Helyszűkében lévő hobbikertészeknek is ajánlott az oszlopos alma

Helyszűkében, sőt kert nélküli hobbikertészeknek is ajánlott, és egyre divatosabb a füzérfának is nevezett oszlopos alma.

Az oszlopos alma jellemzője, hogy a sudáron képződő rövid termőrészeknek köszönheti karcsúságát, amelyet nem kell metszéssel kordában tartani.

Nem mindegy, hogy te metszed formára vagy magától oszlopos a formája!

A szuper orsó vagy karcsú orsó koronaforma metszéssel is kialakítható. Azonban az így metszett fáknak meg van a hátulütője. A gyors termőre fordulást gyors elöregedés követi, az állandó metszés eredményeként jellemző az elsűrűsödés, és a szakaszos terméshozás. Az egyik évben bőven, a következőben keveset terem. Cikk ajánlat: Gyümölcsfa koronaformák II.

Szerencsére a természet a termesztők segítségére sietett. Találtak ugyanis olyan természetes mutánst, amely önmagától fejlesztett törpe termőrészeket. Ezt az új fajtát később a nemesített fajták szülőjeként használták. Így született meg például a német ‘Pom’, az angol ‘Ballerina’, a francia ‘Starline’ fajta.

Balerina Charlotte

A fotón látható Balerina Charlotte 1988-ban, Wijcik McIntosh x Greensleeves keresztezésével előállított, önmeddő, frissen is fogyasztható főzőalma. Pollenadói lehetnek: Granny Smith, Waltz, Pink Lady.

Mit ígérnek az oszlopos fajták a termesztőknek?

Terméstől roskadozó fákat, létra nélküli szüretet, egységnyi területre jutó óriási hozamot. Az oszlopos fajták nem igényelnek támrendszert, szárazság- és fagytűrőek, mint szó volt róla, metszést sem igényelnek, sokuk varasodás rezisztens. Nem öregednek el gyorsan, akár 20 évig is bőséggel teremnek. Porzó fajtákként is jól beváltak.

Mit ígérnek az oszlopos fajták a hobbikertészeknek?

A hobbikertészeknek a friss gyümölcs mellett szemet gyönyörködtető szépséget. Virágzáskor, terméséréskor, sőt néhány fajta lombozata bronzos színe miatt is kiérdemli a dísznövény megnevezést is. Akár sövényként, térelválasztóként is funkcionálnak. Növekedésgyengítő alanyokon (pl. M9) cserépben, konténerben nevelhetők.

Jaroslav Tupy almanemesítő

Jaroslav Tupy almanemesítő (1929-2016). Fotó: www.freshfruitportal.com

A nemesítésben élen járt a cseh, szakmai tekintélynek számító Jaroslav Tupy (1929-2016).  A hobbikertészek Európa szerte igen kedvelt, “ízben nagy, helyigényben kicsi” fajtasorozata  az ‘Urban Apple‘ szintén Tupy nemesítése. Fajtáit a Garden Debut is nyilvántartja. A Garden Debut márkajelzést a Greenleaf Nursery Company (Oklahoma) a legmegbízhatóbb új fajták részére hozta létre. A sorozat tagjai 2,5-3 méter magasak, 70 cm átmérőjűek. Az igen ellenálló fajták szabadföldben vagy konténerben is termeszthetők. A megfelelő számú termőrügy képződéshez 800-1200 óra 0-7 0szükséges. Már az első évben teremnek. Miután önmeddők, a termésképzéshez legalább két fajta telepítésére van szükség.

Fajták: A ragyogó piros, édes, leveses ‘Tasty Red‘;  a napos oldalon piruló, zöld fedőszínű, valamivel édesebb ‘Blushing Delight‘; a zöldes-aranysárga fedőszinű, kora ősszel savanykás, de a fán hagyva idővel édesedő ‘Golden Treat‘ és a lime zöld felőszínű, ropogós húsú, savanykás ‘Tangy Green‘. 

Cikk ajánlat: Miniatűr cseresznyefákGyümölcstermő növények konténerben

Blushing Delight

A 2011-es nemesítésű Blushing Delight.

Mielőtt bárkiben felmerülne, hogy Tupy halála után ki fogja ezentúl ezeket a nemes almákat előállítani, eláruljuk, hogy Tupy még életében kijelölte utódját, a szintén cseh Radek Černý személyében. Černý az Institute of Experimental Botany betegség ellenálló almafajták termesztésével foglalkozó munkacsoportját vezeti. A munkacsoport fő célja a varasodás- és lisztharmat rezisztens fajták előállítása. 

Közreműködésükkel a ‘Sonet‘ már Európai Uniós fajtaoltalmat is kapott, és több fajtára vonatkozó eljárás is folyamatban van. Ezek a: ‘Cactus’, ‘Goldlane’, ‘Moonlight’, ‘Redlane’, ‘Redspring’, ‘Rhapsodie’, ‘Rondo’, ‘Sunlight’, ‘Sonate’. A ‘Sonet’ öntermékeny, oszlopos, téli alma, amely varasodás rezisztens és lisztharmat toleráns. Nem csak hobbikertészeknek, hanem termesztőknek is ajánlott.

Sonet

MM 106 féltörpe alanyra oltott Sonet fajta a szlovák Limbach kertészet kínálatából online kínálatából.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák