Április végén vetheted a babot!

A mexikói származású bab meleg igényes, ezért a babot akkor érdemes vetni, amikor a talaj hőmérséklete már tíz fok fölé emelkedett. Most ismerkedj meg a sorba vetéssel kicsit közelebbről.

Először is a válaszd ki a megfelelő bokorbab fajtát, majd a megfelelő helyet. A magyarok inkább a sárga hüvelyű babot szeretik, természetesen a kevésbé szálkás, zöld hüvelyű babbal is bátran próbálkozhatsz. Mint mindig, most is előzőleg gyenge kapálással kell fellazítani a talajt, és megszabadítani a gyomoktól. Nem árt elégszer elmondani, hogy a tarackoló gyomok, például szulák, kiemelésére legmegfelelőbb az ásóvilla.

A babot előzőleg áztasd be 4-6 órára. Mi kamillateás tejbe áztatást áztatást javaslunk. Egyharmad rész tej, kétharmad rész tea arányban.

bab sorba vetése

Ha sorba vetsz, jelöld ki előre a sort, hogy minél katonásabb rendben nőjenek a növényeid. A sorjelölőnek kifeszített zsineg mentén húzz kapával árkot. Ha jót akarsz tenni a későbbi palántáiddal, a barázda alját szórd meg fahamuval és tört tojáshéjjal, végül Huminpowerrel. Kb. 8-10 cm-enként vess el egy-egy babot.

A bevetett barázdát vékonyan takard be földdel úgy, hogy a gereblye fokával visszahúzod a talajt a barázdára, és picit ledöngölöd a földet. Vegyszermentes házikertben mindjárt válassz ki rovarriasztó társnövényt is számára, ami nem más, mint az egynyári borsikafű, amely el fogja riasztani a babot igencsak kedvelő fekete levéltetveket. Ennek a magját vesd rá a babra. Takarni nem kell, mert fényen csírázik, de a gereblyével gyengéden a talajba nyomkodhatod. A bab melletti sorba pedig kiültetheted a korai káposztafélék palántáit, amelyek gyors fejlődéssel hálálják meg, hogy a bab mellé ültetted őket, mert a bab gümőiben élő N kötő baktériumok áldásos tevékenysége révén nitrogénhez fogod juttatni őket.

Jó, ha előre felkészültél erjesztett csalánlével, és ezzel öntözöd be a frissen vetett magvakat, és a frissen ültetett palántákat is. A csalánt magad is gyűjtheted. A gyűjtéshez használj kesztyűt!

csalángyűjtés

Így készül az erjesztett csalánlé:
Apríts fel 1 kg friss csalánt, és áztasd 10 liter esővízbe. Tárolásra, érlelésre fém edényt sose használj, mert a fém reakcióba lép a növényi savakkal. Legjobb lenne a fahordó, de ez nem sok ember számára áll rendelkezésre, ezért a műanyag használata a legjobb megoldás ebben az esetben. Az erjesztés ideje 2-3 hét és három nap között változik, időjárástól függően. A csalánlé erjedés közben elég penetráns szagúvá válik, de egy marék macskaalom már segíthet a problémán. Növények permetezéséhez lombtrágyaként a hígítás aránya 1:50. Beöntözéshez elég 20-szorosára hígítani.

A csalánlét gazdagíthatod Bactofil mikrobiológiai készítménnyel, azaz a hígított csalánlé oldathoz adj bactofil talajoltó készítményt, amelyet kimondottan zöldségnövények számára fejlesztettek ki.

A beültetett palánták tövét május közepén mulcskoronggal takarhatod, ezek nem csak a gyomosodástól és a kiszáradástól óvják a palántákat, hanem a talajból kikelő kártevőknek is útját állják, és a csigákat is riasztják, lassú bomlásukkal tápanyagot is kibocsátanak, és egy további előnyük, hogy higiénikusak, nem fertőződnek, penészednek.

Jutka mama, a biokertész tanfolyam szakembere tanácsai:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák