Primula

A kankalin kora tavasszal nyíló, évelő gyógynövény, kertészeti változatait pompás, csokorban nyíló, színes virágai miatt kedvelik. Hűvös klímán, kertben, egyes változatok szobában is nevelhetők.

A kertészeti árudákban kora tavasszal, sőt már januárban megkezdődik a kankalindömping. Sokan úgy vagyunk vele,hogy inkább ott kigyönyörködjük magunkat, de nem vesszük meg, mert tartása elég macerás! De ha nem tudunk neki ellenállni, és meglepjük magunkat vele, vagy éppen minket lepnek meg vele, akkor itt hasznos tanácsokra lelsz tartásával kapcsolatban.

primula

 

Kankalin bemutatása

A kankalin tudományos Primula nemzetségneve a korai virágzásra utal. A terminus a latin primus kicsinyített alakja: elsőke (tavasszal korán nyíló virág). A Primula nemzettségbe mintegy 425 faj tartozik. Ebből 300 faj a Himalája lejtőin és Nyugat-Kínában őshonos.

Az évelő kankalin levelei laza levélrózsában, a virágok a hosszú tőkocsány csúcsán, ernyőben állnak. Kora tavasszal virágzik. Termése tok. Sötétbarna színű gyökértörzsén sárgás vagy világosszürke járulékos gyökerek fejlődnek.

Gyógyító kankalin

A nálunk vadon élő tavaszi kankalin (Primula veris) gyógynövény. Gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. A leveleket és a virágokat kinyílásukkor száraz időben gyűjtik, és szellős helyen vékony rétegbe kiterítve, gyorsan megszárítják, hogy színét megőrizze. A gyökereket kiásás után megtisztítják és egészben, szellős helyen megszárítják. Hatóanyaga: a virágban a szaponinok, Élettani hatása: köptető, nyugtató, izomtónust és izomgörcsöt mérséklő. Légcsőhurut és hörghurut kezelésében a gyökeres gyökértörzs főzetét alkalmazzák. A népi gyógyászat a virágját idegnyugtató teakeverékekben alkalmazza. Ehető virágai ételek díszítésére is alkalmasak.

tavaszi kankalin

Napos vagy félárnyékos helyre, jó vízgazdálkodású talajba való. Szárazságtűrő. Árnyékban is megél. Nyári öntözés nélkül visszahúzódik.

Díszkankalin szobában

Szobában csak hűvös helyen tartható, ahol éjszaka 10 fok van, de nappal sem haladja meg a hőmérséklet a 20-25 fokot. A fűtött szobát csak rövid időre viselik el. Legjobban a Primula obconica bírja a meleget. Humuszban gazdag virágföldjét tartsuk állandóan nyirkosan, de kerüljük a pangó vizet. Mint látjuk igen kényes, nem szereti ha a vizet, de azt sem szereti, ha a szomjas! Ezen felül páraigényes is. A virágzási időszak alatt kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal öntözzük. Nyárra, virágzás után ajánlott kiültetni, vagy cserepestül a szabadban tartani. Ilyenkor van remény arra, hogy amikor ismét becserepezzük, mert odakint már hidegre fordul az időjárás, akkor ismét virágozni fog.

Primula

Díszkankalin kertben

A Primula obconica szabadba kiültetve akár alpesi sziklakertet is díszíthet. Nedves, hűvös, de fagymentes környezetre, gyengén savanyú és semmi esetre sem meszes talajra van szüksége. Illatos virágai tél végén, kora tavasszal nyílnak. 10-12 héten keresztül virágzik. Tél végén napra, később félárnyékra van szüksége. Ősszel vagy kora tavasszal egymástól 20 cm-re ültethető. 15-30 cm magasságot ér el. Nálunk sikeresen egynyáriként tartható. Érintése érzékeny egyéneknél allergiát okozhat. A szőrképlet könnyen letörik, innen primin kerül a bőrre, amely ekcémát válthat ki.

A szártalan kankalin Primula vulgaris 20 cm magas, terjedelme 35 cm. Magyarországon őshonos. Száraz tölgyesek védett növénye. Délutáni vagy reggeli napon vagy félárnyékban tartsuk. Rendszeres öntözést igényel. Páratartalom igénye közepes, de a száraz levegőt kerüljük. Ha edényben neveljük, a virágföldhöz keverjünk kavicsot, így biztosítva a megfelelő páratartalmat. Szabadföldön kétévente virágzás után vegyük fel, végezzünk tőosztást, és ültessük el újra. Kertben kárt okozhatnak benne a meztelen csigák.

Elhelyezési tippek: Kint vagy bent tartsuk együtt tavaszi (hajtatott) hagymásokkal, tömegesen díszít a legszebben. A vörös, sárga, fehér nagyon jól megjeleníti a húsvét, a tavasz színeit.

Cikkajánló: Igazi cifra kankalin; Tündér kankalin; Primula ‘Provence’

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil