A menyecske szem nyár végéig üde színfoltja a kertnek

Nem hagyhatjuk szó nélkül a menyecskeszemet, amelynek színfoltja nélkül elképzelhetetlen a nyári virágoskert. A fajták többsége szárazságtűrő, sivár talajban is fejlődik, öntözni sem kell, mégis egész nyáron át virágzik. Kell ennél több?

A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó menyecskeszem (Coreopsis) mintegy 100 fajának többsége Amerikában honos. Általában elmondhatjuk, hogy a mutatós, ragyogó virágszínű, hosszan virágzó menyecskeszemek sziklakertekbe, kőedényekbe, sírokra, évelőágyásokba, cserjék elé ültethető. Kutyatűrő növények. Remek méhlegelők.

Menyecskeszem névvel illetik sokszor a pillangóvirágot (Cosmos bipinnatus) is. Ezért érdemes a latin nevet feljegyezni, hogy ne történjen tévedés! Rácz János érdekes növénynevek című könyvében írja, hogy Diószegi Sámuel (1807) a termés alakja alapján magszigonynak nevezete, míg egy merész növénynév nyelvújító, Pest vármegye főorvosa, Barra István bécsikének titulálta, feltehetően arra utalva, hogy a virág Bécsen keresztül jutott Magyarországra. A menyecskeszem egyéb népi nevei: poloskaszem, leányszem, szépszeművirág.

Íme néhány tipp, hogyan illeszd be a menyecskeszemet a kertbe

Válaszd ki a megfelelő helyet. A Coreopsis általában teljes napsütésben virágzik, ezért válassz számára olyan helyet, ahol naponta legalább hat órányi közvetlen napfény éri. Győződj meg róla, hogy a talaj jól vízelvezető és termékeny.

Vedd figyelembe kerted általános kialakítását és elrendezését. A Creopsis jól működik vegyes szegélyeken, nyaralókertekben, rétszerű környezetben vagy honosított területeken. Más napkedvelő évelőkhöz és díszfüvekhez is remekül passzol.

nagyfészkű menyecskeszem

Nagyfészkű menyecskeszem verbéna előtt.

A Coreopsis-t kombinálhatod más, kontrasztos színekű és textúrájú növényekkel, hogy vonzó kertet alakíts ki. Például párosíthatod kúpvirággal (Echinacea) vagy kék virágú verbénával. A kontrasztnak köszönhetően a virágok jobban érvényesülnek.

Hozz létre tömeges ültetést. Ez merész hatást kelt, és vonzza a beporzókat, például a méheket és a pillangókat.

Vedd figyelembe a magasságot és a távolságot: A Coreopsis különböző méretben kapható, a kompakt fajtáktól, a magasabb fajtákig. Hagyj elegendő helyet az egyes növények között, hogy azok természetes módon növekedhessenek és terjedjenek.

Biztosíts megfelelő vizellátást. Bár a Coreopsis általában szárazságtűrő, fontos, hogy az újonnan ültetett Creopsis-t addig rendszeresen öntözd, amíg meg nem ered. Hosszan tartó száraz időszakokban  biztosíts kiegészítő öntözést az egészséges növekedés és a virágzás biztosítása érdekében.

A Coreopsis viszonylag kevés gondozást igényel. Az elnyílt virágok lecsípése elősegítheted a hosszan tartó virágzást.

Ismerkedj meg a menyecskeszem alapfajokkal

Keskenylevelű Menyecskeszem

Az 50-100 cm magas Keskenylevelű Menyecskeszem (Coreopsis verticillata) csipkeszerű, laza textúrájú leveleiről közismert évelő. Minden homokos, köves, száraz, szegény talajon jól érzi magát, de a friss humuszos, jó vízáteresztő talajon is megél. Igénytelen. A pangóvizet nem tűri. A ‘Zagreb’ fajta zárt, viszonylag alacsony. Hibridjei viszonylag hajlamosak a fuzáriumos virágrothadásra. Januártól magvetéssel, tavasszal tőosztással szaporítható.  Júniustól szeptemberig virágzik.

Coreopsis verticillata 'Zagreb'

Coreopsis verticillata ‘Zagreb’

Nagyfészkű menyecskeszem

A nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora) 20-30 cm magas, bokros növekedésű, felálló szárú. Sárga és tarka virágú fajtái is vannak. Napra, jó minőségű talajba való. Rövid életű, inkább egynyáriként tartható. Magvetéssel és a tősarjak dugványozásával szaporítható. Sok magas fajtáját vágott virágnak nevelik. Júniustól szeptemberig virágzik.

Coreopsis grandiflora

Coreopsis grandiflora

Magas menyecskeszem

A magas menyecskeszem (Coreopsis tripteris), akár két méterre is megnő. A virágfejekkel a termetéhez mérve viszonylag kicsik. Egyes fajtái erős szárúak, ami előnyére válik ennek a magas termetű fajnak. Mások támasztékot igényelnek. Tőosztással fiatalítható. Júliustól szeptemberig virágzik.

Coreopsis tripteris

Coreopsis tripteris

Tarka menyecskeszem

A tarka menyecskeszem (Coreopsis tinctoria) színkeverékként forgalmazott színkeverékek egynyári fajtákat. A Az alapfaj a  40-60 cm magas. Április-májusban vethető szabadföldbe. Többféle hibridje fordul elő a piacon. Vadvirágos keverékekbe való leginkább. Júliustól szeptemberig virágzik.

Coreopsis tinctoria

Coreopsis tinctoria

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!