Kő, cserép, tégla

Unalmas a kert? Csupa lapály? Nem hiányzik belőle egy izé?… A kövek olcsóak, mutatósak. Díszítsünk velük! Használjuk fel az építkezésből visszamaradt téglát vagy tetőcserepet is! Minden csak fantázia kérdése.

Kő a kertben

Dobjuk fel a kertet kövekkel! Lényeges az elhelyezés. Tegyük le őket úgy, mintha már több millió éve ugyanitt állnának, vagy helyezzük el őket úgy, mintha éppen a tegnapi kőomlás eredményeképpen kerültek volna oda. Ha a kert központi részébe kerül, a fókuszba, úgy egyensúlyt teremthetünk vele, és a kő vagy kövek lesz(nek) kertünk alfája és omegája.

szárazkert

Szárazkert a Tullni Kertekben, ahová kirándulást szerveztünk. Aktuális programjain itt olvashatók.

A kövek lehetnek lekerekítettek, mintha a folyó vetette volna ki őket, vagy lehetnek élesen sarkosak, mintha a sziklás hegytetetőről szakította volna le a vihar. Mindkettővel sajátos hangulatot kölcsönzünk a környezetnek. Ha nyári jövés-menés közben érdekes formájú, vízjárta köveket találunk, és módunkban áll, vigyük haza. Hiszen nem csak a kertben, hanem a terasz dézsás növényei mellett is izgalmasan hatnak.

A kövek elhelyezését befolyásolja kertünk növényzete is. A kék csenkesz, illetve egyéb díszfüvek környékén jól mutatnak a zuzmós, nagyobb méretű sziklák.

A mediatív kertekbe a lekerekített formák illenek. A kövek jól segítenek a kert tagolásának kialakításában. Teraszolják a lankás lejtőket, kiemelik a kerti tó egyik szögletét, természetes lépcsőként szolgálnak, sőt természetes kőfalként is funkcionálnak egyes lejtős szakaszokon, ahol egyébként fennáll az erózió veszélye.

Ha szökőkutunk, csobogónk közelébe helyezzünk el követ, a víz kiemeli a színeket. A vízikertek elmaradhatatlan alkotója a kő, ilyenek a természetesség jegyében a tópart legömbölyített kövei, a hegyi patak partját imitáló kőelrendezések, a lemezes megjelenésű kőzetek által alkotott vízesések.

patak meder

A lemezes kövekből kialakított zuhatagok mellett figyelmet érdemelnek a száraz medrek, amelyek kiemelik a kövek szépségét, tovább terelik a figyelmet a parti növényzet felé. A hegyi környezetet hangsúlyozza a parton álló törpefenyő. A sötét forgács mulcs a tűlevelű avarra emlékeztet.

Arra ügylejünk, hogy a magmás (lemezes) kőzeteket ne párosítsunk üledékes kőzetekkel. Arra is gondoljunk, hogy a vizes részeken ne használjunk könnyen málló, meszes kőzeteket, mert ezek egyrészt beoldódva zavarossá tehetik a vizet, másrészt feleslegesen meszezhetik a talajt illetve növelhetik a talaj pH értékét.  A kialakításnál mindig vegyük figyelembe a tágabb környezetünket is, és a környezetbe, tájba illő elrendezéseket hozzunk létre.

Viola cazorlensis tufán

Viola cazorlensis tufán

Sziklakert tufán

Első ként a kiválasztott helyre megfelelő kődarabot tegyünk. A tufa állhat egymagában, de építhetünk tufa sziklakertet is. Az ültetőlyukat vésővel továbbalakíthatjuk, mélyíthetjük. Helyezzük a lyukba a kiválasztott alpesi növényt, és a lyukat töltsük fel tőzeg – komposzt – mészkőszemcsék 1:1 arányú keverékéből készült táptalajjal. Amíg a gyökerek nem rögzítik a növényt a kőhöz, locsoljunk rendszeresen. A porózus, puha kőzetbe a növények gyökerei könnyen behatolnak. A tufa jól felissza és tartalékolja a vizet, ezért később már nem szükséges rendszeresen öntözni. Javasolt növények a teljesség igénye nélkül: daravirág (Draba), mészkövi szegfű (Dianthus alpinus), széleslevelű tárnics (Gentiana acaulis), törpe írisz (Iris pumila), gyönygköles (Lithospermum), heverő kerítéskaktusz (Opuntia compressa), pillás kőtörőfű (Saxifraga azoides), kövirózsa (Sempervivum). A növények eredeti élőhelyükön szeles, hideg helyen tápanyagszegény köves talajon élnek.

Minikert téglából

Állítsuk fel a téglát a rövidebb lapjára. Töltsünk fel a rekeszeket perlittel kevert virágfölddel. Íme az új virágtartónk. Ültessük be pozsgásokkal és egyéb sekélyen gyökerező növényekkel.

Dudleya téglába ültetve

Amerikai kövirózsa téglába ültetve.

Térhatároló tetőcserépből

Mi mindenre jó, ha megőrzünk valamit a födémből. Például körbevethetjük vele a sziklakertünket. Ez különösen akkor érdekes, ha a sziklakert teraszos elrendezésű. Mondjuk 35 cm-nél nagyobb a szintkülönbség. Ha a sziklák színe szürke, a cserépé is szürke, már csak a harmónia kedvéért. Nosza hát szerezzünk cserepeket, meg egy kis cementet. Ha azt szeretnénk, hogy növények is kandikáljanak ki a cserepek közül, fektessük őket egy réteg homok majd tőzeg közé. A tetőcserép gyepszegély oldja kőút sivárságát.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás