A Kleopátra tűje nem obeliszk, hanem különleges virág

Kleopátra tűjének nem csak az óegyiptomi obeliszkeket nevezik, hanem egy aprócska növénycsaládba tartozó egynyári növényt, amely különleges virágaival, impozáns méreteivel hívja fel magára figyelmet, hosszan virágzik, kevés gondozást igényel, ekként érdemelve ki népszerűségét.

Kleopátra tűje

A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Legközelebbi programjaink.

A Cleome-k nagyméretű növények Dél-Amerika pampáiról, sok faj tüskés, mások szőrösek, aromás illatúak, gyógyhatású illóolajuk biológiailag aktív vegyületekben gazdagok, azaz gyógyhatásúak.

A Kleopátra tűje (Cleome spinosa) bokros növekedésű, egy méternél is magasabbra nő, pálhatövisekkel borított szárának végén nyílnak különleges, fürtös virágai, amelyek porzószálai messze kinyúlnak a virágból, és egyeseket póklábra, másokat tűre emlékeztetnek. ezért kapta a növény a Kleopátra tűje illetve a pókvirág nevet. Júniustól októberig virágzik. Virágai parfümös illatúak egy csipetnyi pézsmaillattal bolondítva. A porzók tövében megjelenő nektárcseppek vonzzák a lepkéket, rovarokat. Beporzását denevérek végzik el, de a szender lepkék is nagy számban látogatják, azonban ők leginkább csak a nektárt csenik el.  A kerteket fehér, rózsaszínű és lila virágú fajták díszítik, akadnak köztük tarka szirmúak is. Tokmerésben fejlődő magvainak glükozinátokban gazdag illóolaját a népgyógyászat fertőzések kezelésére, fájdalomcsillapításra használja.

Kleopátra tűje

Napos helyre való, különösebb gondozást nem igényel. Jól mutat szoliterként, háttérnövényként, de ágyásba ültetve is. Magról szaporítható. A magvak csírázásához hideghatásra van szükség, ezért a magokat ültetés előtt egy hétre a hűtőszekrényben kell tárolni. Egy másik fontos tudnivaló a csíráztatással kapcsolatban, hogy a magvakat a talaj felszínére kell vetni, mert csírázásához fényt igényel. A március elején elvetett magokból nevelj palántát, amelyeket a fagyok elmúltával kiültethetsz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!