Kókuszrost

A kókuszrost manapság az egyik legdivatosabb termesztőközeg. A kókuszrost a tőzegmoha egyik legígéretesebb helyettesítő terméke. A kókuszdió-hántolás mellékterméke.

A kozmetikaipar, és az élelmiszeripar is felhasználja a diót, a héj, a rost alapanyaga, melléktermék. Az alapanyag ellátás tehát folyamatos. Míg a tőzeg bányászott termék, és a készletek előbb utóbb kimerülnek. A rostot a kertészetben mára már széles körben használják. Rózsa-, szegfű-, liliomtermesztésben, zöldséghajtatásban terjedt el leginkább. Manapság a holland rózsatermesztés egyharmada kókuszroston zajlik. Konténeres növények, függőkosarak közegeként ajánlott. Üvegházi termesztésben perlittel kombinálva alkalmazzák. Nem megfelelő víz – és kationmegkötő képességű, laza szerkezetű talajok javítására használják.

A holland Dutch plantin kókuszrost feldolgozási folyamata a következő: a kókuszrostot először mossák, majd vizes tartályokban kezelik. A nedves előkezelt kókuszrostot átszivattyúzzák egy mechanikus présbe, és kisajtolják a vizet. A kókuszrostot ezután tárolóedényekbe szállítják, ahol a felhasználás függvényében komposztálják hetekig vagy hónapokig. A bálákba tömörítés előtt légszárításon esik át kb. 80 C0-on.

préselt kókusz rost

Préselt kókusz rost

A kókuszrost előnyös tulajdonságai

A Pro Horto Kft.  2004-ben kezdte meg a hobbikertészeknek szánt termékük, a „kókuszföld” gyártását. A felhasználási információkat tartalmazó dobozban található pufferolt kókuszrost mellé egy lassú oldódású mikroelemes műtrágyát is adnak.

A kókuszrost minősége részben az eredetétől, részben a rostfeldolgozás módjától függ. Szigorú követelményeknek kell megfelelnie, előírják a sótartalmát, gyom, és magmentesnek kell lennie, stabil fizikai paraméterekkel kell rendelkeznie. Legfontosabb tulajdonsága a szerkezetéből adódó víztartó képessége és levegőssége. Ugyanakkor a felesleges vizet átengedi. A kókuszrost tömegének 7-8-szorosát képes felvenni vízből, jó vízvezető tulajdonságú, és levegős is egyben. PH-ja 6,5-7,5 közötti, EC-értéke 0,5 alatti (összes sótartalom). További előnyei: lassan bomlik, steril, újranedvesíthető. A tõzeggel összehasonlítva rostjai durvábbak, több cellulózt és lignint tartalmaz, ezért sokkal tartósabb, szerkezete stabilabb. (összporozitás: tőzeg 91,1 %, kókuszrost 95,9 %; könnyen felvehető nedvességtartalom: tőzeg 44,5 %, kókuszrost 38,5 %).

A kókuszrostok fizikai tulajdonságai különbözőek lehetnek, melynek függvényében változik a közeg levegő átjárhatósága, kapilláris víztartó képessége. A magasabb nedvességigényű növények a fiatalabb, finomabb szerkezetű, kisebb levegő-, és nagyobb vízmegtartó képességű közeget igénylik. A durvább szerkezetű rostok a Sphagnum tőzeghez képest nagyobb levegőkapacitással, de gyengébb víztartóképességgel rendelkeznek. Ugyanis a kókuszrost fás jellegű biológiai szövettel és kerek pórusokkal rendelkezik, szemben a tőzeg ovális pórusaival. A durvább kókuszrost celláiba a víz könnyebben behatol, de a vízelvezetés is nagyobb mértékű lesz, mint a tőzeg esetében.

A termék szemrevételezve sárga-barna színű. Laza, és szárított-préselt kiszerelésben forgalmazzák, ekkor mintegy 1/5 térfogatra sajtolják, ezért felhasználás előtt rehidratálni kell. A préselt közeget tegyük edénybe, víz hozzáadásakor megduzzad.

kókuszrost

Forrás:

A kókuszrost felhasználása

A biztonságos használat érdekében használat ajánlott átmosni. Beáztatáshoz, ha a kókuszrost tégla formában préselt, ez a kókusztégla, tegyük vödörbe, és úgy számoljunk, hogy legalább 3-4-szeresére növekszik. Ezért olyan méretű edényt válasszunk, illetve törjük kisebb darabokra, és azokat áztassuk be. Várjunk, amíg leülepedik. Többször keverjük meg. Ha már megszívta magát, mossuk át folyóvízzel olyan vödörben, aminek az aljába lyukat fúrtunk, hogy a víz ott kifolyjon. Vannak, akik forró vizet, mások desztillált vizet használnak.

Ezután felhasználható. Felhasználás előtt forgassuk át. Ültetéskor ne tömörítsük. Csak akkor öntözzünk, ha a mélyebb rétegek is szárazak. 1 liter kész közeghez kb. 1 dl vizet adjunk.

A kókuszrostot használhatjuk önmagában, agyag golyócskákkal, perlittel, vagy kerti földdel keverve.  Kertészeti földkeverékek adalékaként kitűnő, főleg szaporító közegek esetében.

A kőzetgyapotos paprikahajtatás egyes technológiai elemei és ökonómiai összefüggései Doktori értekezés Tompos Dániel; Témavezető: Dr. Terbe István Budapest, 2006;
Increase use of coir, Flowertech Vol. 6 No.5, 2003;

kókuszrost korongok

A préselt kókuszrost mulcsnak és hőszigetelőnek is kiváló, segít távol tartani a csigákat. A kókuszrost mulcs korongok elsősorban hobbi termesztéshez javasolhatók. További informiók a mulcsról: Hatékony mulcsozás

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa