Egy kicsit a kerttervezésről…

Megyesi Éva okl. kertészmérnök, újságíró –

Aki családi házban él, tudja, mit jelent az, hogy szép a kert, de mégsem az igazi. Valami hiányzik. Vagy valami sok. Vagy valamit, valahogy másképpen kellene. De mit? És hogyan? S ott áll a család a teraszon és nem tudja, mitévő legyen.

kertépítés

Ha szeretnénk átalakítani kertünket, vagy most tervezzük új kerti otthonunkat, el kell gondolkodnunk egy-két dolgon. Keressünk meg egy szakembert vagy próbálkozzunk mi magunk a megoldással.

Cikk ajánló: Kertünk adottságai; Mélyen fekvő, árnyékos kiskertek; Köves, lejtős területek; Meszes talajHomokos talaj; Agyagos talaj jellemzése, javítása

Milyen típusú kertet szeretnénk?

Egyik legfontosabb dolog, hogy eldöntsük, milyen típusú kertet szeretne családunk. Lesz elég időnk a kert ápolására? Szeretnénk a családnak frissen szedett zöldségekből ételt készíteni? A család legifjabb tagjai szeretnek focizni vagy tollasozni? Van kutyánk, esetleg más háziállatunk? Ha családunk elsősorban pihenésre szeretné használni a kertet, ne tervezzünk zöldséges részt. Ez adja a legtöbb munkát, s nagyon szomorú látványt nyújt egy elgazosodott sarok a kertben! Ha szeretjük a természetet és sok a kedvenc növényünk, de egyikről sem tudunk lemondani, belesétálhatunk abba a csapdába, hogy túl sok növény kerül a kertbe. Így zsúfolttá válhat kertünk, másrészt sok növény sok gondozási munkát ad majd.

A gyerekek számára szükség van viszonylag nagy zöldfelületre a játékhoz. Ahogy cseperednek, a homokozó helyére az életkornak megfelelően játszósarok kerülhet. Ha szeretjük a kerti sütéseket, mindenképpen helyet kell keresni egy szalonnasütő számára a kertben. Ha van kutyánk, a növények kiválasztásánál tekintettel kell lennünk rájuk. Kedvenc állataink nem biztos, hogy megbarátkoznak kedvenc növényeinkkel.

gyermekjatszó

További lehetőségek:

Víz a kertben; Kaktuszkert; Érzékek kertje; Kavicskert, Kő, cserép, tégla; kőkertSüllyesztett sziklakertekZárt és nyitott előkertek; Konténerkertek

A szomszéd kertje

A tervezés előtt érdemes körülnézni a szomszédos kertekben. Milyen koros fákat, cserjéket, örökzöldeket látunk ott? Ez abból a szempontból fontos, hogy megismerjük: a környék talaj- és éghajlati viszonyait mely növények bírják a legjobban. Nézzük végig a kertünket a fényviszonyok szempontjából is. Melyek a legnaposabb és melyek a legárnyékosabb részek. Ez meghatározza a növényeket. Napos helyre ne ültessünk árnyéktűrőket és viszont.

szomszédok

Kedvenc növényeink

Ha kicsit jártasak vagyunk a növényismeretben, érdemes összeszedni a kedvenceket. Ültessünk olyan növényeket, amelyek között mindig jól érezzük majd magunkat. Ha azonban kiderül, hogy valamelyik kedvencünk nem szereti kertünk viszonyait, ne ragaszkodjunk hozzá. Nagyon rossz dolog végignézni egy növény pusztulását, ha nem az igényeinek megfelelő helyre kerül. Ilyenkor pedig nem tudunk mit csinálni, hisz a környezeti tényezőkön csak ideiglenesen lehet változtatni, ha egyáltalán lehet. Vannak növények, melyek csak savanyú talajban szépek. Ha meszes talajba kerülnek, sárgulnak, rosszul fejlődnek, s végül elpusztulnak. Talajcserével meghosszabbíthatjuk ugyan életüket, de csak átmenetileg. A növény gyökerei idősebb korban akkor is lejutnak a meszes altalajhoz, ha nem akarjuk. S ekkor végig kell néznünk az akár 10-15 éves növény tönkremenetelét. A Díszfák és díszcserjék csoportosítása környezeti igényeik szerint segít a további tájékozódásban.

kiültetés

Cikk ajánló: Fák a kertbenNyírt cserjék, fák; Évelők a kertben; Sziklakerti évelők; Egynyári virágok; Szoliter növények; Mediterrán kertek és növények; Kétnyári virágokDíszfű ajánlat; A kerti tó és tópart növényei; Ősszel és télen is látványos

A kert méretei és ami belefér

A kert méretein is érdemes egy kicsit elmélázni. Kicsi kertbe ne álmodjunk 10 méterre növő fákat, örökzöldeket. Nézzünk utána, melyik növény mekkorára nő. Amit most kicsinek találunk, az évek múlva óriásira nőhet, s beárnyékolhatja az egész kertet.

Ne higgyük, hogy a kertet azonnal tele kell ültetni növénnyel. A kert velünk együtt fejlődik. Alakítsuk folyamatosan, figyeljük a növények évszakonkénti változását. Éljünk benne! Lakásunk és életünk része kell, hogy legyen.

kicsi kert

Cikk ajánló: Mediterrán kiskert

A tömeges és kevert ültetések lehetőségeiről a az ökológiai kerttervezés cimű cikkünkben talál információkat. A színek tervezéséről se feledkezzünk meg, mert a kert színei erős emocionális hatást gyakorolnak ránk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás