A pázsitiviola virágszőnyege

A pázsitviola egy különleges dísznövény, amely tavasszal csodálatos virágszőnyegével kápráztat el. Leggyakrabban sziklakertbe ülteti.

A keresztes virágúak vagy káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó, az ikravirágokkal (Arabis sp.) rokon pázsitviola (Aubrieta) nemzetség mintegy 20 fajának génközpontja Törökország, valószínűleg innen terjedt el a Kis-Ázsiában,  Görögországban és a Balkánon. Hegyvidéki illetve szubalpin évelő, köves, sziklás hegyoldalakon virít.

pázsitviola

A legtöbb termesztett fajtája, kertészeti hibridje sziklakerti növény. A pázsitviola botanikai nevét Claude Aubriet (1665-1742 ) utazó, botanikai illusztrátor után kapta, aki Pitton de Tournefort (1656-1708) felfedező kíséretében járta be Krétát és a Görög szigetvilágot 1700-ban, megörökítve a szigetek csodálatos növényvilágát, a tájat, sőt a az ottan népviseletet is.

pázsitviola hibridek

A karakteres megjelenésű pázsitviola egyike a korán virágzó tavaszi dísznövényeknek, Az Aubrieta x cultorum hibridek ragyogó virágszőnyeget produkáló talajtakarók. A virágszínek a kék, a rózsaszín szinte minden árnyalatában pompáznak, ismernek fehér virágú hibrideket is. A pázsitviola átkúszik a sziklákon, köveken, szárazságtűrő, a napos sziklakertek elmaradhatatlan növénye. Ahol megtelepedik, gyorsan elfoglalja a terepet. 60 cm-es átmérőben, csodálatos virágszőnyegébe áprilisban, májusban lehet gyönyörködni. A virágok vonzzák a beporzást végző rovarokat.

Napra, félárnyékba, jó vízgazdálkodású, meszes talajba való. Az agyagos talajt, pangóvized helyeket nem viseli. Ha már megeredt, jól tűri a szárazságot. A nyári hőség véget vet virágzásának, és ősszel levelei is visszahúzódnak. A hibrideket dugványozással szaporíthatod. Gondozása egyszerű, nem kíván különösebb beavatkozást. Ha elvirágzás után visszavágod, másodvirágzásra ösztönözheted, a metszés segít a kompakt forma megtartásában. Előszeretettel ültetik sziklakertekben, kerti utak mentén, lépéskövek hézagai közé, kőkerítések tetejére.

pázsitviola Dr. Mules

Pázsitviola Dr. Mules

Alan Bloom 1930-ban nemesítette a máig divatos Dr. Mules fajtát, amelynek  tarka, fehér szegélyű leveleinek köszönheti, hogy egész évben mutatós. Alan Bloom legendás kertész volt, kreatív és innovatív, 170 fajtát tartott fenn, 27 könyvet írt, gőzmozdony múzeumot hozott létre. Ugyanakkor igazi művészlélek volt, 70 éves korára megnövesztette a haját és fülbevalót hordott.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!