Turbózzuk fel a kertet krizantémmal

A krizantémok a legszebb ősszel pompázó évelők lehetnek kertünkben. Reggeli órákban, borús időben akár tél elejéig is ültethetünk. Ne csak arra vigyázzunk, hogy az ültetés során a krizantém gyökerei a napsütésben meg ne szikkadjanak, hanem ültetés után alaposan öntözzük is be őket. 

krizatntém az Oázis Kertészet kínálatából

Krizantém méretei és térigénye

Térigényük átlagosan 30-35×30-35 cm. A megfelelő tér biztosítása különösen az erőteljesen bokrosodó fajták esetében fontos. Ha az optimálisnál sűrűbben ültetjük ki őket, az a lombozatuk pusztulását is kiválthatja. Ha késő szaporításból, későn kerülnek kiültetésre, illetve kifejezetten kis termetűek, akkor 20-sűrűbben, 25 cm-es térközökkel, ültethetők.

Ültethetjük őket egyesével szoliterként, még inkább kettesével, hármasával. Akár többféle színben vegyesen, vagy színek szerint különböző foltokat létrehozva. Virágágyakba valóak az alacsony, 30-40 cm magas, esetleg 50 cm félmagas fajták, ha kifejezetten sűrűn bokrosodóak, és az apró-, színes virágú fajták.

Hová ültessünk krizantémot?

Kiválthatjuk velük az elöregedett, díszüket vesztett egynyári virágokat. De jól mutatnak, különösen az alacsonyabb termetűek, ablakládákban, erkélyen lévő virágládában, vagy akár függesztett virágtartóban is. Falak tövében, kerítéslábazatnál is jól érvényesülnek. A sárga árnyalatok a borús, őszi hangulatot ellensúlyozva élénkítenek, vidámítják a környezetet.

Sírokra ültetésük régi hagyomány. Legalább négyesével ültessük őket egy sorba, vagy kőszegélyes, hant nélküli sírokba dupla sorokban.

kerti út krizantémmal

Hozzon létre színes szegélyeket, ha krizantémokat ültetsz a kerti ágyások vagy utak szélére. Választhatsz egyetlen színt az egységes megjelenés érdekében, vagy keverhet különféle krizantém színeket a változatosabb és látványosabb szegély érdekében.

Tervezzen virágágyásokat vagy emelt kerti ágyásokat kifejezetten krizantémokhoz. Rendezd őket mintákba, és kombináld a különböző krizantémfajtákat, hogy lenyűgöző fókuszpontot teremts a kertedben.

Ültessen krizantémot dekoratív edényekbe, edényekbe vagy függő kosarakba. Ez lehetővé teszi, hogy az évszaknak vagy igényeinek megfelelően mozgassa őket a kertben. Ha a bejáratot tele teszed cserepes krizantémokkal, hívogató és színes bejáratot alakíthatsz ki.amely emlékezetes első benyomást kelt.

kerti dekoráció krizantémmal

Helyezz krizantém-elrendezéseket kültéri asztalokra, vagy kerted központi elemeként. Használhatók kültéri összejöveteleken és különleges alkalmakon, egy csipetnyi eleganciát adva a kültéri dekorációhoz.

Válassz olyan krizantém fajtákat, amelyek színei illeszkednek kerted általános színsémájához. Akár egyszínűt, akár élénk színkeveréket részesíted előnyben, a krizantém sokoldalú kiegészítő lehet.

Társnövényeik az egynyári begóniák, bársonyvirágok, kékbojtocskák lehetnek. Évelők közül pedig a hozzájuk hasonlóan későn virágzó törpe gerebicsek, őszirózsák, amelyek pótolják a krizantémoknál jellemzően hiányzó kék színt, továbbá a fagyok beköszöntéig viruló dáliák, az alacsonyabb virágnádak vagy kánnák, a kék virágú szakállvirágok. Hasonlóan mutatósak mályvacserjék, örökzöld madárbirsek, továbbá juliai vagy egyéb, alacsonyabb, már színes termésekkel berakott borbolyák társaságában. A fotón krizantém ágyás látható díszkáposztával és árvácskával.

balkon dekoráció krizantémmal

Krizantém gondozása elvirágzás után

Elvirágzásuk után a helyükön hagyva, elvirágzott száraikat vágjuk le, egészen tőből. A fagyok beálltakor tövükre kerüljön falomb vagy bepállásra kevésbé hajlamos kéregapríték. Ha kitavaszodik, a takaróanyagot távolítsuk el. Legalább 2-3 évig tartsuk meg őket, hiszen pár éves korukban a legszebben virágzóak. Az idősebb példányok azonban sok sarjat fejlesztenek, virágzatuk kisebb lesz. Ilyenkor már gyakran elgyomosodnak, és a károsító is több lesz rajtuk. Ha feltétlenül szép, problémamentes példányokra vágyunk, minden évben újonnan ültessük őket. Ehhez akár a már meglévő töveikről is jól szaporíthatók.

Ha a cserepes krizantémok is érdekelnek kattints ide: AAA kiku krizantémok

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!