Szegfű díszek

Szereted a szegfűt? Az alacsony termetű kerülhet virágládába, sziklakertbe, a nagyobbacska virágágyásba. Nagyon sokféle szegfű létezik. Közöttük bizonyára akad olyan, amelyik a kertedbe való.

kínai szegfű

Kínai szegfű

A szegfű sokak szerint igazi szocreál virág. A 80 as években boldog-boldogtalan szegfűt maszekolt a fóliaházakban, amíg a fűtésre használt gázolaj megfizethető volt. Sokan meg is unták a szegfűt. Amióta azonban nem csak vörös, fehér, esetleg cirmos színben kaphatók, azóta sokunknak megváltozott a véleményere ezekről az illatos, ragyogó szirmú virágokról.

A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába 88 nemzetség tartozik kb. kétezer fajjal. Általában lágyszárúak, ritkán cserjék vagy liánok.

A szegfű nemzetség (Dianthus sp.) igen népes, a mintegy 300 faj főleg az északi félgömb mérsékelt övi területein terjedt el, géncentrumuk a Földközi-tenger környéke. A nemzetség számos tagja díszíti kertjeinket.

A virágok gyakran kettősbog virágzatot alkotnak. Legyező alakban szabadon helyezkednek el el a virágok gyakran kicsípett, sallangos sziromlevelei. Keskeny, keresztben átellenes, szárölelő lombleveleik tagolatlanok, ép szélűek, az egyszikűek leveleihez hasonlók. Termésük tok. Többségükben az északi mérsékelt öv és a mediterráneum lágyszárú növényei, ritkán cserjéi. Kevés haszonnövény, de annál több dísznövény tartozik ide. Számos fajuk védett.

magyar szegfű

Magyar szegfű

 Honos szegfűk

A magyar szegfű (Dianthus pontederae)  virágai élénk bíborrózsaszínek, tömött csomókban állnak a szár csúcsán, a hazai zárt száraz gyepekben gyakori. Júniustól augusztusig virágzik.

A kései szegfű (D. serotinus) hajtása szürkén deres, virágai fehérek, illatosak, a szirmok rojtos szélűek. Az Alföld és a Kisalföld meszes homokpusztagyepjein él, védett.

További védett szegfűk: tartós szegfű (D. diutinus); dunai szegfű (D. collinus); buglyos szegfű (Dianthus superbus); Tollas vagy fehér szegfüvek (D. sectio Plumaria)

Védett fehér szegfűk

Nálunk 2015-ben öt egymáshoz igen hasonló megjelenésű taxon [a kései szegfű (D. serotinus), a balti szegfű (D. arenarius), az István király-szegfű (D. plumarius subsp. regis-stephani), a Lumnitzer-szegfű (D. p. subsp. lumnitzeri) és a korai szegfű (D. p. subsp. praecox)] az Év vadvirága. Adta hírül a Greenfo.

Figyelem! A védett vagy fokozottan védett faj gyűjtéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Kerti szegfű

Nagyanyáink idejéből ismert a magas termetű kerti szegfű (D. caryophyllus). A reneszánsz időkben a szegfű a hűség, öröm, a szerelem, az ifjúság, az előkelő élet világi jelképe lett, cserepes virágként tartották. Flandriában a lányok menyegzőjük napján rózsaszín szegfűbokrétát rejtettek el ruháik redőiben, és a vőlegénynek a nászéjszakán oly óvatosan kellett levetkőztetni a menyasszonyt, hogy a virágok ne sérüljenek. A csokor a szerelmesek játékosságának fokozására szolgált.

Az egyik legérzékenyebb szegfűféle. Kertekben manapság kevésbé találkozunk velük, annál inkább a virágboltban, ugyanis kitűnő vágott virágok. Az üvegházi kertészeti fajták alapfaja. A világ szegfűpiacát az egyszálas, nagyvirágú szegfűk uralják. Magyarországon a termesztés egyik gátja az üvegházi szegfűk fűtésköltsége. Magyarországon is, Európa többi országához hasonlóan Európából, Dél-Amerikából és Afrikából hozzák be az olcsó importárut.

vágott szegfűk

Alacsony termetű szegfűk

Igen kedveltek a szimpla virágú sziklakerti gyepszegfűk, amelyek árokpartra, támfalak, sziklakertek beültetésére valók. A telt virágú fajták érzékenyebbek, kevésbé fagytűrők.

Balkonládába, edénybe leginkább rövid száron virágot hozó, alacsony termetű, kompakt megjelenésű szegfű való. Ilyen az alpesi szegfű (D. alpinus), mezei szegfű (D. deltoides), pünkösdi szegfű (D. gratianopolitanus), tollas szegfű (D. plumarius), fényes szegfű (D. nitidus), magyar szegfű (D. pontederae), török szegfű (D. barbatus), kínai szegfű (D. chinensis) – kapanyel.blog.hu.

Ajánlott cikk: Sziklakerti évelők

török szegfű

Török szegfű, a kötészet előszeretettel használja.

Szegfű gondozása

Napos, jó vízgazdálkodású, semleges vagy gyengén lúgos (meszes) talajba valók. A nedves talajt nem szeretik, különösen hűvös időszakban különböző betegségei jelenhetnek meg.

Tavasszal vagy ősszel ültessük. A tőtávolság a fajtól, típustól függ. Lazítsuk fel a talajt 30-40 cm mélyen, terítsük 5-8 cm vastagon komposzttal, ássunk a cserepe méreténél kétszeres átmérőjű ültetőgödröt, és a földlabdával együtt ültessük a gödörbe, olyan mélységbe, hogy a földlabda jól elférjen. A talajt kicsit nyomkodjuk be, és alaposan öntözzük meg.

Nem árt, ha minden tavasszal 5 cm-es komposztréteget hordunk a talajára. Száraz időben öntözzük. A magas termetű szegfűk elnyílt virágát távolítsuk el, hogy újra virágzásra ösztönözzük a növényt. Az első fagyok után vágjuk vissza a növényt 3-5 cm magasra. 2-3 évente tőosztással szaporíthatjuk őket, amikor az első tavaszi hajtások megjelennek.

Balkonládákban kétévente ajánlott a talajcsere, valamint a növénypárna ritkítása. Betegségei: mozaikvírus, fuzárium, rozsda- és levélfoltosodás, kártevői a takácsatkák.

szegfű levelének foltosodását a Mycosphaerella dianthi nevű gombabetegség okozza. Ellene a rezes permetezés hatásos, nedvesítő szer hozzáadásával. A beteg leveleket ne hagyd a talajra hullani, érdemes még a növényről levágni és eltávolítani. A kezelést 6-10 naponta szükség lehet megismételni.

Dianthus 'Memories'

Dianthus ‘Memories’

Dianthus ’Memories’

A D. ’Memories’ 2012-ben jelent meg a piacon. Kereskedelmi értékesítéséhez szükséges szaporításához a termesztő engedélye szüksége. Az Alzheimer kór elleni küzdelem támogatására fordítják az értékesítésből származó bevételt, amelynek apropója, hogy az illat és a memória között szoros összefüggés. A ’Memories’ csodás illata sokunkat nagyanyáink kertjére és a gyermekkorunkra emlékeztet. A fajta megalkotója Whetman Pinks (Anglia, Dawlish) termesztő és nemesítő cég, családi vállalkozás,  a kerti- és hibrid szegfűk specialistája 1936 óta.

Az új fajta hosszan virágzik, virágai tartósak, szára erős, szárazságtűrő, fagytűrő és az illata isteni. Konténerben és virágágyban is nevelhetjük.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!