Sokszínű kínai őszirózsa

Színezzük kertünket egynyáriakkal, például kínai őszirózsával. A legváltozatosabb méretű, szirmú és színű egynyári virág. Van köztük pompás telt, és szerény, margarétavirágú.

Ha van kertünk máris adott a lehetőség, hogy virágoskertet tervezzünk. Kertünket sokféleképpen díszíthetik virágok. Gondoljunk a virágzó bokrokra, fákra, egynyáriakra és évelőkre. Legtöbb lehetőséget azonban az egynyáriak kínálnak, hiszen őket évente cserélgethetjük. Szinte végtelen a variációs lehetőség.

Ha színorgiát szeretnénk, akkor hideg és meleg színek kombinációit választhatjuk. A hideg színek a lila, kék, zöld, fehér. Meleg színek a vörös, sárga, narancs. E két színskála befolyásolja a kert jellegét. Az előbbit a hűvös elegancia, a diszkréció jellemzi, az utóbbit pedig a bujaság, a temperamentum.

Callistephus chinensis

Telt virágú Callistephus chinensis

Kínai őszirózsa variációk

A legváltozatosabb méretű és színű egynyári virág a fészkesek családjába (Asteraceae) tartozó kínai őszirózsa (Callistephus chinensis). A callistephus gyönyörű koronát, a chinensis kínai eredetet jelent. Mint a neve is mutatja Ázsiából származik. Telt és szimpla, margarétaszerű változatai is kedveltek. A margarétaszerűek sárga közepűek, szirmai vörös vagy kékes árnyalatokban pompáznak. A kertben igazi, természetes varázsukkal díszítenek, míg vázában az egyszerű szépség megtestesítői. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fuzáriumos betegségekre kevésbé érzékenyek.

A törpe növekedésű őszirózsák bokrai remekül kitöltik az üres foltokat, jól takarják a kopárságot. Ha tartalék ágyásba ültetjük őket, egész nyáron használhatjuk a kopár foltok eltüntetésére, hiszen virágos állapotukban is jól viselik az átültetést.

Callistephus chinensis 'Pavlova Dark Blue'

indigókék színű, telt virágú Callistephus chinensis ‘Pavlova Dark Blue’. A virágátméró 12 cm. A szár magassága 70 cm.

Kínai őszirózsa gondozása

A kínai őszirózsa vetési ideje április eleje, míg a palánták kiültetésére májusban kerülhet sor. Üvegházban a vetési idő február vége. Ha május elején vetjük, kései virágaink lesznek. A csírázás megindulásáig üveglappal vagy barna papírral takarjuk le. Majd tegyük napra, öntözzük, de ne öntözzük túl.

Ha eljön a kiültetés ideje, tápdús kerti talajba ültessük. Az optimális tőtávolság 25×30 cm. Csak jól levegőzött, termékeny talajban virít. Kétszer ugyanarra a helyre ne ültessük. Ne ültessük körömvirág közelébe. Az egyes fajták virágzási ideje eltérő. A legkorábbiak júliusban virágzanak, ám, mint a neve is mutatja, fő virágzási idejük az ősz. Napfénykedvelők. Az őszirózsa szereti a hűvös éjszakákat, és a meleg, de nem túl forró nappalokat. Szükség szerint tápozható, mint bármely más egynyári virág. Szárazságban meghálálja az öntözést. Szára hosszabbra nő, és a virágai is nagyobbak lesznek.

kínai őszirózsa ágyás

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!