Kevés olyan sokoldalú gyógynövényünk van, mint a levendula

A levendula virágainak illata emlékeztethet nagymamád ruhásszekrényére, vagy valamelyik kedvenc kozmetikumodra. Kevés olyan sokoldalú gyógynövényünk van, mint a levendula. Tradicionális gyógynövényről van szó, amelyet manapság újra felfedeztek. Ismerd meg közelebbről.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Közönséges levendula

bimbós levendulavirág

Az árvacsalán félék vagy ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozik Nyugat-Mediterráneumból származó levendula illatos félcserje. A Földközi tenger nyugati partvidékétől az Alpok 1500 méteres lejtőiig felhatol. A közönséges levendulát vagy orvosi levendulát keskenylevelű levendulát (Lavandula angustifolia) nálunk gyakran francia levendulának is hívják. Azonban vigyázat, mert angol nyelvterületen ugyanezt a fajt angol levendulának hívják! Ebből következik, hogy, ha biztos akarsz lenni a dogodban, akkor jegyezd meg a tudományos nevét. Szinonim neve L. officinális. Az officinalis fajnév mindig gyógyhatásra utal.

Az 1920-as években létesített tihanyi levendulásban Franciaországból importált Lavandula angustifolia fajt ültettek, innen eredhet a Magyarországon használt franci levendula elnevezés.

A levendula összetett ajakos virágai szártetőző álfüzér virágzatban állnak, amelyek bogas részvirágzatokból épülnek fel. Az egyes virágok az ajakos virágokra jellemzően zigomorfak, ajakosak, pártájuk forrt. Két főporzós, ami azt jelenti, hogy négy porzója közül kettő hosszabb.  Termése makkocska.

Cikk ajánlat: Levendula termesztése; Szedjünk levendulát

Levendula gyógyhatásai

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a L. angustifolia drogjai Lavandulae aetheroleum (Levendulaolaj) és Lavandulae flos (Valódi levendula virág) néven hivatalosak.

A virágzás teljes kezdetén begyűjtött virágzatokból vízgőz desztillációval nyerik ki az illóolajat. Az illóolaj fő komponense a linalool (20-40%) és linalilacetát (25-46%). nem illó tartalomanyagai a fahéjsav-származékok, kumarinok és flavonoidok. A levendulát hagyományosan görcsoldásra, az emésztés javítására, elalvás segítésére alkalmazzák, de ismert, a népgyógyászat használta még vizelethajtóként, valamint szeszes oldatát külsőleg reumatikus panaszok enyhítésére. Olajának antiszeptikus valamint simaizom görcs oldó hatását több tudományos kísérlet bizonyítja. Az illóolaj aromaterápiás inhalációja idegrendszeri nyugtató hatása érvényesül, amit szintén alátámasztanak kísérleti eredmények. A német E Bizottság levendulavirágról szóló monográfiájában az alábbi felhasználási javaslat olvasható: nyugtalanság, álmatlanság, ideges eredetű hasi panaszok kezelése, fürdôkúrában keringési rendellenességek ellen. Külsőleg történő túlzott használata allergiát okozhat.

levágott levendula virágzat, Tihany

Levendula alkalmazása

Teaként fogyasztva 1-2 teáskanálnyi drog (virágdrog) egy csésze vízhez. Illóolaját alkalmazva 1-4 cseppet (kb. 20-80 mg-ot) kell pl. kockacukorra cseppentve bevenni. Reumatikus – panaszok esetén 20-100 gramm drog adható 20 liter fürdővízhez.

Levendulás mentatea (peacefulacreslavenderfarm.com)

Összetétele: 1 teáskanál friss vagy fél (csapott) teáskanál szárított levendulavirág; két teáskanál friss vagy szárított menta; 2 dl forrásban lévő víz.

Elkészítés: Öntsd le az növényi keveréket a forrásban lévő vízzel, hagyd ázni öt percet, majd szűrd le, és langyosan vagy hidegen fogyaszd.

Cikk ajánlat: Levendula a háztartásban

Forrás: Borcsa Botond Lajos és Dr. Csupor Dezsô: Egy klasszikus gyógynövény újrafelfedezése – Levendula, Humantrade, 2007. szeptember

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa