Érzékek kertje

Akár egy öthektáros park, akár a balkonunk megfelelő hely ahhoz, hogy mind az öt érzékünk örömforrása legyen. Bár tény, hogy igazán a kis területeken van jelentősége annak, hogy érzékeink kellemes ingerein keresztül élvezzük a természet adományait. Legfontosabb az egyensúly kialakítása. Egyik érzékünket se terheljük a másik rovására, vagy másképp fogalmazza mindnek jusson a “jóból”. Mindez a tervezésen múlik.

kerti borágó

Mivel kényeztessük érzékeinket a kertben?

Amit mindenki ismer: a virágok illata, és látványa, a madarak éneke. Ám vannak rejtett források is: ízlelés, tapintás. Az érintés érzelmi életünk fontos része, akitől ezt megvonják, az előbb-utóbb megbetegszik. Ízleljük meg a fogaink alatt hersegő friss gyümölcsöt, simítsuk meg a nyuszifül vagy a pemetefű levelét.

A kertészkedés öröme

Ne feledjük a kertészkedés valami olyan dolog, amikor kilépünk hektikus világunkból, végre mozgunk a levegőn. Közel kerülünk természetes környezetünkhöz. A kertben az ültetés öröme is akkor teljes, ha közben átpergetjük a kezünkön a humuszban gazdag talajt. Ez a gyomlálást is kedvesebb időtöltéssé teszi. Cikk ajánlat: GyomirtásA gyommentes kert három titka

Vizuális élmények a kertben

Ismerjük meg a színek emberre gyakorolt hatását, amelynek tükrében alakíthatjuk kertünk színeit:

Játék a színekkel: A kert színei; Egyszínű kertek

a kert színei

Előtérben pompás varjúháj, háttérben kúpvirág.

Vízi kert

Ma már annyi minden elérhető, hogy nem is kell feltétlenül vastag pénztárca az apró vízfelület létesítéséhez.

Válasszunk konténert, keressünk megfelelő helyet számára, neveljünk benne a felszínen úszó növényeket. A konténerkertek könnyen kialakíthatók, a kis kertek ékkövei lehetnek. Nem kell hozzá más csak néhány négyzetméter egy napfényes helyen. A biológiai egyensúly magától beáll, ezért sem szűrés, sem vízforgatás nem szükséges. A vízinövények segítik az egyensúly megtartását, és a nagyobb konténerekben akár aranyhalakat is tarthatunk.

Ha többre vágyunk létesítsünk csobogót, szökőkutat, kertitavat, kerti vízesés. A szökőkút a víz és a művészet különös házassága. Esztétikai és vizuális élményt nyújt egyszerre. A szökőkút egyéni stílust kölcsönöz kertünknek.

A kertünkben kialakított vízfelület odacsalogatja a madarakat, lepkéket. Enyhet ad a nyári hőségben, akár bele is paskolhatunk. A kertben keressünk megfelelő helyet a medencék, szökőkutak számára, hogy minden belépő azonnal megláthassa. Olyan ez, mint egy invitálás: kerülj beljebb, szeretettel várunk.

Cikk ajánlat: Dézsató; A kerti tó és tópart növényeiVíz a kertben; Vízi-kölyökparti

viz a kertben

Állatkert

Eszünkbe juthat az elefánt vagy az oroszlán is. De itt másról van szó. Énekesmadarak, mókusok, lepkék, sündisznók, gyíkok. És még sorolhatnánk. Ha az állatoknak megfelelő téli menedéket nyújtottunk, ennek eredménye tavasszal válik igazán nyilvánvalóvá. Gyönyörű pillangók kelnek ki a meghagyott levélkupacok alól, a sziklák alatt megbújt békák előugranak, hogy bekaphassák a komposztból kikelő férgeket. Minden állatnak megvan a maga élőhelye, az avarszinttől a fakoronáig. Ezért minél változatosabb a kertünk, annál több (túl)élőhelyet tudunk biztosítani a környezetünkben élő állatoknak.

Cikk ajánlat: Katica, a növények őreMadárbarát kert; Méhpusztulás; Poszméhek haszna;

szemfoltos katica

Szemfoltos katica

Konyhakert

Ugye nagyszerű érzés beleharapni a ropogós paradicsomba, vagy üde bazsalikomlevéllel ízesíteni a frissen készült salátát? Bizony sokkal jobb otthon kiszaladni értük a kertbe, mint elautózni a legközelebbi bevásárlóközpontba, bevásárlókocsit rángatni, sorban állni, hazaevickélni, majd otthon ráébredni, hogy az a paradicsom, nem az a paradicsom. Ízetlen, löttyedt. Már landolhat is a szemétben.

A konyhakert azért fontos, hogy legyen néhány vitaminforrásunk, amit a család jóízűen elfogyaszt. Elég néhány tő paradicsom, kevés uborka, saláta. Néhány tő kapor, petrezselyem. Ezek úgyis könnyen elszaporodnak, ha nem is figyelünk rájuk. Csak annyit kell tennünk, hogy ahol teremnek, nem nyírunk füvet.

Cikkajánlat:Társasházi konyhakert konténerbenKonyhakert négy lépésben; Legyen saját konyhakerted; Művészi konyhakertek

paradicsom

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás