Kerti jácint, a tavasz hírnöke

A jácint a tavasz hírnöke, az élet törékenységét és a tavaszi újjászületést jelképezi.

A jácint legendája

A görög mitológia szerint Hyacinthus vagy inkább görögösen Hyakinthos, a szép és éles eszű spártai atléta annyira elbűvölte Apollót, hogy maga mellé vette, és művészetekre, zenére, költészetre oktatta. Amikor egy közös játékuk során Apolló véletlenül vagy tán szépségét megirigyelve szándékosan, fejbe dobta diszkosszal, a herceg menten szörnyethalt. Apolló a herceg kihulló vérét egy virágba gyűjtötte, amelyet jácintnak nevezett el. A történet évszázadokon át megörökítették különböző irodalmi alkotások.

A jácint nemzetség

Az aszparáguszfélék vagy másként spárgafélék (Asparagaceae) családájába tartozó jácint nemzetségbe (Hyacinthus) a mediterrán régióban élő hagymás évelők tartoznak, a nemzetség 30 faja közül a legismertebb a kerti jácint (Hyacinthus orientalis), amelyet egyszerűen csaj jácintnak hívunk. Őshazája a Kelet-Mediterráneum és Kis-Ázsia régiója. Vadon élő formája előfordul Törökországban, Szíriában, Libanonban és Iránban. A kerti jácint már régóta termesztett dísznövény, és elterjedt a világ számos részén. A nemzetség további illatos virágú, kevésbé széles körben termesztett dísznövényei a Törökországban honos Hyacinthus litwinowii, avagy rózsaszín jácint, és a Kaukázusban honos Hyacinthus transcaspicus, magyarul rózsaszín jácint.

jácintok

A kerti jácint

A jácint hagymás évelő, zömök hajtási a földfelszín alatt maradnak. Részleteket itt: Madame Pompadour kedvence, a kerti jácint

A növényt már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, első írásos említése a 16. századból származik. A kerti jácintot először az ókori Perzsia (ma Irán) területén termesztették, valószínűleg már több mint 2500 éve. A virág az idők folyamán népszerűvé vált Európában is. A kerti jácintot 1560 körül kezdték el termeszteni Hollandiában, ahol hamarosan nagyon népszerűvé vált. Azóta számos fajtája és színváltozata alakult ki, és világszerte kedvelt dísznövény lett.

A kerti jácint Magyarországra való eljutásának pontos időpontja és módja nem ismert, de valószínűleg a középkorban, más források szerint a 18. században került hozzánk.

A jácint környezeti igénye és gondozása

A kerti jácintokat általában ősszel, október-november környékén ültetik el, mielőtt az első fagyok megérkeznek. Az ültetés előtt először távolítsd el a hagymák külső, száraz rétegeit. A hagymákat 10-15 cm távolságra ültesd egymástól, 10-15 cm mélyre. A talaj legyen jó vízelvezető képességű, és tápanyagban gazdag. A talajba érdemes komposztot vagy más szerves anyagot keverni, hogy tápanyagdús legyen.

A kerti jácintokat általában napos vagy félárnyékos helyekre ültesd. Fényigényes, de a túl erős napsütés káros lehet a növénynek. Száraz időben a kerti jácintokat rendszeresen öntözd. Fontos, hogy a talaja mindig enyhén nedves legyen, de a pangóvizet kerülni kell. Nyáron, kánikula idejére már visszahúzódik, levelét elveszti. Ilyenkor már nem szorul öntözésre. Betegségeknek ellenáll, jelentős kártevői sincsenek.

Az elvirágzás után hagyjuk, hogy levelei elszáradjanak, a növény visszahúzódjon, miközben a hagymák tápanyaggal töltődnek fel, tápanyagot biztosítva a következő évi virágzáshoz, kihajtáshoz. A hagymákat elég három évente felszedni. Felszedésük, tárolásuk a tulipánhagymáéhoz hasonlatos lásd Tulipánhagymák gondozása. A téli hideghatás a következő évi virágzásukat segíti.

A cserepes jácint virágoztatásáról itt olvashatsz: Jácint hajtatás

Példák kertészeti fajtákra

A fehér jácint (H. orientalis var. albulus): fehér virágú, a kék jácint (Hyacinthus orientalis var. violacea) kék virágú, a piros jácint (H. orientalis var. rubra): pedig értelemszerűen piros virágú kertészeti fajta. A sokvirágú H. multiflora egy tőről több virágot hoz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!