Rezes permetezés helyes használata gyümölcsösben

A rézszulfát baktérium-, gomba- és algaölő hatása régóta ismert. A rezes permetezés a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékony. A réz fontos mikroelem is, rézhiány ellen a réz tartalmú lombtrágyák egész szezonban használhatók útmutatás szerint. A réz tartalmú lombtrágya egyben növényvédő hatással is bír.

Először is rávilágítunk a réztartalmú szerek hasznos és káros voltának komplexitására.

kristályos rézszulfát

Kristályos rézszulfát

Káros rézfelhalmozódás a mezőgazdasági talajokban

A több környezetszennyező eljárás mellett a rezes permetezés következtében a réz felhalmozódott a mezőgazdasági talajokban, ez szűkíti a réz felhasználás lehetőségét még ökológiai termesztésben is. A nagy mennyiségű réz károsíthatja a talajlakó szervezetek (pl. a földigiliszták) életműködését, és elpusztíthatják a hasznos talajbaktériumokat. Uniós előírás szerint egy hektáron egy évben összesen 6 kg fémrézben kifejezett réztartalmú növényvédő szert lehet kijuttatni, mivel a réz hajlamos a talaj felső 25 cm-es rétegében felhalmozódni. Az EU 2026-ig adott engedélyt a réztartalmú szerek használatára, ameddig nem találnak a szakemberek a réz kiváltására alkalmas megoldást. Számításba jönnek olyan biológiai alternatívák, mint a hasznos baktériumok, gombák, növényi kivonatok. Addig azonban nincs más lehetőség, mint a réz használata.  Ami a növényeket illeti, a réz elsősorban a növények gyökerében dúsul fel, a föld feletti szervekbe kevés kerül be. Mindezzel együtt tudni kell, hogy a réz nem káros, sőt…

A réz a növények számára nélkülözhetetlen mikroelem

A réz a növények számára alapvetően nélkülözhetetlen mikroelem. Számos élettani folyamatban fontos szerepet játszik. Magyarországon a talajok réztartalma átlagos, de területenként a növények által felvehető réztartalom igen eltérő, és a mezőgazdaságilag aktívan használt, műtrágyázott területeken gyakori a rézhiány!  Ne feledjük, hogy hazánkban a meszes talajok vannak túlsúlyban. Egyes meszes alapkőzeten kialakult talajok (csernozjom, öntéstalaj) réztartalma alacsony lehet.

Házikerti körülmények között, a megfelelően alkalmazott rezes növényvédő szerek használata, megítélésünk szerint, nem káros. A kertek talajának sokszor viszonylag magas szerves anyag tartalma. Feltételezések szerint bizonyos humuszformák a rezet erősen kötik, így akár rézhiány is kialakulhat. Így sok esetben a rezes permetezés kétszeresen pozitív hatású,  csökkenti a meszes talajon kialakult rézhiányt, és megöli a kórokozók nagy részét.

Milyen betegségek ellen alkalmazható rezes permetezés?

Almatermésűekben baktériumos és gombás ágelhalás, tűzelhalás, varasodás és egyéb gombabetegségek ellen; A rezes permetezés a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora baktérium fertőzési veszélyét is csökkenti;

Csonthéjasokban baktériumos és gombás ágelhalások (pl. kajszi pszeudomonászos és leukosztómás elhalása – gutaütés); meggyben, cseresznyében, szilvában és kajsziban monília, levéllyukacsosodás stb.; őszibarackban, szilvában tafrinás betegség ellen;

tafrinás fertőzés barackon

Tafrinás fertőzés barackon. Tsaag Valren [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Bogyós gyümölcsűekben a málna és a szeder didimellás, leptoszfériás vesszőbetegségei ellen;

Héjas gyümölcsűekben (dió, mandula, mogyoró) a baktériumos betegség ellen.

Térjünk ki kicsit a tafrinás fertőzés kezelésére. A tafrina áttelelő képletei enyhe téli, kora tavaszi napokon folyamatosan képződnek. A gomba téli, kora tavaszi felszaporodása nagyon veszélyes, hiszen ha fakadáskor számára kedvező az időjárás, már a legelső zöld rügyecskét megfertőzi. Ezért ajánlott az őszi és a tavaszi lemosó permetezés alkalmazása. Ha tavasszal az időjárás hűvös, csapadékos marad, akkor a rezes permetezést 7-8 nap múlva meg kell ismételni. A levélfodrosodás ellen a fakadás után még 2-4 permetezésre van szükség.

A permetezés időpontja

A sikeres védekezés alapfeltétele a tökéletes fedettség biztosítása mellett a permetezés időpontjának helyes megválasztása.

50 % lombhullás után, betegségek megelőzése érdekében indokoltnak látszik egy szüret utáni lemosó permetezés alkalmazása a tél végi lemosópermetezés mellett.  Őkológai termesztésű almában például sokan ősszel rézkészítménnyel végzett kezelést alkalmaznak, míg tavasszal kéntartalmú szereket használnak.

A rézkészítmények biztonságos használata érdekében a kezelések így alkalmazhatók a szezonban, figyelembe véve a rézérzékenységet: az almatermésűekben a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pedig a piros bimbós állapot végéig.

Természetesen kisebb koncentrációban a szezonban is alkalmazhatók réz tartalmú lombtrágyák. Figyelmedbe ajánljuk az Organit Réz lombtrágyát. A hagyományosnak számító rézgálicból készített Organit® Réz hatóanyaga tribázikus rézszulfát 350 g/liter bordói komplexben. Az Organit Réz ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható növényvédelem és tápanyagpótlás céljából. Lemosó permetezéshez 2-3%-os koncentrációban használható.

Organit Réz lombtrágya alkalmazása Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa