Évelő díszgyertya

Virágágyások gyakori háttérnövénye, gyógynövény ágyások szegélynövénye a ligetszépe félék (Onagraceae) családjába tartozó bokros évelő, a díszgyertya (Gaura lindheimeri). Manapság egyre felkapottabb, mert megjelenésében a a legújabb kertészeti trendbe illeszkedik. A természetes, legalábbis ilyen kinézetű kertek kedvelt növénye. Légies megjelenésével a hagyományos virágágyásokban is alkalmazzák mintegy a formák lazításaként.

Gaura Repdeső Pillangók

Az enyhe szellőben táncot járó virágok miatt találóan a repdeső pillangó (‘Whirling Butterflies’) nevet adták egyik kertészeti fajtájának. A monda szerint Mária a kis Jézus ágyát ezzel a virággal díszítette.

Az Újvilág területein őshonos. Főleg meleg és szárazságtűrése, hosszan tartó virágzása miatt vált közkedveltté.

Az évelő díszgyertya botanikája

A Gaura nemzetségbe 20 faj tartozik, többségük fürtös virágzatot fejleszt, és hosszan virágzik. Legalább 21 faj tartozik ide.

A növény kb. fél méter magasra nő, maximum kiterjedése 1 méter. Levelei tojásdadok, fűrészelt szélűek. Vékony szárán apró szőrképletek találhatók. A virágok átmérője kb. 2,5 cm. A bugában álló, négyszirmú, fehér, rózsaszín virágok rövid életűek, reggel nyílnak. De a folyamatos virágzás miatt kora nyártól őszig gyönyörködhetünk bennük. A virágszár folyamatos növekedik a szezon folyamán. Remek méhlegelő.

A ‘Siskiyou Pink’ változatokat Oregonban nemesítették 1994-ben. Mélyrózsaszín virágrügyeiből fejlődő halvány rózsaszín, később rózsaszín erezetű, a torok felé rózsaszínesedő fehér szirmú virágai és kompakt (1m x 1m) habitusa miatt kedvelik. Léteznek vörös virágú változatok is.  Kora nyártól a fagyok beálltáig virágzik. Levelei vörös színezetűek. Nemcsak a szárazságot, hanem a bő csapadékot is jól viseli. Szinte minden talajtípushoz alkalmazkodik. Az erősen bokrosodó, korai virágzású ‘Koralee Petit’ virágai is mélyrózsaszínűek.

Magyarországon többféle fajta kapható pl:

‘Cherry Brandy’
’Gambit Rose’
‘Rainbow Dwarf’
‘Red Color’
‘Siskiyou Pink’
‘Whirling Butterflies’

Évelő díszgyertya termesztése

A szintén népszerű fenntartási minimalizmus elveinek is megfelel, hiszen gondozást alig igényel. Egyetlen hibája ebből a szempontból fagyérzékenysége. Télen nem árt, ha takarjuk fenyőgallyal vagy száraz falevéllel.

Napos helyen, de félárnyékban is szépen fejlődik. Jól tűri a szárazságot és az extrém, forró nyarakat is. A jó vízelvezetésű, laza talajt kedveli. Télen takarni kell. A második évben, az első fagyok beálltakor vágjuk vissza, hogy később minél dúsabb növekedésre serkentsük. Ha a nyári virágzás után visszavágjuk, őszre ismét teljes virágba borul. Magról, de dugványról is jól szaporítható. A gyökerezéshez 4-6 hét szükséges. Ha hagyjuk, hogy elszórja a magját, szép, dús állományunk lesz a következő évre.

Betegségekkel szemben is ellenálló, és csak kevés kártevője ismert.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!