Készíts természetes, szerves gombaölőszert!

Egy szabadalmazott, természetes gombaölőszert ajánlunk figyelmedbe, amit te is könnyen elkészíthetsz.

A kertészkedők körében az egyik legnagyobb kihívás a gombafertőzés. Gyakran hirtelen lép fel, egyszerre több növényt is érint, és a kétségbeesett kertész eltöprenghet, hogyan gátolja meg a fertőzés terjedését. Miután a legtöbb gombaölőszer mérgező vegyületeket tartalmaz, amely káros a környezetre, és magára a kertészkedőre is, ezért sokan a környezetbarát, „természetes” anyagok felé fordulnak.

permetezés csalánlével

Aki nem rendelkezik kellő tudással a növényvédőszerek kémiáját és a molekuláris biológiát illetően, azt gyakran tévútra viszi az Interneten fellelhető rengeteg „természetes” szert, megoldást ajánló információ. Gyakran a megfigyeléseken alapuló eljárások alkalmazása sem zökkenőmentes. A sokszor ajánlott tej egyes gombák, például a penészgombák elszaporodását éppen hogy elősegíti, és bizonyos kártevőket is odavonzhat.

Most egy szabadalommal védett természetes gombaölőszert ajánlunk figyelmedbe (US patent No. 6767562). A szabadalmazott keverék összeállítása mind a gomba kémiáját mind biológiáját figyelembe veszi: a gombák többséges érzékeny a tannin savra és más vegyületekre, amelyeket bizonyos növények tartalmaznak.

Elkészítése egész egyszerű. Először is fél dl szárított, aprított zsálya levelet adj 1 liter vízhez. A zsályalevelet helyettesítheted tanninban gazdag fekete teával (nem tasakos!), bükk levéllel, tölgy levéllel, eukaliptusz levéllel, hogy csak néhányat említsünk. A vizet addig forrald, míg három dl víz marad, a többit forralással ugyanis elpárologtattad. Ha lehűlt, szűrd le, és adj hozzá 2,5 liter száraz, csersavas vörösbort, amelynek tannin tartalma magasabb a fehér borénál. Az oldatban lezajló folyamatok során kéndioxid termelődik, amely egy plusz lehetőségként gátolja a gombák és egyes baktériumok szaporodását.

Az így kapott ázalékot hígítatlanul lehet használni. A permetezés idejét tekintve fontos, hogy legalább 12 óráig a permetezés előtt, és a permetezést követően legalább 48 óráig ne érje víz a permetezendő felületet (a teljes növényt). Forró, napsütésben ne permetezz! A permetezést hetente-kéthetente ismételheted.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa