Hányj fittyet a megszokott dolgokra, és ültess zsákba!

A táptalajjal töltött  zsák nem csupán üvegházakban, fóliasátrakban használható. A zsákot például faládába helyezheted, vagy pusztán lehelyezheted a földre, vagy teheted állványra, és máris ültetheted bele egynyáriakat, zöldségeket. 

paradicsom ültetőzsákbanparadicsom ültetőzsákban. A fotó a Kittenberger kertekben készült, ahová kirándulást szerveztük.

Már készen is vásárolhatsz rendkívül profinak tűnő ültetőzsákot, különböző drén nyílásokkal, a beültetés helyén geometrikus nyílással. Ha ilyet nem találsz, végy nagy kiszerelésű virágföldet, és alakítsd át ültetőzsákká. Vagy varrj zsákot. Majd később elmondjuk, hogyan.

Kedveltek a készen kapható, két illetve négy füles kivitelű szatyrot utánzó, hosszú életű, jól szellőző műanyag táskák, előre kilyuggatva vízkivezetés céljából. Ez a műanyag zsák nemcsak hosszú életű, hanem levegőzik is. Ha a fülénél fogva felkapod, oda hurcolod, ahová kedved tartja. Illetve ahová a növénynek tartja kedve. Mondjuk egy szélvédett, napos helyre. És az sem probléma, ha kerted sincs. A talajlakó kórokozókat, kártevőket is elkerülöd. A szezon végén egyszerűen hajtogasd össze, és tedd el. A zsák a következő évben újra hasznosítható.

Több évig újra hasznosítható ültetőzsákok a Kertlap WebáruházbólPP növénytermesztő zsák.

PP növénytermesztő zsák

De használhatsz jutazsákot is. A jutazsákot, búza zsákot, hogy formáját megtartsa, átkötözheted (mint a húst sütés előtt.). Gondold el, milyen egyszerűen szedhetsz répát. Kiborítod zsákot. Ennyi! Hátránya, hogy nem biztos, hogy kibír egy szezont, az öntözéstől, esőtől szétesik!

Egy 40 cm x 40cm terjedelmű (50 literes) zsák három zöldségnek is helyet ad, amivel egész nyáron át friss zöldséghez juthatsz. A zsákot jó minőségű komposzttal tömd meg, rázd össze, mintha a párnád frissítenéd.

Ültetőzsák házilag

Az ültetőzsák házilag is elkészíthető. Lehet ez egy földkeveréket tartalmazó zsák. Vidd a kiválasztott helyre. Fektetve használd. Ha kisebb termetű növényekhez, pl. szamóca, asztalra, állványra helyezed, még hajolgatni sem kell! De előbb ajánlott az alját kilyuggatni, hogy a felesleges vizet elvezessük. A tetejére nagy, téglalap alakú lyukat vágunk, ha virágágyásszerűen szeretnénk beültetni. A szabad felület azonban ne legyen túl nagy, mert a sekély talaj így még könnyebben kiszárad. Ezért, ha kevés növényt akarunk ültetni, a zsákokba kereszt alakban vájunk nyílásokat a beültetendő növények számára. A sarkokat aláhajtva négyzeteket kapunk. Ide kerülnek a növények. Hátránya, hogy a talaj befülledhet!

Zsákot varrhatsz is! Csak legyen alja, hogy megálljon a “lábán”. Szerezd be hozzá az anyagot (pl. polipropilén agroszövetet), nem nélkülözheted a varrógépet sem. További kellékeke: ragasztóbetét és ragasztópisztoly, vonalzó, evőpálcika, előre leszabott szövet, klipszek, amikkel össze tudod csípni a varrandó részt, nehogy elcsússzon. Ha tudod, mekkora átmérőjű (d) zsákot akarsz, a kerülete a zsáknak (emlékezz geomatriából a kör kerületének számolására! d*π; plusz a ráhajtás) lesz az egyik oldal, a zsák magassága a másik oldal. Arra ügyelj, hogy a zsák külső része a fényes, a belseje matt (ebben az esetben).  Amikor a zsákot beszegted, majd összevarrtad, fordítsd ki, állítsd fejre. A két sarkot nyomd ki az evőpálcával, hurkapálcával, hajtsd be, és hogy meg is maradjon, használd a ragasztópisztolyt. Így alakítod ki a zsák fenekét. Majd állítsd fel, és már használhatod is!

saláta zsákban

Ültetőzsák használata

Töltsd meg a zsákot talajjal (feltalaj, virágföld, komposzt). Beültetés előtt a talajt meg kell öntözni, lehetőleg öntözőrózsával. Öntözés után ültetőlapáttal kiemeljük azt a talajrészt, ahová a növényeket be fogjuk helyezni. Akkor használjunk ültetőzsákot, ha a vízellátást folyamatosan tudjuk biztosítani. Csak olyan növények kerüljenek az ültetőzsákokba, amelyek súlyuk, lombozatuk miatt nem fordulnak ki a talajból. Szükség esetén a növények megtámasztásáról is gondoskodni kell. Használjunk boltban kapható speciális támasztó keretet, amelyet alulról a zsákhoz lehet rögzíteni, vagy a megtámasztáshoz használjunk nádszálat és kötöződrótot. Speciális, de egyszerű öntözőberendezést is alkalmazhatunk. Példát találhatsz erre az alábbi cikkünkben: Öntözési tippek. A csöpögtető öntözés házilag fejezetet ajánljuk figyelmedbe.

Így ültethetsz paradicsomot, babot és petrezselymet, de ültethetsz így szamócát, újhagymát, kakukkfüvet, vagy petúniát, lobéliát, begóniát, fuksziát. Persze még sok mást is.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa