Palántanevelés LED megvilágítással

A palántanevelés egyik sarkalatos pontja a palánták számára biztosított fény! Ennek leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja a növénynevelő LED izzók használata.

A növények különböző okokból történő mesterséges megvilágítási technológiája több évtizedre nyúlik vissza. A növénynevelésre használt LED-es megvilágítás történetéről itt olvashatsz: A LED-es növénytermesztés története.

Bazsalikom palánta megvilágítás LED lámpával

Bazsalikom palánta megvilágítás LED lámpával.

A palánták nevelésénél a cél az optimális levéltömeg kifejlesztése a kiültetés idejére. Az egészséges palánta ismérve az erős szár, a feszes, sötétzöld levelek, a jól fejlett, fehér gyökérzet. Azonban az a tél végi, tavasz eleji rövid nappalok és a gyakori borús időjárás nem kedvez a palánták fejlődésének!

Milyen hullámhosszú fény jó a palántáknak?

Nem csak a Nasa kutatói, hanem mások is egyre intenzívebben kezdtek foglalkozni a LED megvilágítás növényekre gyakorolt hatásával. Egyebek mellett több tudományos kísérletet végeztek arra vonatkozóan, hogy a kék és vörös hullámhosszú fény hogyan fejti ki hatását a palántákra.
Mára már köztudott, hogy a vörös és távoli vörös megvilágítás segíti a növények fejlődését, a tápanyag hasznosítását, a szárazságtűrését és növeli az ellenálló képességüket. A vörös hullámhosszú fény a palánták hajtás tömeg és a szárnövekedést indukál.
A kék hullámhosszú fény visszafogja a szárnövekedést (az auxin képződés csökken), a növény kompaktabbá válik, és virágképzés irányába tolódik el a növények fejlődése. Befolyásolja a gázcserenyílások működését és a fototropizmust.
További kísérletek bizonyították, hogy a zöld hullámhosszú fény tovább javítja a palánták minőségét, annak ellenére hogy a zöld egy fotoszintetikusan kevésbé aktív hullámhossz. Általában elmondható, hogy a hullámhossz spektrum szélesítése pozitív hatású a palánták fejlődésére.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a LED izzók alkalmazása kiegészítő megvilágításként jó hatással van a palánták fejlődésére. (Gioia D. Massa et al: Plant Productivity in Response to LED Lighting, HORTSCIENCE VOL. 43(7) DECEMBER 2008).

A növénynevelő izzók hatékonysága

A palánták megvilágításának időtartama

Az igaz, hogy a palánták megfelelő fejlődésükhöz fényt igényelnek, de szükségük van sötét periódusokra is. Általánosságban elmondható, hogy a palánták 14-16 órás megvilágítást igényelnek.

A palánták felnyurgulása

A palánták megnyúlásának egyik fő oka a fényhiány. Miután a fényhiány azt az „érzetet” kelti a növényben, hogy még mindig a föld alatt van, kénytelen tovább nyúlni. Amikor pedig már „rájön”, hogy a földfelszín fölött van, az az „érzése”, hogy más növények árnyékolják le, ezért a többiek fölé törekszik, ez a szárat további növekedésre ösztönzi. A kék fénytartományú fénnyel való megvilágítás megállítja a szárnövekedést, és a szár erősödni kezd. A megnyúlt szárú palántáknak tehát több kék hullámhosszú fényre van szükségük, hiszen ezzel visszafoghatjuk a szárnövekedést, és a növény kompakttá kezd válni. Cikkajánlat:Segítség! Nyurgulnak a palánták!

felnyurgult palánták

Felnyurgult palánták.

A sikeres palántaneveléshez kék és vörös megvilágításra egyaránt szükség van. Legmegfelelőbb, ha teljes spektrumú LED izzót használsz. A palánták megközelítőleg 100 mikromól/sec/m­² PAR (Photosynthetically Active Radiation) megvilágítást igényelnek 12-18 órán keresztül. Hogy mi is az a PAR? Itt megtudhatod: Növénytermesztő izzók és lámpák erejének és hatékonyságának mérése.

Készíts a palántáidnak növénynevelő polcot vagy asztalt

Készíts a palántáidnak növénynevelő polcot vagy asztalt, amit az ablak elé állítasz. Legegyszerűbb, ha beszerzel egy lécpolcot az OBI-ból, vagy magad készíted el. Az alsó polcra ráhelyezed a palántamelegítő lapot, erre a szivatótálcát, bele a sejtes szaporítótálcát. Szivatótálcás palántanevelő szettet szerezz be a kertlap Kertészeti Webáruházból: Szaporító láda szívató tálcával

A felette lévő polc aljára szereld rá a világítótestet. Figyelem! A két polc között legyen elég hely, nehogy kinője a palánta! Legegyszerűbb, ha csiptetős lámpát csíptetsz fel megfelelő helyre, 30-40 cm-re a palántáktól. A növény növekedésével együtt a lámpát folyamatosan felfelé kell emelned. A LED növénynevelő lámpa csak kiegészítője legyen a nappali fénynek. Figyelj arra, hogy napi 12-18 órát világítsd a palántáidat.

palántanevelő állvány

Palántanevelő állvány. Fotó: parkseed.com

További információk a LED lámpák használatáról: LED növény nevelő izzók & lámpák

A palántanevelési problémákról itt olvashatsz: Nem csírázik a vetőmagSegítség! Nyurgulnak a palánták!;

A palántanevelés praktikáiról itt olvashatsz: Egészséges vetőmagból egészséges palántaMit válasszak: tőzeghengert vagy tőzegpogácsát?A palánta tűzdelve az igazi!14 tipp palántaneveléshez

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa