Fekete bodza

Ha van a környéken bodza bokor, friss virágzatából kellemes frissítőt készíthetünk. A kertünkben élő bodza odacsalogatja a rovarokat, madarakat. Kertünk megtelik élettel.

bodzabokor

A feketebodza (Sambucus nigra, loncfélék, Caprifoliaceae) akár kisfává is megnövő cserje. Ágainak belseje fehér szivacsos bélszövettel kitöltött. A jellegzetes szagú levelek páratlanul szárnyaltan összetettek, szélük a sima levélváll kivételével fűrészes. A kisméretű, sárgásfehér virágok 5-6 ágú sátorozó bogernyőben állnak. A termés augusztusra beérő fényes fekete bogyó. Főleg nitrogéndús talajon, akácosokban fordul elő. Május-július hónapokban virágzik A fekete bodza virága mutatós. Miután vonzza a rovarokat, továbbá a gyümölcsét is legalább 50 madárfaj kedveli, kertünkben sok énekesmadár otthonra lel, ha bodzát is ültetünk.

Fekete bodza gondozása

A fekete bodza szinte mindenütt vadon is előfordul. Talaj iránt nem igényes, de legszebben az üde, levegős, nitrogénben gazdag, jó vízellátottságú, gyengén savanyú kémhatású talajokon díszlik.

A szélsőséges körülményeket rosszul tűri. Már pár napos vízborítás a növény pusztulásával jár. Ugyanakkor a sülevényes homoktalajokon a növény hervad, és a termés aszalódik, mennyisége és minősége is csökken. A tenyészidőszak csapadékhiánya elsősorban a fiatalabb ültetvényekben okoz kárt. Erősen kötött, tömörödött talajokon, sok csapadék vagy túlöntözés esetén kipusztul. Telepítése során figyelemmel kell lenni nagy fényigényére, mert a fény hiánya a hajtások gyengeségét okozza, a virágzat mennyisége csökken és a minősége is romlik. Az egyes fajták fagytűrése eltérő. A rendszeres, mérsékelt erősségű szél csökkenti a kártevők – elsősorban a fekete levéltetvek – megtelepedését. Ezzel szemben az erős szél a fiatal ültetvényekben igen jelentős kárt okozhat a hosszú fiatal hajtások kitörésével, ami egy- két évvel elnyújtja a koronaalakítást.

Fekete bodza haszna

Tudtad, hogy a bodzalevelet használhatod házikertben tápanyagutánpótlásra? 1 marék bodza levél 10 liter vizesben fél óráig forralva, majd lehűtve, szűrve, kétszeresére hígítva eső- kút vagy patakvízzel használható permetezésre. Magas nitrogén és mikroelem tartalma miatt tápanyagot szolgáltat, remek rnövénykondicionáló, és segít a káposztalepkéket távol tartani.

Virágja flavonoidokat (2-3% rutin, kvercetin, szambucin), szaponinokat (urzonsav), klorogénsavat, ciánglikozidokat (szambunigrin), 0,1-0,2% illóolajat és nyálkaanyagot tartalmaz. Virágának 0,5 %-os főzete vizelethajtó, izzasztó, lazító, hashajtó, nyugtató hatású. Reuma ellen is ajánlják. Növeli a szervezet ellenálló képességét. Meghűléses betegség esetén teáját 2-3 óránként fogyasztva a tünetek csökkennek, és fájdalomcsillapító hatása is érvényesül. A friss virágokból szörpöt, üdítőitalt és pezsgőt is készítenek.

A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak. A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel metszik le a bokorról, a vastagabb
szárrésszel együtt. A begyűjtött feketebodza-virágzatokat 3-5 cm vastag laza rétegben szárítjuk. A virágzatok kocsánnyal felfelé állítva, szárítókereten, kifeszített ponyván vagy papírral borított deszkán sorba rakva 4-6 óra alatt megszáradnak. A virág akkor kellően száraz, ha a szárrészek pattanva törnek. A száraz virágokat a kocsányról kézzel lemorzsoljuk. A lemorzsolt virágok közül a szárrészeket távolítsuk el, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalmuk miatt mérgező hatásúak. Mivel a száraz virágok nedvszívók, tárolásukra papírral bélelt dobozok vagy ládák a legalkalmasabbak. A szárított virágok akkor jó minőségűek, ha halványsárga színűek, jellegzetesen kellemes illatúak, kesernyés ízűek.

További részletek: Fekete bodza virág

virágzó bodza

A bodza bogyója gyümölcssavat, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. tartalmaz. Tartalmaz továbbá szerves savakat (almasav, valeriánsav, ecetsav stb.), antocianinokat (szambucianin), C-vitamint (100-130 mg/100 g), béta-karotint, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot. A friss bogyóból szörpöt is készíthetünk, egymagában, vagy más gyümölccsel együtt. Reumás bántalmak ellen, lázcsillapítóul alkalmazzák. A termések gyenge hashajtó és vizelethajtó hatásúak. Izzasztó hatása a bodzavirágénál gyengébb. Az érett bodzabogyókat ősz elején, mikor lilás-fekete színűek, a virágzathoz hasonlóan kocsánnyal együtt gyűjtik és szárítják, mert különben a bogyó leve kifolyik és a megszáradt bogyók összetapadnak. Szárítás után a bogyókat a virágzathoz hasonlóan a kocsányról le kell morzsolni. A megszáradt bodzabogyók kemények, a fekete borshoz hasonlítanak, fekete színűek, édeskés-savanykás ízűek.

bodzatermés

“Schürer-Waldheim szerint a közönséges feketebodza (Sambucus nigra L.) bogyóinak levéből, kevés timsó, vasgálic és ecet hozzáadására olyan tinta, úgynevezett Sambucin-tinta készíthető, amely használatkor ibolyásszínű betűket ad, amelyek azonban rövidesen sötétfekete színűre változnak.” Forrás: Tinta készítése a feketebodza bogyójából 1925 október.

Figyelem a gyalogbodza termését és virágát ne szedjük. A fekete bodza rokona a gyalogbodza (Sambucus ebulus) nem fogyasztható.  Levelei és éretlen gyümölcsei cián-glükozidokat (sambunigrin, prunasin) tartalmaznak.

Hogyan különböztessük meg a fekete bodzát a gyalogbodzától?

  • A gyalogbodza (Sambucus ebulus) csak kivételesen nőhet meg másfél méternél magasabbra,
  • levelei nem tojásdadok, hanem hosszúkásak,
  • virágai kellemetlen illatúak, mindig a szár végén lévő bogernyőt alkotnak. A szirmok fehér színűek, a portokok lilák, erősen elütve a szirmoktól, ellenben a fekete bodzának  portokjai sárgák, a szirmok is halványsárgák.
  • A gyalogbodza szintén bogyótermései, eltérően a fekete bodzától, felálló terméscsoportban állnak.

 Bordó levelű bodza

A 3 m magasra megnövő bordó levelű bodza (Sambucus nigra ‘Thundercloud’) növő igazi különlegesség. Levelei sötétkékek, lilás-bordóak. Kora tavasszal erőteljes visszametszést igényel. Jó vízelvezetésű talajokon, teljes napon vagy félárnyékban fejlődik a legszebben vízigénye közepes. Májustól – júliusig hozza tenyérnyi, illatos, rózsaszín virágait, augusztusban kifejlődnek fekete bogyói, amelyekből készíthetünk teát, lekvárt, gyümölcsbort.

Új bodzafaj azEiffel 01

Bodzával kapcsolatos néphit, babonák

A magyar néphit szerint a sertéseket elkerüli a vész, ha az ólba bodzaágat szórnak. A bodza további boszorkányos tulajdonságai: elsőként rügyezik a fák közül, májusban, pünkösd havában hozza fehér virágait, mint a galagonya, megdörzsölt levele kénkőszagot áraszt, lombja még decemberben is a fán zöldell, végezetül szinte kiirthatatlan. Egyes hiedelmek szerint Krisztus keresztfája is idős bodzafából készült, és Júdás is bodzafára akasztotta fel magát.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa