Az illatos bazsarózsa a kert becsben tartott tavaszi virága

Míg a legtöbb kerti pünkösdi rózsa virága három nap alatt elvirágzik, az illatos bazsarózsa három héten át virágzik! Ültess korai és középkorai és kései változatok, hogy minél hosszabban gyönyörködhess a virágokban. Tartsd szem előtt, hogy a szimpla virágúak nem csak korán nyílnak, hanem több árnyékot is viselnek teltvirágú társaiknál.

Paeonia lactiflora 'Moonstone'

Az illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) Kelet-Ázsia, Szibéria, Kína száraz, köves lejtőin, folyópartjain, és erdőszélein honos 2.300 méter magasságig. A legtöbb hibrid bazsarózsa őse. A telt virágú kertészeti változatokat évszázadok óta termesztik Kínában. A 18. században Szibérián át érkezett Európába. Európában első nemesítője francia Nicolas Lemon (1787 – ??) volt, aki több hibrid fajtát állított elő, amelyek még ma is megállják a helyüket, különös tekintettel a halvány és sötét rózsaszín valamint a krémfehér változatokra. A legtöbb fajtáját a francia és az angol kertészek állították elő. A leghíresebbek Victor Lemoine és James Kelway.

Paeonia lactiflora 'Balliol'

Gyöktörzses, hosszú életű évelő. Tavaszi hajtásain jelennek meg a jellegzetes szeldelt levelek, majd május vége felé a virágok. Virágzás után levelei elhalnak, és nyugalomba vonul a következő tavaszig. Hosszú életű, kerti körülmények között gyakran 50 évig is elél.

Gyökerét a kínai orvoslás fájdalomcsillapítóként használta, amely később tudományos bizonyítást is nyert. Front Pharmacol. 2011; 2: 10. Borcsa Botond a KOMPLEMENTER MEDICINA 2008/3. számában említi a benne található poliszacharidoknak köszönhető Immunerősítő hatását. Az ősszel gyűjtött gyökereket megtisztítják, meghámozzák felcsíkozzák, napon szárítják. Mindennek a folyamatnak külön procedúrája van. Az előállított termék a Bai Shao.

Paeonia lactiflora szárított gyökere

Tápanyagban, termékeny, jó vízgazdálkodású, közömbös vagy gyengén lúgos talajba, napra vagy félárnyékba való. Helyigényes. A pangó vizet és a szárazságot nem tűri. Árnyékos helyen lombot fejleszt a virágok rovására. Kötöttebb talajon inkább hajlamos a dús virágzásra. Nyáron öntözést igényel. Nem szereti a bolygatást. -25 °C-ig fagytűrő. Magról vethető. A fás bazsarózsákkal keresztezett hibridek közül többen ellenállnak a szürkepenésznek. Akadnak másodvirágzásra is késztethető hibridek (pl. Garden Treasure).  Ültethetők szegélyként, tömegben, vagy éppen szoliternek. Virágaik szép vázadíszek. A szárított virágokat a kötészet is használja.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!