szalmával vagy lombbal, hogy az erősebb fagyoktól megvédjük.

Fás pünkösdirózsa

Csak türelmes ember telepítsen fás pünkösdirózsát (Paeonia suffruticosa). Fajtái többnyire a 3. évtől virágoznak teljes pompájukban. Ha nagy virágokat szeretnénk, a borsónyira megnőtt oldalrügyeket el kell távolítani. Nem kedveli a metszést, ezért a telepítés során olyan helyet kell számára választani, ahol majd a végleges méretű növény is elfér. A fás fajokat ma már többnyire dajkaalanyra oltják, és oltott töveket árusítanak. Ez a szaporítási mód kertészeti szakismeretet kíván.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra