Szódabikarbónával a lisztharmat ellen

A lisztharmat az egyik igen gyakori gombabetegsége a konyhakertnek. Elég egy kicsit hosszabb párás, esős idő, máris felüti a fejét, és lisztes bevonat találsz a leveleken, hajtásokon. A fertőzés fokától függően más a védekezés módja, egyik lehetőség a szódabikarbónás permetezés.

lisztharmat cukkinin

Lisztharmat cukkinin.

Megelőző védekezés lisztharmat ellen

Mint minden betegség esetében, első a megfelelő fajtaválasztás, a jó minőségű vetőmag és palánta, a megfelelő külső feltételek biztosítása. Az időjárást ugyan nem tudod befolyásolni, de a növénysűrűség csökkentése, az árnyékos, pangóvizes helyek kerülése mind egy-egy pofon a gombafertőzésnek.

A sorokat az uralkodó széliránynak megfelelően telepítsd, nem szabad elhanyagolni a zöldmunkát, minden esetben a széllel jól átjárható sorok és lomb biztosítása a cél.

A növényt segít ellenállóvá tenni a tejes permetezés egyharmad tej/kétharmad esővíz), sőt a hatást tovább fokozhatod, ha csalánlével hígítod a tejet. Nem muszáj orrfacsaró erjesztett csalánlét használni, megteszi a csalántea is. ( A csalánlé készítés mesterfogásairól, felhasználásáról itt olvashatsz: Kettő az egyben csalánlé házikerti használata).  a különböző növénykondícionáló szerek  hozzákeverése, további extrákkal szolgáltat a növényeknek. A permetezést saját tapasztalatunk szerint hetente, de szükség esetén, pl. gombaveszély esetén, a növénykondícionáló szert kihagyva akár naponta permetezhetsz a csalánleveles-tejes permetlével.

Szelíd védekezés, ha már megjelentek a lisztharmat fertőzés tünetei

Miután ezek a beavatkozások is szelídek, nem zárható ki, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére is megjelenik a gombafertőzés. Ha már felütötte a fejét, SOS be kell avatkozni! Gyenge fertőzés esetén el kell távolítani a fertőzött részeket, azonban sokszor még ez sem elég. Ekkor jöhet a szódabikarbóna!

A szódabikarbóna (nátrium hidrogén karbonát) por formában szerezhető be a legegyszerűbben.
Egyébként a hangyák (csigák, egyéb földön gyalogló kártevők) távol tartásának is hatékony szere, a port a hangyák útjába kell szórni, és garantáltan új csapásirányt vesznek, illetve eltűnnek a helyszínről. Kertben azért ne szórd nyakló nélkül a talajra, mert lúgosítja a talajt.

A kutatók vizsgálatai, és a tapasztalatokra alapuló kertészkedés tapasztalatai is arra a következtetésre jutottak, hogy a szódabikarbóna gombaölő és mohairtó hatású. Tehát a szódabikarbóna használata nem bűvészmutatvány, hanem tudományos háttere is van, ráadásul nem csak növényeket károsító gombák ellen bizonyult hatékonynak, hanem körömgomba és bőrfertőzések esetén is kimutatták jótékony hatását (erről itt nem szólunk).

permetezés csalánlével

A Nébih ajánlása szerint zöldségfélékben, bogyósokban, dísznövényekben lisztharmatok (Podosphaera spp., Oidium spp.) ellen a szódabikarbóna 0,33-1%-os oldatából (33-100 g (kb. öt kávéskanál szódabikarbóna 10 liter vízhez) hektáronként 300-600 l-t szükséges kijuttatni.
Szőlőben felhasználható adagja: 25-50 g/100 m2-6 l vízben feloldva (A permetlé töménysége minimum 0,42% maximum 2% lehet).
A kezeléseket minden esetben 1-8 alkalommal, minimum 10 napos permetezési időközök beiktatásával a növények kétleveles fejlettségi állapotától a teljes érésig lehet elvégezni.

Vörös riasztás – támad a lisztharmat

Ha még mindig fennáll a probléma, jöhetnek a drasztikusabb, de ökológiai gazdálkodásban is használható kén tartalmú szerek. Virágzást követően óvatosan kell alkalmazni őket!

réz a lebontó folyamatokat gátolja, fungicid hatása abban rejlik, hogy a spórában felhalmozódik a CU2+-ion, ami blokkolja a gombák szénhidrát anyagcseréjét. Jellemző rá a széles hatásspektrum: baktériumos betegségek, peronoszpóra, tűzelhalás, monília, levélfodrosodás. De sajnos lisztharmat ellen nem hatásos!kén a gombába jutva kénhidrogénné alakul, ami szintén fungicid hatású, atkagyérítô hatása is van. Kontakt és felszívódó hatóanyagú készítményeket egyaránt alkalmazni.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa