Kavicskert, kőkert

A kavicskertek erénye, hogy elnyomják a gyomokat, tárolják a nedvességet, előnyös száraz, meleg klímán, szeles helyeken. Akiknek nagy a kertjük, vagy inkább elábrándoznának a kertben, hogysem gyomláljanak, azoknak feltétlenül ajánlható. Hátránya, hogy a ráhullott levelektől, termésektől szirmoktól nehéz megtisztítani.

A kert létesítésekor nézz körül tágabb környezetünkben, lesd el a természet művészetét, alkalmazd ezeket a “fogásokat” saját kertedben is. Néhány nagyobb kő, lehetőleg a környékről, farönk, vagy fatönk fokozza a természet közeliség érzetét.

kő műalkotás a szabadban

Fekete-fehér zúzottkő díszítés, tullni kertek.

Első feladatunk a határok kijelölése, valamint a talajtakaró növények, gyep kizárása. A kert határait akár lehullott faágakkal vagy elöregedett gumitömlővel is elkerítheted. Az ezt követő gyommentesítés unalmas, fárasztó feladatának elvégzéséhez erőt adhat, hogy feltehetően ezt a területet a későbbiekben ritkábban kell gyomlálni, különösen akkor, ha geotextíliát is használsz.

Kavicsos kertet készíts enyhén lejtős területen, ahol a talaj eleve jó vízelvezetésű, vagy építhetsz magasítottat is. A kavicsos ágyásban az a jó, hogy ugyanazokat a feltételeket biztosítja, mint a hegylábaknál található morénás talaj. Ha a talajt eltávolítod, és felerészben kőtörmelékkel, felerészben virágfölddel töltöd fel, garantált a kitűnő vízelvezetés. Ugyanakkor a növények fejlődését biztosító termőtalajra is szükségünk van, ezért egy rész termőföldhöz vagy virágföldhöz keverj egy rész tőzeget és három rész kőzúzalékot. Majd várj legalább két hetet, hogy a talaj leülepedjék. Fedd le geotextiliával, ültesd be a geotextilen vágott x alakú résekbe a kiválasztott növényeket. Ültetés után hajtsd vissza a gyökérnyakhoz a textilt, alaposan öntözz be,  fedd le a területet kaviccsal 5-10 cm vastagon, hisz ilyen alapon igazán mutatósak a növények. A kavicságy kialakításához a szükséges alapanyagot a kertészeti árudákból szerezheted be, vagy, ha ezt a lakókörnyezet lehetővé teszi, kavicsbányából. A kavicságyat időről-időre meg kell újítani. Nagyobb köveket is elhelyezhetsz itt-ott az esztétikai hatás fokozására.

A kaktuszokhoz jól illik a kerti murva, amely kősivatagok hangulatát idézik. A kaktuszkertekről itt olvashatsz: Kaktuszkert

kaktuszkert

A párnás évelők éppúgy otthonra lelhetnek benne, mint a fűfélék vagy éppen a kaktuszok. Napos helyre szárazság és napfénykedvelő növények kerülhetnek: Allium, Bergenia, Cistus, Colchicum, Crambe, Crepis incana, Crinum x powellii, Cytisus, Eryngium, Euphorbia, Iris unguicularis, Kniphofia, Lavandula, Miscanthus, Nepeta, Nerine bowdenii, Papaver, Phlomis, Rosmarinus, Santolina, Sedum, Stipa, Thymus, Verbascum.

A fotók a Tullni kertekben készültek.

sziklakert pozsgásokkal

barna láva talajtakaró, pozsgások, fatörzs szoliter dísszel A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás