Kerítésre is szalad az iszalag

A gyakran őszig virágzó, támrendszerre futtatott iszalag a virágos falak, emeletes kertek elmaradhatatlan kúszónövénye.

A boglárkafélék (Rannunculaceae) családjába tartozó iszalag (Clematis) nemzetség képviselői általában az erdőszélek, ritka árnyékú erdők vagy bozótosok, ártéri kaszálórétek, nedves legelők, cserjések szegélyének liánnövényei. Virágtakarójukat sziromszerű csészelevelek alkotják. A virágok bogernyőben állnak. Termésük aszmag.

Erdei iszalag

Az iszalag nemzetségnek számos faja és fajtája alkalmas a falak kivirágoztatására. A hazánkban is élő erdei iszalag (Clematis vitalba) igen szerény díszt ad, cserébe igénytelenségével hálálja meg a választásunkat. A növény levélkenyél- és levélgerinc kacsokkal felkapaszkodó kúszócserje. Páratlanul szárnyalt levelei keresztben átellenesen állnak. Július-szeptember folyamán virágzik. Bogernyős leples virágai ezüstös szőrű aszmag terméscsoportot nevelnek, ahol a bibeszál eltollasodik, és repítő készülékké alakul. Vigyázat, mert jó körülmények között agresszíven terjeszkedik. Ritkítani akkor kell, ha túlságosan elsűrűsödött.

Hegyi iszalag

hegyi iszalag
A korai virágzású hegyi iszalag (Clematis montana) nálunk dísznövény. Őshazája Kelet- és Nyugat Ázsia, Kína és India. Nemesített, fagytűrő, fehér, világoskék és rózsaszínű virágokkal ékes fajtáit különösen kedvelik. Az előbbi fajnál jóval nagyobb virágokat fejleszt, de ezek még mindig nem olyan díszesek, mint a kerti iszalag virágai. Virágai május-június folyamán nyílnak. A szárazságot jól tűri és teljesen télálló. A hat méter magasra futó Clematis montana ‘Broughton Star’ igazi különlegesség május-júliusban megjelenő, féltelt, rózsaszínű virágaival. Igen kedveltek még a Clematis montana ‘Tetrarose’ – Sötétrózsaszín nagyvirágú hegyi iszalag; a szintén rószaszín virágú Clematis Montana ‘Rubens’.

Metszésére tavaszi elvirágzása után kerülhet sor az előző évi hajtásokat.

További ismert, korai virágzású fajok a havasi iszalag (Clematis alpina) , a nagyleplű iszalag (Clematis macropetala)

Kerti iszalag

kerti iszalag
Hazai viszonyok között a kerti iszalag (Clematis x jackmanii) a leggyakoribb kerti dísz. Fajtái tavasz végén, nyáron virágoznak. A csoport első, bíbor-lila virágú, névadó tagja (nemesítője George Jackman, 1858) 1862-ben került a piacra Angliában, és nálunk ma is ez az alak a legelterjedtebb. A Clematis lanuginosa és a C. viticella keresztezésével állították elő. Ma már a Jackman csoportba több más, újabb szelekció is tartozik. Az eredeti klasszikus ibolyaszínű virágokat nevelő hibrid mellet megjelent a fehér, kezdetben dupla virágú ‘Alba’, a lila-krémfehér futtatású rózsaszín virágú ‘Comtesse de Bouchard’, a kezdetben dupla, bíborvörös virágokat nevelő ‘Rubra’, a vörös csíkkal szilvaszínű virágokat fejlesztő ‘Star of India’, a sötétlila virágú ‘Superba’.

Szeptember a legmegfelelőbb időszak az iszalag (Clematis) telepítésére, melyhez a kívánt hatástól és formától függő támberendezés elengedhetetlenül szükséges.

Clematis 'Evipo088'

Clematis ‘Evipo088’

A kerti iszalag 3-4 méter magasra kúszik fel. Virágai igen nagyméretűek, a 8-14 centiméteres nagyságot is elérhetik. E mellett az előző két fajnál előnyösebb tulajdonsága, hogy virágai nagyon hosszan, júniustól-októberig folyamatosan nyílnak. A növény sokkal igényesebb, mint a már említett fajok. Csak kimondottan jó talajviszonyok között, rendszeres öntözéssel és párás környezetben marad egészséges. Virágai félárnyékban sokáig nem fakulnak ki. A talaj erős nyári felmelegedésére és a téli lehűlésre különösen érzékeny, ezért a növények tövét folyamatosan vastag mulcsréteggel vagy nádfonattal kell takarni. Már 1927-ben Németh József kertész azt ajánlotta, hogy “a fiatal iszalag (Clematis) töveket, 2-3 évig, 1-1,5 m magasan szalmával kell bekötöznünk.”

A Nyugat-Európából érkező fajták az alapfajnál érzékenyebbek. Ezek rendszerint hamar elpusztulnak a hazai viszonyok között. Az ország kiegyenlített klímájú, hűvös nyarú vidékein, keleti fekvésben, félárnyékban megpróbálkozhatunk nevelésükkel, máshol azonban jobban tesszük, ha inkább az elsőként említett két fajt telepítjük.

A lengyel Szczepan Marczyński 2012-ben nemesítette a 2 méter magara növő Clematis ‘Innocent Blush’ fajtát. Marczynski úgy mutatja be fajtáját, mint a régi, fás hajtásokon dupla virágú, az új hajtásokon szimpla virágot hozó növényt. A szirmok alapszíne rózsaszín. Májustól júliustól virágzik, másodvirágzása augusztus-szeptember hónapra esik.

Clematis ‘Sweet Summer Love’

Kései, őszi virágzású iszalagok a háromvirágú iszalag (Clematis terniflora), az olasz iszalag (Clematis viticella), vagy a hálós iszalag (Clematis texensis).

Az iszalagokat érdemes évente visszavágni a felkopaszodásuk megakadályozása érdekében. Ezt a munkát a nyáron és ősszel virágzó fajokon a fagyok elmúltával, februárban vagy márciusban, a kihajtás előtt kell elvégezni.

Cikk ajánlat: Iszalag társítások

rózsa-iszalag

Rózsa-iszalag

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!