Gólyaorr

A gólyaorrnak annyi köze van a gólyához, hogy a toktermés hosszúcsőrű madárfejre emlékeztet. A gólyaorr igazi tavasz végi szépség. Túl sok baj nincs vele, bizonyos fajtái némileg szárazságtűrők is. Talajban sem válogatós. Az árnyékot is tűri, bár ilyenkor kevesebb virágot hoz. Május végétől gyönyörködhetünk virágtengerében.

pázsitszegfű és gólyaorr

Pázsitszegfű és gólyaorr

A gólyaorrfélék (Geraniaceae) családjába 7 nemzetség és mintegy 800 faj tartozik. Többségük szőrös szárú, szeldelt vagy hasadt levelű, illóolaj tartalmú. A virágokra az ötös tagoltság jellemző. 5 csészelevél, 5 sziromlevél, még a termőlevél is ötös tagoltságú. A porzók száma általában 5-10. Nemzetségei közé tartozik a muskátli (Pelargonium) és a gólyaorr (Geranium) is. A muskátlit és a gólyaorrt régen egy nemzetségbe (Geranium) sorolták, azt híve a Dél-Afrikából származó muskátliról, hogy az Európában is honos gólyaorr távoli megfelelője. Ami részben igaz is, de, később kiderült, hogy csak távoli rokonok. S bár Charles L’Héritier (1789) később a muskátlikat különválasztotta a Pelargonium nemzetségbe sorolva őket, angolul ma is geraniumnak nevezik a muskátlit.

A gólyaorr nemzetség (Geranium) mintegy 400 fajt számlál. Jellemző a virágok sugaras szimmetriája. A porzók száma 10. A kiegyensúlyozott klímájú és szubtrópusi régiók növényei tartoznak ide. Sokan közülük fagytűrők, sok köztük a gyom. A gólyaorr elnevezést a hosszú csőrre emlékeztető terméstokról kapták.

Nagyvirágú gólyaorr bemutatása

A muskátlival rokon nagyvirágú gólyaorr (Geranium himalayense) 30-60 cm magasra megnövő dísznövény. Közép-Ázsia hegyvideiről származik, ahogy erre tudományos neve is utal. Májustól július elejéig, esetenként akár szeptemberig is hozza kék árnyalatú virágait. Terjedő tövű évelő, amely tömegesen és más tömeges virágzású évelők társaságában mutat jól. Talajtakarónak kiváló. Sok egyszerű és telt virágú kertészeti fajtája ismert. Az alapfaj egyszerű kék virágai május végén, júniusban nyílnak tömegesen. A talajt sűrűn borító, mélyen erezett, szeldelt levelei középzöldek, de az őszi levélszíne narancsvörös. Az elszíneződés mértéke időjárás függő. Egyik jellemzője, hogy remek árnyéktűrő. Fák, cserjék alá ültethetjük.

Geranium 'Orion'

Geranium ‘Orion’

Nagyvirágú gólyaorr környezeti igényei és gondozása

A nagyvirágú gólyaorr akár félárnyékos/árnyékos fekvésben is nevelhető, de ilyenkor gyérebben virágzik. Jó vízgazdálkodású talajban fejlődik a legszebben, de talajban valójában nem válogat. Akár agyagos talajban is megél. Mélyre nyúló gyökerei biztosítják számára, hogy az aszályos időszakokat is túlélje. Az elnyílt virágok eltávolításával további virágzásra ösztönözhetjük. Gombabetegségek közül a peronoszpóra, lisztharmat megtámadhatja, forró, száraz nyarakon megjelenhetnek rajta a takácsatkák. Nedves időben a csigák jelenthetik a legnagyobb problémát. Tőosztással vagy dugványozással szaporíthatjuk tavasszal, de jó, ha tudjuk, hogy önvető.

Gólyaorr kertészeti fajták

A G. ‘Johnson’s Blue‘ az egyik legközkedveltebb kertészeti fajta, ami nálunk is kapható. A G. himalayense x G. pratense hibridje. 30-45 cm magas, rizómákkal terjedő, sűrű talajtakaró. Égszínkék virágainak ármérője 5 cm. A virágok fürtökben nyílnak késő tavasztól kora őszig. Mélyen szeldelt, sötétzöld lombozatú. Könnyen tartható, közepes vízigényű, napon, félárnyékban is szépen fejlődik. Forró, meleg nyarakon nyár elején befejezi tömeges virágzását, de tovább virágzik őszig, ha gyérebben is. Vagy nyár végén újra virágzik. Ha elvirágzás után erőteljesen visszavágjuk, mi is másodvirágzásra ösztönözhetjük. Terjedését kordában tarthatjuk, ha oldalhajtásait rendszeresen eltávolítjuk.

Geranium 'Johnsons Blue'

Geranium ‘Johnsons Blue’

G. himalayense ‘Gravetye’ egyike a legkompaktabb kertészeti fajoknak. Liláskék, középen fehérrel futtatott virágai nagyok, kora nyártól kora őszig virágzik. Csipkeszerű lombozata is szépen díszít. Ha azt szeretnénk, hogy mindig jól nézzen ki, az elnyílt virágokat, elszáradt hajtásokat vágjuk le, és kb. kétévente tőosztással ifjítsuk meg.

A G. himalayense ‘Plenum’ (régebbi elnevezése ‘Birch Double’ ) fajtát a G. Cranesbill fajtából szelektálták, kimondottan szegélynövénynek. Lombozata kis,kerekded kupacokat alkot, rózsaszínes beütésű lila virágai teltek. Elvirágzás után erőteljesen vágjuk vissza, hogy ezzel elősegítsük a lombozat fejlődését, amely ősszel, gyakran gyönyörű vörösre színeződik. Figyelem, ez a fajtas teril, tehát magvai nem fejlődnek. Így az önvetés lehetősége kizárt. Viszont sikeresen végezhetünk tőosztást mind ősszel, mind tavasszal.

Forrás: www.bbc.co.uk; gardening.cornell.edu; missouribotanicalgarden.org; succulent-plant.com; perennials.com

Geranium himalayense 'Gravetye'

A Geranium gólyaorra emlékeztető terméseket érlel.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!