Boróka

A boróka kedvelt fenyő helyettesítő. Viaszos levelei hamvas, telet idéző levélszínt adnak a növénynek. Ha karácsonyfának nem is használjuk, ágaival sokszor díszítünk. Hálás koszorútakaró is, akár kegyeleti koszorúról, akár karácsonyi kopogtatóról van szó.

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!
himalájai törpeboróka

Juniperus squamata ‘Mexerii’ – Himalájai törpeboróka

A közönséges boróka hazánkban is elterjedt, mutatós, igénytelen növény. Sok helyen található száraz vidékeinken és kertjeinkben is. Rendkívül alak gazdag, kertészeti fajtáit előszeretettel ültetik formális és tájképi kertekbe, parkokba.

A boróka nemzetség

A ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó boróka (Juniperus) nemzetség mintegy 55 fajt számlál. A fajok egynegyede örvösen álló tűlevelű, a többi faj keresztben átellenes állású pikkelylevelű. A nemzetség latin neve arra utalhat, hogy egyes mérgező fajták abortív hatásúak. Más elméletek alapján a név kelta eredetű, szúrósat jelent, ami levelei alapján szintén hihető feltételezés.

A boróka botanikája

A közönséges borókák (Juniperus communis) közt előfordulnak fatermetűek, de gyakrabban cserjealakúak. A feltörekvő hajtások sokszor jellegzetes oszlopos alakot formáznak, de ismertek bokros és terülő fajok is. A borókák kétlakiak, a női egyedek inkább terülők, míg a porzósok inkább oszloposak. Háromélű hajtásaikon szórt állású örvökben hármasával fejlődnek a tűlevelek. Az előző évi hajtások hónaljában fejlődnek a 3-as örvökben álló porzólevelek, illetve az az évi hajtások hónaljában fejlődnek örvönként 3-asával a termőlevelek. A megporzást követő megtermékenyítés csak a második év tavaszán történik. A boróka lassú növekedésű. A borókák akár száz évig is élhetnek, de ismertek több száz éves példányok is.

Megporzás után a felső hármas pikkelylevél összenő, és az első évben zöld bogyó a második évben hamvas, kékesfekete tobozbogyóvá alakul, amelyben három kemény mag fejlődik. A termős egyedeken ezért mindkét fajta bogyó előfordul. A termést sok madárfaj kedveli és terjeszti. Borókabogyóból készült párlat a borovicska. A bogyót szárítva és frissen is használják fűszerként. A borókabogyó gyógyhatásairól, élvezeti értékeiről itt olvashat: Boróka bogyó.

A boróka elterjedése

A legnagyobb területen elterjedt nyitvatermő (Észak-Amerika, Európa, Észak-Ázsia, Észak-Afrika). A sarkvidékektől a sivatagokig, a tengerparttól egészen 2-3 ezer méter magasságig elterjedt. Magyarországon a Tiszántúl kivételével mindenütt előfordul. A szikes, vízállásos területeket kerüli. Általában elmondhatjuk, hogy azokon a helyeken fordulnak elő, ahol a szélsőséges viszonyok miatt a többi fás növény kiszorult. Az ún. ősborókások az erősen legeltetett területeken telepedtek meg.

himalájai törpeboróka

himalájai törpeboróka hajtása

Igen változékony faj, hat alfaja közül kettő Japánban (ssp. rigida, ssp. nipponica) egy pedig Észak-Amerikában (ssp. depressa) fordul elő. Az Ibériai félszigeten él a ssp. hemisphaerica. A ssp. alpina a magas hegyek illetve a szubarktikus vidékek lakója. A borókának sok kultúrváltozata ismert, oszlopos, terülő, sárgatűjű és kékes tűjű fajták.

A boróka gondozása

Boróka környezeti igényei

Tűrőképes faj. A faj vagy az aszály nem károsítja. Szárazságtűrő. Ártéri területek kivételével talajban nem válogat. Leromlott, köves, sivár, kötött talajon, meszes és savanyú homokon is megél. A szikeseket kerüli. Erős gyökérzetével csökkenti a talajeróziót és a szél okozta talaj elhordást (defláció). Jó várostűrő, ezért parkok, temetők, utcák fásítására is használják világszerte.

Juniperus sabina

Juniperus sabina – nehezszagú boroka

Boróka betegségei

Tűleveleinek, hajtásainak fő pusztítói a gombák. Egyesek csak a borókát károsítják, mások egyéb ciprus és fenyőféléken is előfordulnak. Pl. kerekded, sárga foltok jelennek meg a tűleveleken/Tömlősgomba (Szaporítószervük a tömlő, mely a termőtesten vagy termőtestben jön létre) – Didymascella tetraspora/, főleg a Juniperus virginianát, de más fajokat is támad a hajtáspusztulást okozó borókavész /konídiumos gomba (konídium=a gombák ivartalan szaporító sejtjei) – Phomopsis juniperivora/. A hajtásokat támadják a rozsdagombák is. A gombák tő- és gyökérbetegségeket is okoznak.

Phomopsis juniperovora

Phomopsis juniperovora kártétele

A boróka kertészeti alkalmazása

A barokk kertekben a parterrék kialakításában alkalmazták. A parterre mértani alaprajzú, gyeppel borított felület, amely sövénnyel, vagy kavicsos utakkal határolt. Cikk ajánlat: Kerttörténet 2.Francia barokk luxuspark

A boróka az angol tájképi kertekben is kedvelt. Tudnunk kell, hogy a kertészeti fajták érzékenysége, ellenálló képessége különböző. Sokuk öntözést is igényel.

Divatosak a kevésbé szárazságtűrő zöld színű változatok, valamint a sárga-tarka változatok, amelyek együtt színes csoportot alkothatnak. A tarka színűek érzékenyebbek, mind a téli, mind a nyári naptól perzselődhetnek.

Javasolt társítás: háttérbe a magasabb termetű, hamvasabb példányok, elé a zöld és tarka változatok.
Javaslat az elhelyezésre: Télen-nyáron kiváló faltakaró.

A virágkötészet is alkalmazza tömőanyagként, koszorú alapra a borókát. Ugyanis hálás koszorútakaró, akár kegyeleti koszorúról, akár karácsonyi kopogtatóról van szó.

Karácsonyi boróka

A fenyőkarácsonyfa divatja előtt Európa és Észak-Amerika kedvelt karácsonyfája volt Nálunk is sok helyen állítottak boróka karácsonyfát, főleg az alföldön, más fenyőféle híján. Házról házra járó betlehemesek nem az addig szokásos zöld ággal, hanem borókaággal simogatták meg az asszonyokat.

Forrás: A közönséges boróka (Juniperus communis) kultúrtörténeti, kertészeti és táji vonatkozásai

Manapság karácsonykor népszerűek a törpe borókák. Edényben évekig elélnek. Ha apró fácskákat választunk, akár fel is díszíthetjük őket. Aztán a gyerekek szobájába kerülhet, hogy saját karácsonyfájuk is legyen. Választhatunk számukra karácsonyi dekorációs edényt, földjüket pedig fenyőággal takarhatjuk. Később kiültethetjük őket a kertbe.

Juniperus virginiana 'Skyrocket'

Juniperus virginiana ‘Skyrocket’

Oszlopos boróka

Egy fő hajtása révén oszlopos forma alakul ki. Ha a hó az ágai közé rakódik, könnyen letörik,ezért a havat lekell söpörni, illetve az ágakat össze kell kötni, hogy a hó ne ülhessen az ágak közé. Pajzstetű érzékeny, de manapság vannak ellenállóbb fajták is. Cikk ajánlat: Több céllal is ültethetsz oszlopos formájú örökzöldeket

Elterülő boróka

Ha elterülését irányítani szeretnénk, akkor indítsuk el tavasszal úgy, hogy az indítással szembeni oldalon vágjuk vissza. A visszavágás ismételhető, a terjedés kb. augusztus közepéig alakítható.

Juniperus horizontalis

Juniperus horizontalis – terülő boróka

Borókaválogatás ültetéshez

A földlabda mérete minimum 30-40 cm átmérőjű legyen. A földlabdát érdemes megtapogatni, hogy nem túl laza-e, illetve nincs-e benne törés. Arra is figyeljünk, hogy a zsákvászon ne legyen műszálas. Miután a növény 1-2 évig is képes “haldokolni”, ezért is fontos a jó választás, mert elültetés után már nem lehet kideríteni, hogy a rossz gondozás miatt ment tönkre a növény vagy nem volt megfelelő a kínálat.
Az edényes növények vásárlásakor az a jó, ha az edény drénnyílásain kibújnak az apróbb gyökerek. Ez ui. azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű gyökérzettel rendelkezik a növény. Ha az edényből a tövet kiemeljük, gyakran láthatjuk, a műtrágya réteget is, amelyet a gyökerek nem képesek hasznosítani, ha már túlnőtték az adott területet.

Boróka ültetés előtt

Ültetés előtt a külső gyökérállományt fel kell szaggatni, hogy a gyökerek szétterjedését segítsük. Különben előfordulhat, hogy a gyökerek körbe-körbe nőnek, és egy idő múlva a növény, megfelelő méretet elérve akár ki is fordulhat a talajból.

A begyökeresedést tovább segíti, ha jó nagy gödröt ásunk az ültetéshez. A visszahordott, szerves anyaggal dúsított föld elég porhanyós a gyökerek továbbterjedéséhez.
A növény nem árt egy napra egy vödör vízbe állítani. Amikor másnapra jól megszívta magát, akkor ültethetjük.
Addig ültethetünk, amíg a talaj ásható, nincs átfagyva. Ne feledkezzünk meg a téli öntözésről sem. Az első évben a talajtakarás véd a kifagyástól. A növény edényben is tartható.

közönséges boróka Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!