Csávázni is lehet a cserjés margarétával

A cserjés margaréta mutatós egynyári balkonnövény, de tömeges kiültetésben, öntözött ágyásokban is jól mutat. Vad faja sokoldalú gyógynövény. Ismerd meg!

A cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens) rövid életű félcserje. A kanári szigeteken és Makaronéziában (Atlanti-óceáni szigetcsoport ) honos, mintegy 23 más, ugyanebbe a nemzetségbe tartozó fajjal együtt. de a világ több táján kivadul oly annyira, hogy akár gyomosít is pl. Dél- és Nyugat Ausztrália tengerparti dűnéin.

A cserjés margaréta mint gyógynövény

Szeldelt levelekből álló lombozata fölé emelkednek mutatós fészekvirágzatai. Virágai ehetőek. A virágok illékony benzonoid vegyületet bocsátanak ki, ezzel vonzzák a beporzást végző rovarokat. Magas antioxidáns kapacitását szintén biológiailag aktív vegyületeinek köszönheti, többek közt fenoloid, flavonoid, rutin, gallusz sav tartalmát mérték. A népgyógyászatban teáját szamárköhögés, asztma és idegbántalmak ellen használták. Külsőleg a virág vizes forrázatával kötőhártya gyulladást gyógyítottak, leveleivel vágott sebet borogattak. (Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 7, Flowers)

cserjés margaréta

Biológiailag aktív vegyületeket tartalmazó alkoholos levélkivonata hatékony palántadőlés ellen, legalábbis cukorrépa palántákon végzett üvegházi kísérletek ezt bizonyították. A magvakat alkoholos levélkivonattal „csávázták”. A gombaölő hatásért több, letérő hatásmechanizmusú vegyület is felelős. A palántadőlés kiváltó gombával fertőzött növények több mint hatvan százalékos túlélést mutattak. Természetesen még további kutatások szükségesek, de elképzelhető, hogy a cserjés margaréta levélkivonatával kiválthatók a szintetikus, mérgező hatású gombaölőszerek. (Annals of Microbiology DOI: 10.1007/s13213-011-0342-2(3) · September 2012)

Cserjés margaréta egynyári dísznövény

 

Nálunk a kertészeti fajták ablakládák, edények kedvelt dísze. Egynyáriként tartják, de átteleltethető 5-10 fokon, ha megfelelő világítást biztosítasz. Miután vízigénye, csak akkor vállalkozz a tartására, ha rendszeresen tudod öntözni.  Napra, félárnyékba való. A hajtások visszacsípésével bokrosodásra ösztönözheted, míg az lehervadt virágok lecsípésével újra virágoztathatod.

cserjés margaréta 'Golden Butterfly'

Új fajta a piacon a ‘Golden Butterfly’, amely egész nyáron át virágzik, és nem kell az elnyílt virágokat leszedni ahhoz, hogy folyamatosan virágozzon. Bár hőtűrő, ha az éjszakai hőmérséklet is magas, a virágzás kevésbé intenzív. Azonban a lombozata szép marad, és folyamatos metszéssel bokros formában tartható.Amikor nyárutón a hőmérséklet ismét csökkenni kezd, újra megindul a virágzás.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!