Gondolj egy merészet, vess kakastaréjt!

Jól ismert egynyári virágunk az egész nyáron nyíló karakteres kakastaréj, amelynek virágai rabul ejtik a tekintetet. Száraz nyarak slágernövénye.  Ismerkedj meg vele!

Celosia argentea var. plumosa

Tollas kakasteréj – Celosia argentea var. plumosa

Talán ezt nem is hallottad a kakastaréjról…

A Celosia argentea nagylevelű változatai Nyugat- és Közép-Afrika tradicionális levélzöldsége, sok helyen takarmányként használják, virágját is fogyasztják. Sok afrikai piacon kötegelve árusítják. Mikroelemekbe, A- és C-vitaminban gazdag leveleit gyengén megpárolva fogyasztják.

zöldségnek termesztett Celosia

Afrikában levelének és virágjának teájával mossák le a testét a lábadozó betegeknek, az egész növényt használják kígyómarás ellen, kezelik vele a hasmenést, trippert, külsőleg ekcémát. Kínában a levelével sebeket, sérüléseket borogatnak. Magkivonatát Japánban szemgyulladások kezelésére használják, belsőleg hepatitiszt kezelnek vele, Indiában cukorbetegség kezelésére használják a hagyományos orvoslásban.

A virágzat alsó részének fejlődő magvak a legéletképesebbek. A magvak gyűjtése a virágzást követő 10-20 hét múlva aktuális. Ilyenkor gyűjtik be az elszáradt virágzatot. Ezer szem magtömege kb. 1 g. Közepes tenyészidejű. Új változatai gyorsabban fejlődnek, vetés után 12-14 héttel virágoznak. Fajtától függően februárban-márciusban vetik. Veheted szemenként sejttálcába vagy szivarcserépbe vagy szaporítóládába szórva. 18–20 °C-on 7–14 nap alatt csírázik.

Ha szaporító ládába, sejttálcába állítható tőzeghengerbe vetettél, megkönnyíted az átültetést, hiszen a hengert csak egyszerűen beemeled a cserépbe. A gyenge gyökerek nem fognak sérülni.  A cserépbe már tápanyagban gazdag, esetleg komposzttal dúsított talaj kerüljön. Öntözhetsz továbbra is csalánteával.

A kakastaréj meleg, napsütötte helyekre, humuszos, tápanyagdús talajba való. Rendszeres öntözést igényel. Ha elnyílt virágokat eltávolítod, újabb virágzásra ösztönzöd.

Tarajos kakastaréj

Díszváltozatának egyik ősei, az „igazi” kakastaréj, Indiából származnak. Nevét jellegzetes elszalagosodott, fodros kakastaréjra emlékeztető, buga virágzatáról kapta. Eleinte C. cristata fajnak írták le, ma a C. argentea egyik változatának tekintik (Celosia argentea var. cristata). A trópusi, szubtrópusi kertekbe évelő, másutt egynyári dísznövény.  Jól tűri a sétáló árnyékot, sőt a szárazságot is. Vágott virágnak is kitűnő. Szárított virágzatát a kötészetben használják.

Celosia argentea Cristata

A tarajos celózia mellett közkedvelt a kihegyesedő virágzatú Celosia argentea var. cristata forma plumosa

Tollas celózia

A tollas celózia (C. argentea var. Plumosa) Magassága kb. 30-35cm, de ismertek törpe változatai is. Harsány színű, tollseprűre emlékeztető virágai egészen a fagyokig virítanak. Ismertek bordó lombú változatai is.

Szabó Mária kertészmérnök nemesítése a C. plumosa Arrabona, amely egy sokat tűrő, parkokba sikerrel tartható fajta. narancspiros színe a világon egyedülálló! Magról nevelhető, a nemzetközi dísznövénypiacon is hozzáférhető.

Celosia argentea var. plumosa Arrabona

Celosia argentea var. plumosa Arrabona. Forrás: about-garden.com

Legszebben napos, meleg nyarakon virul. De nem szabad megfeledkezni rendszeres öntözéséről, mert nem szárazságtűrő.

Bíbor celózia

Kedvelt kertészeti változat a C. argentea ‘Caracas’, amely rusztikus hatású virágzatának színe a világító lilától a bíborvörösig változik. Lombja gyakran bíbor árnyalatú. Vágott virágként is kedvelt. Több tő összeültetve rendkívül mutatós, kompakt kompozíciót alkot.

Celosia argentea Caracas Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!