Ezer és egy oka van, hogy miért ültess macskamentát a kertedbe!

Ezer és egy oka van, hogy miért ültess macskamentát a kertedbe! Ha szereted a levendulát, de a kertedben nem marad meg, válassz bátran macskamentát helyette, de kerüld a macskamentát, ha viszolyogsz a macskáktól!

Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó macskamenta (Nepeta sp.) nemzetség  Európában, Ázsiában és Afrikában honos.  Fajainak közös jellemzője illóolajuk nepetolakton tartalma, sokuk, köztük a macskamenták is gyógynövények.

Közülük is kiemelkedő figyelem illeti az illatos macskamentát (Nepeta cataria). Az illatos macskamenta nagy területen, Európában, Közép- és Nyugat-Ázsiában, Kaukázusban, az Indiai-szubkontinensen elterjedt. Magas termetű, évelő lágyszárú, júniustól szeptemberig virágzik, termése makkocska. Sokoldalú gyógynövényként tartják számon több mint két évezrede. Illóolaj-tartalma a virágzás kezdetén, a déli órákban a legnagyobb, tehát virágos, leveles hajtását ekkor érdemes gyűjteni. Az illóolaj fő összetevői, az irodalmi adatok szerint kámfor, kariofillén, epi-nepetalakton, dihidro-nepetalakton és nepetalakton. Kellemes illatát az illóolaj nerál, citronellol, gerániál, gerániol komponenseinek köszönheti.

kerti macskamenta

Friss leveleit salátaként, ételízesítőként, virágos, leveles hajtásának főzetét fejfájás, ideges gyomor-, bélgörcsök enyhítésére használják. Borogatásként jótékonyan hat a zúzódásokra. Teája az egyik legrégebb óta használt köhögéscsillapító, szorongás oldó, fáradság ellen is fogyasztják. Az illóolaj egy nepetolakton izomerje a jól ismert macskagyökér (Valeriana officinalis) valeropotriát hatóanyagához hasonlóan macskaizgató, és humán idegnyugtató hatású.

Ha macskamenta van a kertedben, lehet, hogy odavonzod vele a macskákat, viszont távol tartod a földibolhákat, más káros rovarokat vagy a patkányokat. Repellens (rovarriasztó), rovarirtó hatását az illóolajában néhány százalékban előforduló metán diol molekuláknak köszönheti. Rovarriasztó hatása miatt a vegyszermentes kiskert egyik fontos védőnövénye, szúnyogriasztóként is számba jöhet. A rovarriasztó, rovarölő hatás erőssége függ a fajtától és a termesztés helyétől.

Az illatos macskamenta Igénytelen, hosszú ideig virágzó. Jól tűri a félárnyékot, talajban nem válogat, jelentős károsítója nincs. Szárazságtűrő, csak aszályos időben kell öntözni. Tőosztással, magvetéssel szaporítható.

Rokona, a kerti macskamenta (Nepeta x faassenii), kertészeti céllal előállított, 30-40 cm magas, steril hibrid. Sokféle fehér, rózsaszín és levendulakék virágú változata kapható a kertészetekben. Napos, meleg helyre, jó vízgazdálkodású talajba való. Szépen mutat sziklakertben, évelõágyban, talajtakarónak is alkalmas. Magról nem, csak tőosztással, májusi dugványozással, bujtással szaporíthatod. Ennek ellenére nem agresszív, mint a menta.

Nepeta x faassenii Violet

Nepeta x faassenii ‘Violet’

Cickafarkkal (Achillea), menyecskeszemmel (Coreopsis) társíthatod, a rózsák kedvelt kísérő növénye. Levendulakék virágú változatai remekül helyettesítik a levendulát, hiszen méretei, szürkés-ezüst-zöld levélszíne hasonló a levenduláéhoz, hasonló virágzási ideje lehetővé teszi, hogy a levendulatöveket helyettesíts vele. Előnye a levendulához képest, hogy tápanyagban gazdagabb talajon, félárnyékban is megél, olcsóbb. Májustól virágzik. Virágzás utáni visszametszéssel újabb virágzásra késztetheted.

Nepeta grandiflora 'Zinzer's giant'

Nepeta grandiflora ‘Zinzer’s giant’

A nagyvirágú macskamenta (Nepeta grandiflora) a Balti országoktól a Kaukázusik terjedt el, régi gyógynövény. Magas termetű, laza bokrú, nagy virágú, mutatós faj, sok kertészeti változata ismert 40-100 cm magas, rózsaszín-, fehér- és kék virágú változatokkal. Nagy térigénye miatt csak nagy kertekbe, parkokba ültetik.

macskamenta macskával

A macskamentát minden előnye ellenére, aki nem macskakedvelő, ne ültesse a kertjébe. Bár illóolajának összetétele fajonként és fajtánként változó, a levelekből kiszabaduló nepetolakton szintén macskavonzó hatású. A macskamenta az elkerülhetetlenül sérül ültetés során, aminek következtében a felszabaduló nepetalakton odavonzza a macskákat. ez elkerülhető, ha pár napi leborítod a növényt például műanyag kannával, aminek levágod az alját, besüllyeszted a földbe úgy, hogy közben letakarja a növényt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!