Őszirózsa fajok

Temérdek módja van, hogy színessé tegyük a kertünket ősszel. És nem csak krizantémmal. Az őszirózsa az őszi kertek klasszikusa. Tömegesen ültetve a legmutatósabb. Kaphatók levendula, fehér, kék, ragyogó rózsaszín, bordó színben sárga középpel, kék színben. Az őszirózsa akárcsak a krizantém, minden ősszel újra virul, ha megfelelően gondozzák.

A Fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó nemzetségbe mintegy 600 faj tartozik. A virágfejek csillaghoz hasonlatosan, erre utal görög eredetű tudományos neve. Az évelő őszirózsa (Asteraceae, Asteroideae, Aster) számtalan fajjal és fajtával rendelkező változatos nemzetség. Kb. 250 fajából százat dísznövényként ültetnek. Legújabb feltételezések szerint a valódi Aster nemzetség fajai kizárólag Eurázsiában élnek. Az amerikai fajok a legutóbbi vizsgálatok szerint nem ehhez a nemzetséghez tartoznak. A nemzetséget újra meghatározták. Sok fajt soroltak más nemzetségbe a molekuláris kutatások eredményei alapján. Pl. Symphyotrichum, Doellingeria, Eurybia, és Ionactis.

Általában azt tartják, hogy az őszirózsa ősszel virágzik, de ez nem így van. Az alábbiakban bemutatunk néhány fajt a legkorábban virágzóktól a legkésőbb virágzókig.

Alpesi őszirózsa – Aster alpinus

Talaj takaró, 20 cm magas, bokros tövű, felálló szárú évelő lándzsás, sötétzöld levelekkel. Sárga közepű (csöves virágok), rózsaszínes sugárvirágú nagy fészkei késő tavasszal- nyár elején díszlenek. Az Egyesült Államokban és Kanadában honos. A vad populációk hegyi folyók partján, köves hegyoldalakban, tundravidékeken teremnek. A kerti fajták napra vagy félárnyékba ültethetők. Csak jó vízelvezető képességű talajba valók, amely egész nyáron át kellően nedves. Ellenben jól bírják a köves talajt és a téli fagyokat. A szárazságot és a párás környezetet nem viselik. Alpesi sziklakertbe, évelőszegélynek valók. Nem hosszú életűek, de önvetők.

Virágzási idő: április-május

Aster alpinus

Aster alpinus

Korai őszirózsa – Aster tongolensis ‘Wartburgstern’

35-45 cm magas, kúszó gyöktörzsével kissé terjedő tövű, gazdagon virágzó, bokros évelő. Az alapfaj Nyugat-Kína köves vidékein, hegyi legelőin, a Himalája lejtőin él, 3500 m-es magasságban. Egyik legismertebb kerti változata a ‘Wartburgstern’. Ülő, sötétzöld, levelei tojásdadok, ép szélűek, kissé molyhosak. Tavasz végén, nyár elején virágzik. Narancssárga közepű (csöves virágok), ibolyakék sugárvirágú virágzatának átmérője 6 cm. Tápanyagban gazdag, napos helyre való. Remek méhlegelő. Napos évelőágyakban mutatós.

Virágzási idő: május-június

Aster tongolensis

Aster tongolensis

Csillag őszirózsa – Aster amellus

Nyugat-Ázsiában, Dél- és Közép-Európa hegységeinek napsütötte lejtőin, őshonos. Liláskék fészekvirágzatai sztyepplejtőinken, ritkás tölgyeseinkben is díszlenek. Az alapfaj 40-70 cm magas, az ovális tőlevelek levélnyele hosszú, a száron elhelyezkedő keskeny, lándzsás levelek ülők. A fészekvirágzatban a középütt elhelyezkedő csöves virágok sárga színűek, a fészek peremén levő nyelves virágok pedig kékek. A fészkek laza sátorban állnak. Augusztustól októberig virít. A kerti fajták napos helyre, tápanyagban gazdag talajba valók. Vízigényük közepes. A korai fagyok sem tesznek kárt bennük.

Virágzási idő: augusztus- szeptember

Aster amellus 'Silbersee'

Aster amellus ‘Silbersee’

Törpe őszirózsa – Aster dumosus

Az alapfaj az USA Keleti vidékein őshonos, ahol koraősszel virágzik kb. egy hónapon keresztül. Ősztől tavaszig csak tőlevelei maradnak meg. A vegetációs időszakban felálló, esetenként bókoló vagy elfekvő szárán átellenesen fejlődnek keskeny levelei. A virágzatok laza sátorban nyílnak. A sugárvirágok fehér „szirmai” veszik körbe a sárga csöves virágokat. Az törpe őszirózsa (Aster Dumosus-Hibridek) kúszó gyöktörzsű, 20-40 cm magas, kopasz növények, hosszúkás lándzsás levelekkel. Virágzási idejűk szeptember-októberre esik. A gazdagon ágas, sátorozó virágzatban álló fészkek különböző rózsaszínű vagy világosabb ibolyakék árnyalatúak, illetve fehérek. Szabad térállásban formás párnákat, sűrűbb ültetésben tömött szőnyeget képez. Jó vízáteresztő képességű, humuszos talajban gazdagon virágzik. Napra vagy félárnyékba ültessük. Vízigénye közepes. A házatlan csigák kifejezetten kedvelik.

Virágzási idő: augusztus-október

törpe őszirózsa választék

Hangaőszirózsa – Aster ericoides

Észak-Amerikában honos, Szavannák, hegyi prérik, száraz, köves erdők vágataiban, utak mentén, rétek, legelők gyakori. Mérete és megjelenése elég változatos, 60-120 cm magas, de apró, hangaszerű levelei, apró virágai jól megkülönböztetik a többi fajtól. Dúsan elágazó szárú, terebélyes évelő növény, apró, szálas vagy szálas-lándzsás levelekkel. Szőrös szára kezdetben zöld, később megbarnul. A fehér sugárvirágú fészkek gazdag bugás virágzatban nyílnak. Néhány kerti fajta fehér vagy világoskék virágú. Az egyik legkésőbb virágzó évelő. Virágzási ideje október-november. Napos helyet kedvel, meszes, közepesen kötött talajt igényel. Szárazságtűrő. Évelőágyba ajánlott. Vágott virágként csokorlazítónak alkalmas.

Virágzási idő:  augusztus- szeptember

Aster ericoides 'Schneetann'

Aster ericoides ‘Schneetann’

Símalevelű őszirózsa – Aster novi-belgii

A sziklás hegység keleti lejtőinek nedves mezőin él. Az alapfaj 45-90 cm magas. Kúszó gyöktörzsű, felálló szárú,laza bokorrá fejlődő évelő. Kopasz levelei lándzsás-hosszúkásak. Virágzási ideje szeptember-október. Halványlila sugárvirágai körülveszik a sárga csöves virágokat. Számos kerti fajtája ismert. Napos helyre való. Vízigényes.

Virágzási idő:  szeptember-október

Egy új hibrid a Mystery Lady sorozat új tagja, az  Aster novi-belgii ‘Sasha’  dán termesztője,  Gartneriet Råhøj Így jellemzi a fajtát: nagy, laza virágzata piros színű, robusztus megjelenésű növény, tartóssága kiváló. Cserepes növényként is tartható. Nevét az amerikai Sasha Alexander színésznő után kapta. Virágzása júniustól októberig tart. 2014-ben a  Floradania innovációs díját is elnyerte.

Aster novi-belgii

Mirígyes őszirózsa – Aster novae-angliae

A Szikláshegységben honos mirigyes őszirózsa 80-150 cm magas, mereven felálló szárain az októberben nyíló, 3-5 centiméteres virágok dúsan ágas virágzatban állnak. Számos kerti fajtáját termesztik különböző árnyalatú liláskék, kárminpiros, rózsaszín, illetve fehér virágokkal. Csak jó minőségű kerti talajban fejlődik szépen. Hajlamos a szárdőlésre, ezért a magasabb fajták kötözést igényelnek.

Virágzási idő:  szeptember-október

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!