Ázsiai boglárka

Az ázsiai boglárka egyike a sok, mutatós tavaszi virágcsodának.  Izgalmas kertészeti fajtáinak színpompás virágai azt az érzést keltik, mintha művirággal volna dolgunk, szemben a nálunk is honos, egyszerű, sárga virágú réti boglárka vagy más hazai fajták tavaszi virágszőnyegével. Ennek a gumós növénynek a tartása a fagyérzékeny hagymásokéhoz hasonló módon történik.ázsiai boglárka kosárban

Boglárkafélék családja

A trópusokon kívül eső területek fajgazdag, széles elterjedésű családját alkotják a boglárkafélék  (Ranunculaceae). Az idetartozó mintegy 2000 faj többsége lágyszárú. Sok ismert dísznövény tartozik ide, úgymint gólyahír (Caltha), szarkaláb (Consolida), iszalag (Clematis), sisakvirág (Aconitum), hunyor (Helleborus), harangláb (Aquilegia).

Boglárka nemzetség

A boglárka (Ranunculus) nemzetség igen fajgazdag, kozmopolitán. Valamennyi hazánkban előforduló faja mérgező. Virágaik általában sárgák, 5 tagúak, valódi kettős virágtakaróval. Nálunk is honos a nedves réteken közönséges réti boglárka (R. acris), a kúszó boglárka (R. repens), a száraz gyepekben gyakran tömeges a sokvirágú boglárka (R. polyanthemos). Száraz gyepek és gyomtársulások növénye a csőrös boglárka (R. psilostachys). Védett faj a selymes boglárka (Ranunculus illyricus).

Ázsiai boglárka

A 20-40 cm magas ázsiai boglárka (Rannunculus asiaticus) krepp papírra emlékeztető szirmaival jól sikerült origamira emlékezetet. Remek konténernövény. Fűszínű, zellerszerű levelei is mutatósak. A virágok vágott virágnak is kiválóak.

ázsiai boglárka virágcsokor

Ázsiai boglárka szaporítása, gumójának ültetése

Kiültetéskor a gumók mindig hideg talajba kerüljenek. Ezzel és a túlöntözés kerülésével kivédhetjük a gumók rothadását. Gumóját február végén, márciusban ültessük ki, azaz 1-2 héttel az utolsó fagyok előtt. Vagy februárban cserépbe ültetjük, amit déli vagy nyugati fekvésű ablakba állítunk, és áprilisban kiültethetjük, kora tavasszal fokozatosan szoktatva a kinti klímához. A gumón található karomszerű képződményekkel lefelé ültessük, sekélyen humuszos, jó vízgazdálkodású, vályogos illetve laza talajba, 2,5-5 cm mélyre. Előtte egy éjszakára langyos vízbe áztathatjuk a gumóját, de ez nem kötelező. A hosszabb idejű áztatás berothadáshoz vezethet. A februárban kiültetett gumóból fejlődő növény május-júniusban virágzik, míg a cserépben nevelt, és áprilisban kiültetett növény június-júliusban fog virágozni. A frissen vásárolt növényeket kiültetés előtt szoktatni kell a kinti körülményekhez.

Ha edényben akarjuk tartani, neveljünk maximum 2 nagyméretű gumót 18-20-as cserépben. Akár edényben akarjuk tartani konténeres növényként vagy csak később akarjuk kiültetni, akár szabadföldbe ültettük, mindenképpen öntözzük be jól, takarjuk valamilyen mulccsal, kókusz rosttal, szalmával, forgáccsal, és addig ne is öntözzük ismét,amíg elő nem bújt a rügy, kb. 15-20 nap múlva.

Kaspókat ajánlunk a Kertlap Kertészeti Webáruház kínálatából.

Magról is könnyen szaporítható. A február végén, március közepén vetett magvak 4-12 hét múlva csíráznak. A csírázástól számítva 5 hónapon belül már a virágok is megjelennek.

A palánták megvilágításához LED izzókat ajánlunk a Kertlap kertészeti Webáruházból.

Ázsiai boglárka gondozása

A növény visszahúzódása után emeljük ki a gumót a földből, és tároljuk száraz tőzegben 10-13 °C-on. Lehet takarással is próbálkozni. Ha a tárolás után újra kiültetjük, a megráncosodott gumókat vízbe kell áztatni. Melegebb klímán az október-novemberben kiültetett növények márciusban kezdenek virágozni.

Napfényre való, esetleg félárnyékba, szélvédett helyre ültessük.  Rendszeresen öntözzük, de két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. Tápoldatozást nem igényel.

sárga ázsiai boglárka

Ázsiai boglárka társítása

Miután az ázsiai boglárka korai virágzású, jól társítható szintén korán nyíló egynyáriakkal, évelőkkel, pl. oroszlánszájjal (Antirrhinum sp.), körömvirággal (calendula), szarkalábbal (Delphinium sp), nefelejccsel (Myosotis sp.), árvácskával (Viola sp.), szagos bükkönnyel (Lathyrus odoratus). A kérdés a színek harmóniája.

Nálunk leginkább holland eredetű, 30-35 cm magas színkeverékek gumói kaphatók 10 db-os csomagolásban, illetve apróhirdetésekben hirdetnek magvakat is, amelyek eredetéről bizonytalanok az információk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!