Százszor szebb százszorszép

 A százszorszépet sokan úgy ismerik, mint a gyepből előbukkanó virágot. A kisgyerekek első virágcsokra is gyakran ezek közül kerül ki, amikor anyuval, apuval sétálva virágot szed. Ez a közismert virág úton-útfélen feltűnik, enyhe teleken is virágzik.

kislány százszorszéppel

Ismerd meg a százszorszépet

A fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó százszorszép (Bellis perennis) egész Európában honos évelő. Virága becsapós. Egyszerű virágnak tűnik, sárga közepű, fehér szirmú. Pedig fészekvirágzatról van szó, középen a sárga csöves-, szélén a fehér nyelves virágokkal. Szőrözött, kanál alakú levelei tőlevélrózsában állnak. Termése bóbita nélküli kaszat.

Sokan gyomként tekintenek rá, pedig nagyon mutatósak a gyepben viruló virágok. Sok vadvirágos magkeverék alkotórésze. Évszázadok óta ismert gyógynövény. Friss leveleit dunsztkötésben használva sebet borogatnak vele, illetve kenőcsben zúzódás gyógyítására használják. A virágzatból készült tea légúti panaszok enyhít.

Százszorszép a népgyógyászatban

Forrás: Farmakognóziai Hírek – VIII. évf. 29. szám

A növény szaponinkeveréket, csersavakat, flavonoidokat, antocianinokat, triterpén-szaponinokat, poliineket, szerves savakat, gyantákat és viaszokat, nagy mennyiségű ásványi sót és nyálkát tartalmaz, valamint nyomokban illóolajat. A százszorszépnek a 16. század óta használják a levelét, illetve kora tavasztól őszig a virágzó virágkelyheit is kivonat vagy forrázat formájában.

százszorszépek

Népgyógyászati hagyományban az alábbi esetekben használják:
• enyhe fájdalomcsillapító és görcsoldó
• javítja az anyagcserét, étvágygerjesztő
• fájdalmas menstruáció
• migrén
• fejfájás
• nátha a nyálkahártyák erőteljes
gyulladásával és rhinitis, köhögés
• ízületi fájdalom és gyulladás, arthritis,
reuma, köszvény
• máj panaszok
• a vese megbetegedései
• a friss levelek elrágásával kezelték a száj fekélyeit
• gyorsítja a sebek gyógyulását
• a viszkető, duzzadt bőr tünetei
enyhíthetőek a kivonatával.

Százszorszép a konyhában

Levelei enyhén savanykásak, fogyaszthatók, salátához keverhetők. Az enyhén vanília illatú szárított levélőrleménnyel sütemények is ízesíthetők. virágaikkal pedig szinte bármilyen ételt díszíthető. Virágát, termését szárítva és megőrölve fűszerként lehet használni. Fűszerként a kenyérsütéshez liszthez keverhető. Ha a virágbimbókat előbb fűszeres ecetben áztattad, rizs, burgonya garnírung tetejére szórhatod őket.

százszorszép ételdekoráció

Ne akarj megszabadulni a százszorszéptől!

Sok tanács található arról, hogy szabaduljunk meg a gyepben viruló százszorszéptől. Javasolnak gyomirtózást, vagy kiásást. Pedig a gyepnek nem árt, és a fűnyíró úgyis karban tartja. Ki ugyan nem irtja, sőt virágot is fog hozni, mert az elterülő tőlevélrózsák fölött átsiklik a fűnyíró kése, de alacsonyan tartja. Jó tűri a taposást.

Napos, félárnyékos helyen nevelhető. Magról vagy tőosztással szaporíthatod. A szárazságot rosszul tűri. Fagytűrő kétnyáriként gondozhatod. Márciustól júniusig virágzik. Magassága 10-15 cm, terjedelme 10cm.

telt virágú százszorszép

A teltvirágú kerti változatok kedvelt virágágyi növények. Virágok színe vörös, rózsaszín vagy fehér. A falusi kertekben is igen kedveltek, mivel helybevetéssel, szabadföldi palántaneveléssel is lehet őket szaporítani.

Az apró százszorszép (Bellium minutum) tömött szőnyeget alkot. Nyár elején, 10-15 cm-es hajtásokon hozza apró margarétaszerű fehér virágait. A kert világos, de az erős fagyoktól védett helyére telepítheted. Életerős, gyorsan terjed. Tetőkertek, alpesi kertek, kőkertek kedvelt növénye. Terjedő hajtásrendszerével befutja a járólapok közötti részt. A taposást viszonylag jól bírja.

apró százszorszép

Jó választás járólapok közé vagy sétaút szegélynek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!