Ismerkedj meg a dombágyással!


A dombágyás – eredeti nevén hugelkultur – évszázadok óta alkalmazott kertészeti módszer Kelet- és Közép Európában a fahulladékok újrahasznosítására. Manapság is gyakran használják, mert jó a vízmegtartó képessége, jobban kihasználható a termőterület, jó minőségű a termőföld, és meghosszabbodik a szezon.

Komposztálás másként

A hugelkultur lényegében olyan emelt ágyás, amelyben a lebontó folyamatok a természetet utánozzák, felhasználva annak minden előnyét. A földbe került fahulladék a bomlása során keletkezett szerves anyagokkal gazdagítja a talajt. A komposztálási folyamat kissé felmelegíti a talajt, így hosszabb a vegetációs időszak, szinte helyettesíti a hidegágyat, gyorsítja csírázást, a növények fejlődését, és kitolja a szezont. Ebből a szempontból kicsit hasonlít a helyzet arra, mintha a komposztdombba ültetnénk.

hugelkultur

Ezt a dombágyást juta szövettel borították, de mulccsal is lehet takarni. Mindkét borítás stabilizálja az ágyást, és csökkenti a vízpárolgást. Forrás: extension.wsu.edu

A dombágyás előnyei

  • Fatörmeléket, hulladékfát, kerti hulladékot hasznosítja.
  • Talaj termékenységét javítja, az alatta található silány talaj szerepe háttérbe szorul- nem igényel tápanyag utánpótlást. Ha a kertben mindig máshol létesítjük, az egész kert talajának minőségét javíthatjuk.
  • Talaj nedvességét megőrzi, vízelvezető képességét javítja. A dombágyás szerkezete miatt szivacs szerűen veszi fel a vizet, amelyet azután fokozatos bocsát ki a környezetébe,  – mérettől függően nem igényel öntözést illetve ritkábban igényel öntözést.
  • Készítéséhez sokféle bomló szerves anyag, talaj, komposzt, érett istállótrágya felhasználható, illetve rétegezhető egymásra, ezért variábilis.
  • Jó a talajszerkezete,  – nem igényel talajművelés.
  • A tetejére magas termetű növények (pl. csicsóka) ültetésével szélvédelmet tudunk biztosítani a mögötte lévő ágyások számára.
  • Az ágyak 5-6 évig ,,üzemelnek”. Élettartama növelhető, ha sok benne a faanyag, ha csillagfürttel alkalmanként bevetjük, és zöld állapotában sekélyen bedolgozzuk, ha komposztföld és érett szerves trágya keverékével időnként megújítjuk a felszínét.
Szalma mulccsal takart dombágyás

Szalma mulccsal takart dombágyás. A fotó a Tullni Kertekben készült.

Dombágyás alapanyaga

Készítéséhez hasznosíthatunk hulladék fát, kerti hulladékot, fűnyesedéket, rőzsét vagy a gyümölcsfákról és a díszfákról lemetszett apró gallyakat. Ezek a dombágyás leglassabban lebomló építőkövei. Egész vastag hasábokat is használhatunk, amelyek mérete 50-60 cm-nél nem vastagabb 30-40 cm-nél nem hosszabb. A fahulladék, jó, ha nem friss, hanem egy éves. A friss hulladék bomlása során több nitrogént von el, viszont a dombágyás tovább megmarad. A már bomló hulladék további bomlásához kevesebb nitrogént igényel, és hasznos mikroorganizmusokkal oltja be a dombágyást. Esetleg variálhatjuk a kettő. Illetve, mint látjuk, bármelyik megoldásnak meg van a jó oldala. Ad abszurdum, ha nem áll rendelkezésre, ne használjunk fahulladékot. Felhasználhatjuk az összesöpört avart, egyéb növényi hulladékot. Azonban ilyenkor csökken a dombágyás élettartama. Szükségünk van zöld növényi maradványon kívül érett szerves trágyára, esetleg konyhai hulladékra, amelyek a nitrogén ellátást biztosítják. Feltalajra, komposztra, vagy szerves trágyára, ami megfelelő humusztartalmat biztosít, mulcsra, pl. szalmára. Használhatunk tőzeges földkeveréket is, illetve gazdagíthatjuk a kitermelt feltalajt kertészeti tőzeggel. A dombágyás egyik nagy előnye, hogy sokféleképpen alakítható ki.

dombágyás

Dombágyás tájolása

Válasszunk ki egy észak-dél irányú, szélvédett, ha lehet, gyepes területet. Jelöljünk ki egy másfél méter széles területet, amelynek hossza 3-8 méter. Ezzel biztosítjuk, hogy a dombágyás a legtöbb fényt kapja mind keleti, mind nyugati oldalán. De kelet-nyugati tájolás is megfelelő, ha olyan növényeket akarunk beültetni az egyik oldalára, amelyek közvetett napfényt igényelnek. Lejtős területen a csapadék lefolyási irányára kissé ferdén helyezzük el. Így a csapadék egy része elfolyik, másik részét pedig az ágyás felfogja. Csak olyan helyet és méretet készítsünk, amihez jól hozzá tudunk férni.

A cikk folytatásában megismerkedhetsz a dombágyás készítés fortélyaival: Hogyan készíts dombágyást és mit ültess bele?

A módszer alapjait az emeltágyásnál is alkalmazhatod!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por