Mediterrán kiskert

Kovács László okleveles kertészmérnök

Mi jut eszünkbe egy mediterrán kertről? Talán a korábbi évek utazási emlékei, vagy híres festmények és filmek képei, de lássuk be, valójában nem is mediterrán kertet szeretnénk, hanem egy darabka Olasz-, Francia-, Görög-, vagy Spanyolországot, vagyis mindazt, amit a délvidéki utazásaink hangulatából emlékeinkben megőriztünk.

mediterrán kert

Hogyan valósítsuk meg álmaink mediterrán kertjét?

Nem csupán az éghajlati különbségek jelentenek igazi kihívást a kert vagy a terasz mediterrán hangulatának kialakítása során –- melyet a dézsákban, terrakotta edényekben való elhelyezés ugyan megkönnyít –, hanem a növények megfelelő, valósághű elhelyezése és társítása, az eredeti hangulat, a színek és formák visszaadása is. Törekedjünk a természetességre, a vidám színek és gömbölyded formák kombinációjával bátran kövessük a mediterrán tájak rusztikus, hanyag, kopott eleganciáját.

mediterrán kiskert

Mediterrán kiskert, gömbölyded formák, földszínek.

Milyen növényeket válasszunk?

A mediterrán érzést, a varázslatos atmoszférát, a Földközi-tenger mellékének legelterjedtebb virágai és növényei – a leanderek, pálmafák, a citrom– és a narancsfák, olaj- és fügefák, a trópusi hibiszkuszok, a banánfák, a  murvafürt– által érhetjük el Magyarországon is, hazájuktól több száz kilométerre északra. Egy mediterrán kertből természetesen nem hiányozhatnak az aromás illatú fűszernövények sem, a menta, a citromfű, a rozmaring, a szurokfű és az elengedhetetlen bazsalikom, melyektől fellélegzik a test és szárnyal a lélek. A növények kiválasztását alapvetően meghatározzák teleltetési lehetőségeink.

További növények: Mediterrán nyár; Mediterrán kertek és növények

mediterrán hatású összeültetés

Mediterrán hatású összeültetés, A köedényben begódiák, középen sárkányfa, Mellette a lépcsőn nebáncsvirág. Kittenberger kertek

Tippek és fortélyok a mediterrán kert építéséhez

Dekorációs lehetőségek a mediterrán kertben

Stílusosan buja és romantikus hangulatot árasztanak a növényzet közé elrejtett antik emberábrázolású szobrok, torzók, melyek azonban elegendő teret igényelnek érvényesülésükhöz. A kerti szobroknál nagyobb hangsúlyt fektessünk a növények tároló edényeire, mázas cserepekre, amfórákra és kerti napórákra, de kerüljük a hivalkodó formákat. Virágtartóinkat, meglévő kisebb betonfelületeinket és a lépcsőket házilag is díszíthetjük mozaikkal a korábbi lakásfelújításból megmaradt, vagy törött csempék, járólapok dirib-darabjaiból. Akár a vadonatúj kaspókat, cserepeket és kerámiákat is antikolhatjuk saját kezűleg akrilfestékkel, vagy antikoló pasztával, melyek beszerezhetők a művészellátó boltokban. Kisméretű kertünkben rendkívüli hatást érhetünk el nagy felületű, a közvetlen napsugártól védett tükrök ügyes elhelyezésével a kerítés közelében, mely hihetetlen módon kitágítja a teret.

mediterrán kert szoborral

Mediterrán kert szoborral

Pihenés a mediterrán kertben

A déli fekvésű, erős napsugárzásnak kitett kertekben nagyon fontosak az árnyékolók, féltetők, pergolák, lugasok és kerti pavilonok. A házfalak hűtésére, a teraszok árnyékolására kiválóak a kúszónövények. Bármily meglepő, de néha látványosabb és harmonikusabb egy “szimpla” szőlőlugas, mint bármely különleges virágcsoda. Amennyiben van egy idősebb, terebélyes fánk, érdemes lombkoronájának árnyékába tervezni a kerti pihenőhelyet.

Árnyas pihenőhely mediterrán kertben

Árnyas pihenőhely mediterrán kertben

Egyetlen mediterrán kertből sem hiányozhat a víz

A mediterrán növények fontos jellemzője a nagy víz-, fény- és tápanyagigény, így elhelyezésüknél, gondozásuk során erre mindig legyünk tekintettel. Mivel tengerpartot nem tudunk a kertünkbe varázsolni, így annak hangulatát kerti tó, csobogók, fürdőmedence kialakításával, vagy akár egy vízzel telt fahordóval, tehát a vízarchitektúrák hangsúlyozásával csempészhetjük be otthonunkba. A kertkapcsolattal rendelkező házfalak, vagy a terasz támfalai kiváló lehetőséget biztosítanak falikutak, vagy szökőkutak és csobogók elhelyezésére, melyek egyúttal a levegő párásításáról is gondoskodnak. A praktikus megfontolások mellett esztétikai szempontból is indokolt a víz minél több megjelenési formáját alkalmazni kertünkben.

mediterrán kert szökőkúttal

Kittenberger kertek

Stílus és esztétika

Komoly hibát követünk el, amennyiben az örökzöld növények kiválasztása során északi, vagy magashegyi fajtákra esik a választásunk, de bármennyire is furcsán hangzik a smaragdzöld, intenzíven trágyázott, rendszeresen öntözött és nyírt gyepfelület is roppant idegenül hat a miniatűr mediterrán atmoszférában. A mediterrán hangulatot fokozhatja a színek megválasztása. A meghatározó alapszínek a fehér, a sárga, a kék és a rozsdabarna, melyek szintén a tenger és a napfény leheletének összetéveszthetetlen varázsát idézik. Legyünk bátrak és használjuk emlékeinkből szőtt fantáziánkat a régi kopott tárgyak és bútorok átalakításakor, lebegjen szemünk előtt mindig két fontos szempont: az egyszerűség és a funkcionalizmus.

mediterrán mázas cserepek yukkákkal

Mediterrán mázas cserepek yukkákkal

Mi teszi különlegessé a mediterrán kertet?

Az egzotikus növények mellett a kövek és sziklák (melyek nem mellékesen a naptól átforrósodva, felhevülve “fűtik” is környezetüket), a változatos antik építészeti elemek, kerámiák, kaspók, a tenger közelsége és az emberi jelenlét sajátos keveréke teszi egyedülálló hangulatúvá ezeket a kerteket. Optikailag elengedhetetlen a természetes hatáskeltés, a környezetbe való harmonikus illeszkedés.

Amikor saját kis álomkertünket tervezgetjük, sose feledjük, hogy a kertépítés szabályain túl van még egy roppant fontos szempont: a délszaki növények fokozottabb ápolást, gondozást és némi szakértelmet is igényelnek – mivel kiszakítva eredeti élőhelyükről -, a mi feladatunk, hogy biztosítsuk számukra létfeltételeiket. Egy csipet fantáziával a vakációs emlékeink alapján megvalósított mediterrán álomkertünkben minden napunk nyaralás lehet!

antik építeszeti elem a mediterrán kertben

Antik építeszeti elem a mediterrán kertben

Illatok és ízek

A pompás virágokon kívül a mediterrán kert szerves részét képezi a fűszerek és gyógynövények balzsamos illata – nem elhanyagolandó persze azok ízlelőbimbóinkra gyakorolt hatása sem.

Csupán néhányukat kiemelve: a hűség és tisztaság jelképét, a rozmaringot (Rosmarinus officinalis) akár a hungarikumok sorába is állíthatnánk, hiszen a XVII. században egy Európa-szerte ismert illat- és gyógyszer, az Aqua Reginae Hungariae (magyar királyné vize) alkotórészeként híresült el. Antibiotikus hatású és egyben kiváló húsfűszer a zsálya (Salvia), mely segíti a zsíros ételek emésztését.

És természetesen nem feledkezhetünk meg a jellegzetesen dús aromájú és pikáns ízű bazsalikomról (Ocimum basilicum) sem, melyet egyes népek afrodiziákumként használnak. A falusi menyecskék egy szál bazsalikomot fogtak templomba menet az imakönyv és a fehér keszkenő közé (míg a legények rozmaring szálat tűztek kalapjuk mellé). Az olasz konyha elengedhetetlen fűszernövénye, saláták fontos alkotórésze, fűszerecetek kiváló ízesítője és a pesto szósz alapja.

Olaszországban minden családnak megvan a saját, féltve őrzött pesto receptje, lássunk egyet ízelítőül Magyarországról is:

pesto

pesto

Pesto ala Kovlazol

Hozzávalók: egy nagy csokor friss bazsalikom; 4 kövér gerezd fokhagyma; 1 evőkanál frissen reszelt parmezán; 2 evőkanál durvára tört fenyőmag; csipetnyi friss petrezselyem; leheletnyi rozmaring levél; 2 dl extra szűz olívaolaj; 1 reszelőhúzásnyi citromhéj; tengeri só és őrölt bors ízlés szerint.

Elkészítése: A friss növényi alkotórészeket kőmozsárban alaposan összezúzzuk (aprítógépben is lehet lélektelenül), felváltva hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a durvára tört fenyőmagot, miközben kevergetve lassanként adagoljuk hozzá az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és krémes állagúvá keverjük. Lezárva, hűtőben hosszú ideig eláll az olajborítás alatt. Kiváló olaszos tésztaételekhez, de akár pirítósra kenve is fenséges ízharmóniát ad.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás