2014. gyógynövénye a fehér üröm

Megismerkedhetünk a fehér ürömmel. A következő cikkben pedig a fehér ürömben található tujonról olvashatunk, amely többek közt az alkalmanként kétes hírű abszint alkotórésze.

A fehér üröm nem csak  az öröm forrása- lásd abszint, hanem sanyarú körülmények között is mutatós kerti dísznövény. Úgyhogy ne is ürmös készítésben törjük a fejünket, hanem abban, hogy jövőre a kert melyik kopáros, száraz részébe kerüljön, hogy ezüstös, csipkés leveleivel, kompakt megjelenésével a kert díszévé váljon.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása.

Artemisia nemzetség

A Nemzetközi Gyógynövény Szövetség (IHA) minden éven kiadja az év gyógynövénye című könyvet. 2014-ben az év gyógynövénye az Artemisia nemzetségbe tartozó fehér üröm. Az üröm (Artemisia sp.) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjának őszirózsaformák (Tubuliflorae) alcsaládjába tartozó növénynemzetség. A változatos növénynemzetségbe egyéves, kétéves és évelő fajok egyaránt tartoznak csakúgy, mint lágy szárú és cserjék, lombhullatók és örökzöldek.

A világon sok ürömfajt gyógynövényként használnak. Európában négy faja közismert. Ezek a fehér üröm (A.absinthium), fekete üröm (A. vulgaris), tárkony (A. dracunculus) és az egynyári üröm (A. annua).
Cikk ajánlat: Ebruta

fehérüröm

Fehér üröm bemutatása

A fehér üröm (Artemisia absinthium) 1-1.5 m magas, dudvás szárú növény. 15-20 cm hosszú gyöktörzse elágazó. Szára molyhos. Szeldelt, tőlevélrózsában álló levelei hosszú nyelűek. A szárlevelek fölfelé haladva egy rövidebb nyelűek, alul kétszeresen, felül egyszeresen szeldeltek, ezüstösen molyhosak. Kevés csöves virágból álló fészkes virágzata füzéres buga. Július-augusztusban virágzik. Termése kaszat.

virágzó fehérüröm

Fehér üröm a kertekben

Magyarországon is őshonos. Napos, száraz helyeken, utak, kertek kerítései mellett, parlagokon és erdővágásokban tenyészik. Szikfoltok jellemző növénye. Fény- és melegkedvelő, szárazságtűrő. Talajjal szemben igénytelen. A leveléből a hatóanyagot az eső is kimossa, és ez a növényekre növekedésgátló hatású, ezért még a komposztra se tegyük a levágott lombot! Ezüstös levélzete, különösen a csipkés levelű fajtákra igaz (pl. Artemisia absinthium ‘Lambrook Silver’), a virágzó, zöldlombú, széles levelű növényekkel remek kontrasztot ad. Szegélynek, gyógynövénykertekbe, sziklakertekbe ajánlott. Sekély termőrétegű homoktalaj hasznosítására alkalmas. Kiskertben rovarűző, rozsdagomba ellenes hatása jól hasznosítható.

gyógynövény kert

Thymus ‘Jekka’, Artemisia absinthium, Mentha longifolia subsp ‘schimperi Eastern’, Atriplex hortensis var. rubra ‘Red Orach’, Papaver rhoeas.

Fehér üröm a gyógyászatban

Virágzó hajtásait régóta használja a népgyógyászat étvágyjavítóként és emésztési problémák ellen. Hatásukat illóolaj- és keserűanyag tartalmuknak köszönhetik. Jelenleg étvágyjavító, epeműködést serkentő teakeverékek alkotója. Az állatgyógyászat féregűzőkét és élősködők ellen használja. Az ürmösborok, vermutok fontos aromaanyaga. Illóolajas bedörzsöléssel csökkenti a reumás fájdalmat. Házilag ne használjuk!

Forrás:iherb.org
Bernát Jenő: Gyógy és aromanövények, Mezőgazda kiadó

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa