Palántanevelés LED megvilágítással

A palántanevelés egyik sarkalatos pontja a palánták számára biztosított fény! Ennek leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja a növénynevelő LED izzók használata.

Minden növénynek fényre van szüksége a fotoszintézishez, amely a fényt, oxigént és vizet szénhidráttá (energiává) alakítja. A növényeknek szükségük van erre az energiára a növekedéshez, virágzáshoz és magvak előállításához. Megfelelő fény nélkül a szénhidrátok nem állíthatók elő, az energiatartalékok kimerülnek, a növények elpusztulnak.

Fény hiányában a palánták szára megnyúlik, ami azt jelenti, hogy a szárak hosszúak és vékonyak lesznek, és úgy tűnik, hogy a fényforrás felé hajlanak. Megfelelő fény hiánya miatt a növény nem lesznek kompaktak, a szárcsomók közötti ízközök is megnyúlnak. Cikkajánlat:Segítség! Nyurgulnak a palánták!

Ha a növények tartósan nem jutnak elég fényhez, nem termelnek klorofillt (a növények zöld pigmentjét), lombjuk, sápadtak lesznek, sárga vagy fehér színük lesz.

felnyurgult palánták

felnyurgult palánták

Sok gazda és kerttulajdonos maga nevel palántát, amit tavasszal, amikor melegre fordul az idő kiültet a szabadföldbe. Ha beltéren nevel palántát, megspórolhatja az üvegház vásárlásának, fűtésének és fenntartásának költségeit.

A palánták nevelésénél a cél az optimális levéltömeg kifejlesztése a kiültetés idejére. Az egészséges palánta ismérve az erős szár, a feszes, sötétzöld levelek, a jól fejlett, fehér gyökérzet. Azonban az a tél végi, tavasz eleji rövid nappalok és a gyakori borús időjárás nem kedvez a palánták fejlődésének! Zárt térben nincs elég fény az egészséges palánták kineveléséhez, ezért ajánlott mesterséges világítást is alkalmazni kiegészítő megvilágításként.

A növények különböző okokból történő mesterséges megvilágítási technológiája több évtizedre nyúlik vissza. A növénynevelésre használt LED-es megvilágítás történetéről itt olvashatsz: A LED-es növénytermesztés története.

Milyen hullámhosszú fény jó a palántáknak?

Nem csak a Nasa kutatói, hanem mások is egyre intenzívebben kezdtek foglalkozni a LED megvilágítás növényekre gyakorolt hatásával. Egyebek mellett több tudományos kísérletet végeztek arra vonatkozóan, hogy a kék és vörös hullámhosszú fény hogyan fejti ki hatását a palántákra.

Sokan a vörös és kék fotonokat tartják a leghatékonyabbnak, hiszen ezek stimulálják a levelekben zajló fotoszintézist.

Mára már köztudott az is, hogy a vörös és távoli vörös (600 – 700 nm) megvilágítás segíti a növények fejlődését, a tápanyag hasznosítását, a szárazságtűrését és növeli az ellenálló képességüket. A vörös hullámhosszú fény a palánták hajtás tömeg és a szárnövekedést indukál.

A kék hullámhosszú fény (400 – 500 nm) visszafogja a szárnövekedést (az auxin képződés csökken), a növény kompaktabbá válik, és virágképzés irányába tolódik el a növények fejlődése. Befolyásolja a gázcserenyílások működését és a fototropizmust.

A 700 nm-nél hosszabb, szemmel kevésbé látható hullámhosszu Infravörös fényt nem a fotoszintetikus pigmentek nyelik el, hanem egy másik, szintén a levelekben található pigment, a fitokróm hasznosítja. A fitokróm szabályozza a  csíranövények megnyúlását, hat a levelek méretének, alakjának és számának kialakítására, sőt a klorofill szintézisére is hatással van. a növények növekedését, a gyökérképződést segíti.

Bár a növények zöldnek látszanak, mert a zöld hullámhosszu fénynek egy részét visszaverik, de egy részüket elnyelik a levélben található más pigmentek, amelyek nem a fotoszintézisben vesznek részt. A zöld fény hatását tekintve az infravörös fényhez hasonló, a nyúlásos növekedésben játszik szerepet.

palánta nevelés

Palántaneveléshez teljes PAR spektrumú  (a növények fotoszintézise számára hasznos sugárzás) LED növénynevelő lámpa ajánlott, amely tartalmazza fotoszintézishez szükséges vörös és kék hullámhosszakat. Továbbá, kiegészítésképpen szükség van a fotoszintézisben közvetlenül nem hasznosuló infravörös spektrumra is. Megfigyelték, hogy ha a távoli vörös fénnyel kiegészítik a fotoszintézis szempontjából hasznos PAR fényt, akkor az jótékony hatást gyakorol magára a fotoszintézisre is. Egyes diódák pedig jó, ha  fehér fényt bocsátanak ki, így további kevésbé fontos, de szintén hasznosuló spektrumú fény is éri a növényt, amelyből kevesebb is elég számára..

Milyen erős fényre van szüksége a palántáknak?

A palánták 100-200 µmol/m­²/sec (fotoszintetikusan aktív sugárzás -PPFD ) sugárzást igényelnek 12-18 órán keresztül. Ne rémülj meg, nem olyan bonyolult! Itt megtudhatod a részleteket: Növénytermesztő izzók és lámpák erejének és hatékonyságának mérése. A lényeg, hogy válassz olyan LED növénynevelő lámpát, amelynél feltüntetik a PPFD értéket, (vagy kérdezz utána,) és ennek alapján dönts, hogy a lámpa számodra megfelel-e.

A megvilágítás időtartama, a lámpák elhelyezése

Az igaz, hogy a palánták megfelelő fejlődésükhöz fényt igényelnek, de szükségük van sötét periódusokra is. Általánosságban elmondható, hogy a palánták 12 -18 órás megvilágítást igényelnek. Chili paprikák és paradicsom palánták esetében az optimális napi expozíció ideje kb. 16 óra.

Felülről történő megvilágításkor a a hajtáscsúcsot éri a legerősebb sugárzás. A LED hatékonysága a fényforrástól való távolsággal csökken, így igyekezz minél közelebb helyezni a növényeket a lámpához. Bár a LED lámpák hőtermelése kicsi, de így is fennállhat a fényperzselődés veszélye, ezért 30 cm-nél ne helyezd közelebb a növényeket a fényforráshoz. Ahogy a növények nőnek, úgy kell a lámpák távolságát újra és újra beállítani.

Ha több lámpára van szükség nagyobb terület bevilágításához, akkor a lámpákat olyan távolságba kell helyezni egymástól, hogy a bevilágított területek átfedjenek.

Készíts a palántáidnak növénynevelő polcot vagy asztalt

Készíts a palántáidnak növénynevelő polcot vagy asztalt, amit az ablak elé állítasz. Legegyszerűbb, ha beszerzel egy lécpolcot az OBI-ból, vagy magad készíted el. Az alsó polcra ráhelyezed a palántamelegítő lapot, erre a szivatótálcát, bele a szaporítóláda.

A felette lévő polc aljára szereld rá a világítótestet. Figyelem! A két polc között legyen elég hely, nehogy kinője a palánta! Legegyszerűbb, ha csiptetős lámpát csíptetsz fel megfelelő helyre, 30-40 cm-re a palántáktól. A növény növekedésével együtt a lámpát folyamatosan felfelé kell emelned. A LED növénynevelő lámpa csak kiegészítője legyen a nappali fénynek. Figyelj arra, hogy napi 12-18 órát világítsd a palántáidat.

palántanevelő állvány

Palántanevelő állvány. Fotó: parkseed.com

A palántanevelési problémákról itt olvashatsz: Nem csírázik a vetőmagSegítség! Nyurgulnak a palánták!;

A palántanevelés praktikáiról itt olvashatsz: Egészséges vetőmagból egészséges palántaA palánta tűzdelve az igazi!14 tipp palántaneveléshez

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa