A menyecske szem nyár végéig üde színfoltja a kertnek

Nem hagyhatjuk szó nélkül a menyecskeszemet, amelynek színfoltja nélkül elképzelhetetlen a nyári virágoskert. A fajták többsége szárazságtűrő, sivár talajban is fejlődik, öntözni sem kell, mégis egész nyáron át virágzik. 

nagyfészkű menyecskeszem

Nagyfészkű menyecskeszem verbéna előtt.

A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó menyecskeszem (Coreopsis) mintegy 100 fajának többsége Amerikában honos. Általában elmondhatjuk, hogy a mutatós, ragyogó virágszínű, hosszan virágzó menyecskeszemek sziklakertekbe, kőedényekbe, sírokra, évelőágyásokba, cserjék elé ültethető. Kutyatűrő növények. Remek méhlegelők.

Menyecskeszem névvel illetik sokszor a pillangóvirágot (Cosmos bipinnatus) is. Ezért érdemes a latin nevet feljegyezni, hogy ne történjen tévedés! Rácz János érdekes növénynevek című könyvében írja, hogy Diószegi Sámuel (1807) a termés alakja alapján magszigonynak nevezete, míg egy merész növénynév nyelvújító, Pest vármegye főorvosa, Barra István bécsikének titulálta, feltehetően arra utalva, hogy a virág Bécsen keresztül jutott Magyarországra. A menyecskeszem egyéb népi nevei: poloskaszem, leányszem, szépszeművirág.

Ismerkedj meg a menyecskeszem alapfajokkal

Keskenylevelű Menyecskeszem

Az 50-100 cm magas Keskenylevelű Menyecskeszem (Coreopsis verticillata) csipkeszerű, laza textúrájú leveleiről közismert évelő. Minden homokos, köves, száraz, szegény talajon jól érzi magát, de a friss humuszos, jó vízáteresztő talajon is megél. Igénytelen. A pangóvizet nem tűri. A ‘Zagreb’ fajta zárt, viszonylag alacsony. Hibridjei viszonylag hajlamosak a fuzáriumos virágrothadásra. Januártól magvetéssel, tavasszal tőosztással szaporítható.  Júniustól szeptemberig virágzik.

Coreopsis verticillata 'Zagreb'

Coreopsis verticillata ‘Zagreb’

Nagyfészkű menyecskeszem

A nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora) 20-30 cm magas, bokros növekedésű, felálló szárú. Sárga és tarka virágú fajtái is vannak. Napra, jó minőségű talajba való. Rövid életű, inkább egynyáriként tartható. Magvetéssel és a tősarjak dugványozásával szaporítható. Sok magas fajtáját vágott virágnak nevelik. Júniustól szeptemberig virágzik.

Coreopsis grandiflora

A fotó a Kittenberger Pihenőkertben készült, ahová minden évben buszkirándulást szervezünk. Részletek a programok menüből érhetők el.

Magas menyecskeszem

A magas menyecskeszem (Coreopsis tripteris), akár két méterre is megnő. A virágfejekkel a termetéhez mérve viszonylag kicsik. Egyes fajtái erős szárúak, ami előnyére válik ennek a magas termetű fajnak. Mások támasztékot igényelnek. Tőosztással fiatalítható. Júliustól szeptemberig virágzik.

Coreopsis tripteris

Tarka menyecskeszem

A tarka menyecskeszem (Coreopsis tinctoria) színkeverékként forgalmazott színkeverékek egynyári fajtákat. A Az alapfaj a  40-60 cm magas. Április-májusban vethető szabadföldbe. Többféle hibridje fordul elő a piacon. Vadvirágos keverékekbe való leginkább. Júliustól szeptemberig virágzik.

Coreopsis tinctoria Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra