Készülj fel konyhakerted öntözésére!

Mivel, mit öntözz, és hogyan öntözd a konyhakerted? Néhány pontban segítünk eligazodni.

Zöldségfélék vízigénye

A zöldségfélék súlyának 80-95%-a víz, kifejlődésükhöz sok vizet fogyasztanak. Egy káposztafej kifejlődése alatt kb. 220 liter vizet fogyaszt. Egy négyzetméteren öt ilyen káposztát kell termelni. Érthető, hogy a természetes csapadékmennyiség a vízigényes növények csapadékszükségletének csak nagyon kis hányadát fedezi. A növényeket zavartalan fejlődésükhöz el kell látnunk őket vízzel.
uborkatermesztés

Csak öntözéssel termeszthetők a paprika, zeller, a káposztafélék, a nyári és téli retek; közepes vízigényű és az öntözést meghálálja a paradicsom, padlizsán, tök, csemegekukorica, korai karalábé, fejessaláta, hónapos retek, cékla, sárgarépa, petrezselyem, torma, rebarbara, uborka; kis vízigényű a dinnye, hagyma, spenót és sóska. A borsó és bab csupán a virágzás idején kíván több vizet. A karósbab nagyobb vízigényű, öntözni kell.

Ilyen öntözővizet használj!

Készülj fel az öntözésre. Legmegfelelőbb, ha csapadékvizet használsz. Nincs mindenkinek ciszternája, búvárszivattyúja, de ettől még gyűjthet esővizet. Nem kell mást tenni, mint a már meglévő ereszcsatornát egy vízgyűjtő edényhez csatlakoztatni. Ereszgyűjtő csatornát magad is felállíthatsz, ha van egy lejtős tetőd, pl. garázstető, gazdasági épület teteje. Legjobb, ha csappal ellátott gyűjtőt választasz, és az edényt vagy állványra, vagy téglákra állítod a hozzáférés érdekében. Olyan magasra helyezd őket, hogy a csapjuk alá férjen egy vödör, öntözőkanna, vagy slagot húzhassunk a csapra. Cikk ajánlat: Szürkevíz öntözésre

esővízgyűjtés hordóba

Öntözéshez ugyanis a legmegfelelőbb az állott víz. Márpedig a csapból, slagból olyan nem folyik. Az összegyűjtött víz azonban felveszi a környezet hőmérsékletét, így az nyugodt szívvel használható öntözésre. Aki nem tud esővizet gyűjteni, az is megteheti, hogy egy nagyobb edényt előre megtölt vízzel, hagyja felmelegedni, és csak ezt követően használja fel öntözésre.

Még tovább tudod fokozni az öntözővíz jótékony hatását, ha erjesztett csalánlé 1:10 hígítású vizes oldatával öntözöl. A csalán már március végétől gyűjthető.1 kg friss, felaprított csalánt 10 liter esővízbe kell áztatni 2 hétig. Ezt követően szűrd le, tárold fahordóban. Miután ez nem mindenkinek adatik meg, úgyhogy a műanyag tartály is megteszi. A lényeg, hogy ne fémedényben, fémvödörben erjessz! Kellemetlen illata miatt a kert egy eldugottabb, árnyékos részében tárold a tartályt. A szűrletet felhasználás előtt hígítsd a tízszeresére.

Így öntözz!

A konyhakert esőztető öntözése felejtős. Nem csak azért, mert, mint már szó volt róla a hideg csapvíz nem tesz jót a növényeknek, hanem azért is, mert a talajról felcsapódó cseppek a gombaspórákat felverik, ezzel növelve a fertőzésveszélyt. Öntözd a növények tövét. Ennek legegyszerűbb mondja, ha öntözőrózsa nélkül használod az öntözőkannát.

megöntözött paradicsompalánta

Nagyon hasznos, és házilag is lehetséges megoldás a csepegtető öntözés. A csepegtető öntözés azért is hasznosabb, mert elkerülöd a talaj tömörödését. Például az uborka kimondottan érzékeny erre. Csepegtető öntözést érdemes dombágyásba, emelt ágyásba is telepíteni. Jegyezd meg, hogy sokan előnyben részesítik a dombágyás helyett az emelt ágyást. Ennek egyik oka, hogy az öntözővíz könnyen lecsurog a dombágyás aljára. Még, ha csepegtető öntözéssel ezt ki is lehet küszöbölni, a nyári intenzív esők szinte lehordják, leerodálják a dombágyás talaját. Link ajánlat: Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket!

Mikor öntözz?

Sokat hallani pro és kontra érveket az öntözéssel kapcsolatban. Egyesek az esti öntözést, mások a hajnalit javasolják. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. Az esti öntözés előnye, hogy kisebb a párolgás, hiszen alacsonyabb a hőmérséklet. Ugyanez a hátránya is. A megrekedt hűvös pára segíti a gombás fertőzések terjedését. A hajnali öntözéskor éppen fordítva, csökken a gombás fertőzés veszélye, de nő a párolgás. Ezért mi azt ajánljuk, hogy mindenki öntözzön a maga belátása szerint. Hogy mit részesít előnyben nyilván függ az éppen aktuális időjárástól, a fertőzésveszélytől, a növény vízigényétől stb.

csepegtető öntözés

Így csökkentsd az víz párolgását

Ha napos, szeles, időben, kánikulában megszikkadni látszik a feltalaj, azonnal segít egy sekély kapálás. Ez beavatkozás megtöri, eltömi a talajban található kis vízvezető kapillárisokat, ezzel gátolva a víz elpárolgását a talajból. Még jobb, ha mulccsal véded a növények tövét, sőt a sorközöket is mulcsozod. Figyelem! Május közepénél hamarabb ne teríts mulcsot, mert konzerválod a talaj alacsonyabb hőmérsékletét, hiszen a mulcs hőszigetelőként is működik, így a hideget fogja hosszan megtartani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa