Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei

Valójában a házikert egy óriási kísérletsorozat színhelye! A kísérletek egyik fő célja, hogy minél egyszerűbben állítsunk elő vegyszermentes terményeket családunk számára. Egyik ilyen kísérlet lehet a sorközök takarása.

A sorközöket ősszel már szokás mulcsozni. Persze tavasszal sincs késő. Ennek több előnye van, úgymint a gyomok visszaszorítása, a víz raktározása, továbbá lehetővé teszi, hogy esős időben is jól bejárható legyen a terület.

sorkzök takarása szalmával

 Sorközök takarása, mikor?

Míg a sorok mulcsozása csak májusban kívánatos, miután a talaj már kellőképpen felmelegedett, és a mulcs segít a talaj melegen tartásában, addig a sorközöket már márciusban takarhatod.

Sorközök takarása, mivel?

A sorközök mulcsozása történhet szalmával vagy forgáccsal. Használható avar is, de azt száraz időben könnyen felkapja a szél, így szemetel.

Sokan azonban nem tudnak forgácshoz jutni, a szalmáról már nem is beszélve. Mindegyik hátránya, hogy évente pótlást igényel. Nekik ajánljuk a sorközök bevetését takarónövényekkel. A sorközbe vetett növények gyökereikkel átszövik és lazítják a talajt, megakadályozzák a talajtömörödöttség kialakulását, csökkentik a talaj víztartalmának, a talajhőmérsékletének ingadozását. A sűrű állású takarónövény elnyomja a gyomokat, csökkenti a párolgást. a lejtős területeket védi az eróziótól. Cikk ajánlat: Vess takarónövényt télire

sorközökbe vetett here

A háztáji szőlő sorközeibe vetett here remek zöldtrágya növény. A gyökérgümőkben lő nitrogénkötő baktérium nitrogénben gazdagítják a talajt.

A takarónövényekkel történő bevetés egyik lehetséges módja a sorközök gyepesítése. A taposást jól tűrő gyep (pl. angolperje, vörös csenkesz, réti perje fűmag keverék) ősszel és tavasszal is telepíthető. Ha a sorköz megfelelően széles, csak végig kell rajta futni a gyűjtőtartályos fűnyíróval. A kaszáléka a sorok (tövek) mulcsozására használható, vagy a komposztba kerülhet. A kaszálékkal a sorokat csak néhány cm-es rétegben ajánlott takarni, különben fennáll az összefilcesedés, a bepenészedés, befülledés veszélye. A kaszálék jótékonyan hat a komposztra, nitrogénben, mikroelemekben gazdagítva azt. Cikk ajánlat: Mire használhatjuk a kaszálékot?

füvesített sorközö

Nem javasolt a takarónövényes talajművelés fagyzugos vagy magas páratartalmú helyen, vagy nagyon száraz a területen, sekély termőrétegű, rossz vízmegtartó képességű talajon.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa