A szép bonszáj, a fa és a tál harmóniája

Z. Szabó Zoltán
festőművész
Herman Ottó Bonsai Egyesület

A bonszáj növény akkor érvényesül a legjobban, ha megfelelő edénybe kerül. A szögletes és gömbölyű formák, a tál mélysége, színe min-mind meghatározó.

A bonszáj tál kiválasztása teljes mértékben az egyéntől függ. A saját ízlésünk nagyon meghatározó, azonban vannak bizonyos “szabályok” amiket érdemes betartani. Először is ne válasszunk edényt önmagáért. Hiába tetszik meg egy nagyon szép edény (akár egy kész műremek), mindig gondoljunk a növényre, ami majd belekerül. Nem szerencsés, ha az edény dominál (minták, agresszív formák, színek) és a növényt háttérbe szorítja. Egy jó edény kiemeli, és jobban láttatja a növényt. Általában törekedjünk az egyszerűségre a színekben és formában is, viszont ügyelj

háromerű juhar

ünk a szép kidolgozásra, ízléses formákra, gondoljunk arra, hogy kompozíciós elemről van szó, ami segíti a bonszájunkat megmutatni a legszebb formájában.

Méretek

Az edény hossza a japán szabályok szerint a növény magasságának 2/3-a legyen. Mélysége pedig közelítsen a növény törzsének átmérőjéhez. (Ez nagyon ritkán lehetséges és vigyázzunk, hogy ne áldozzunk fel értékes gyökereket emiatt). Száraz klímánk miatt sem ajánlatos a nagyon lapos edény.

Formák

A lombhullató fák igénylik az ovális és a nagyobb kerekebb formákat, amik a lágyságot, puhaságot sugároznak. Ezen kívül használhatunk még téglalap alakú, de nem rusztikus kidolgozású tálakat.

Az örökzöld növények számára használjunk erőteljesebb, rusztikus formákat, úgy mint kerek, dob alakú, magasabb, téglalap alakú tálakat. A növény stílusa szintén nagyon meghatározó. A kaszkád, félkaszkád stílusú növényeket magasabb építésű, hosszúkás edénybe ültessük. Az egyenes törzsű, felfelé törő és seprű formájú fákhoz téglalap alakú edények a megfelelők.

Színek

Lombhullatók: Zöldek, kékek, szürkék, barnák keverékei. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl sötét, mert az nagyon szigorú hangulatot kölcsönöz a fának.

Színes lombozatú növények
, japán juharok, vörös levelek: kék vagy zöld.
Virágzó fák:
Rózsaszínű virág – világoskék, szürke.
Sárga virág – kék
Piros, bordó virág – kék, zöld
Fehér virág – Az általában ajánlott színek.
Az erős, tiszta fehér és az igen világos szín nem ajánlott.

Örökzöldek – Máztalan, natúr, föld színű, szürke, barna, terrakotta.
Az edény választásánál figyeljünk a vízelvezető nyílásokra a felesleges víz elvezetése érdekében. Fontosak a lábak, hogy a levegő átjárhasson az edény alatt, a kifolyt víz gyorsabban elpárologjon.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil