Hogy védekezzek a pajzstetű ellen?

Szinten mindent megtámad a pajzstetű, szobanövények, kerti dísznövények, gyümölcsfák kártevője.

pajzstetű

A pajzstetvek Igazi különcök. Ezektől az apró termetű, viaszkiválasztó, szipókás, nem szeretem rovaroktól igen nehéz megszabadulni. A főkolomposok a nőstényeket, amelyek a háti mirigyeik segítségével viaszpajzsot választanak ki, amihez a igen nehezen férnek hozzá a kontakt szerek. Egyes kifejlett fajok vándorolnak, de a többségük helyben marad, míg a lárvák mindig mozognak. Polifágok, mindent megtámadnak, ami az útjukba kerül. Legtöbbször a levelek fonákán, az erek mentén telepednek meg, Szúró-szívó szájszerveikkel átszúrják a növényi szöveteket, a szíváshely nyomán világos szúrásnyom látszik a növényen. A sejtnedvekkel táplálkoznak, emésztésük során ragacsos mézharmatot választanak ki, amelyre korompenész telepedik. Ha elpusztítod a pajzstetvet, eltűnik a korompenész. A mézharmatot nem csak a korompenész szereti, hanem a hangyák is, akik nyalogatják az édes, cukros váladékot, miközben széthurcolják a kártevőket.

Használhatsz felszívódó rovarirtó szert, de ha a vegyszermentes környezet híve vagy, a védekezés már sokkal nehezebb feladat.

Legtöbbször kenőszappanos szivaccsal történő alapos, dörzsölő lemosással lehet ellenük védekezni. De használhatsz denaturált szeszes, fokhagyma oldatos lemosást is. A védekezés csak akkor hatékony, ha aprólékos, mindenre kiterjedő, mert elég, ha egyet is meghagysz közülük, és a kártétel folytatódik. Ha júniusban védekezel, általában a sérülékenyebb lárvák ellen veheted fel a küzdelmet, amelyek még nem növesztettek pajzsot, így a védekezés sikeresebb lehet.

pajzstetű őszibarack kérgen

Pajzstetű őszibarack kérgen

A gyümölcsösben, szőlőben fontos a lemosó permetezés előtt metszés, ahol kíméletlenül le kell vágni a tetves hajtásokat. Minden nyesedéktől, növényi hulladéktól meg kell szabadulni! Égesd el vagy ásd el őket! A tél végi lemosó permetezés során, ha paraffinolaj, a vazelinolaj tartalmú olajos permetszereket alkalmazol, a kéregrepedésekben áttelelő kártevők, így a pajzstetvek ellen is hatásosan tudsz fellépni. Az olajok gyakorlatilag a levegőtől zárják el a kártevőket. Leghatékonyabb háziszer a repceolaj.

Ha teleltetésre beviszed a növényeidet, zárd őket két hétre karanténba, különben beviszed a fertőzött növényeket, ami nagyon megnehezíti később a védekezést.

A kertben sok természetes ellenségük van, ilyenek például a katica, a fürkészdarázs, a fülbemászó, de a cinkék, fakúszok is szívesen csemegézik.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák