Rozmaring az emlékezés és a hűség növénye

A rozmaring nagyra becsült növény. Ezt mutatja, hogy már az ókorban a római kertekben is helyet kapott. A rómaiak és az ókori görögök nagyra becsülték memóriajavító képességei miatt, ezért a görög diákok hajába kis rozmaring ágat tűztek. De ma is megtalálható a vőfély gomblyukában, a menyasszonyi csokorba is belekötik, mert a házasságban a hűség jelképe.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

Rosmarinus officinalis 'Harmat'

Fagytűrő a hazánkban egyetlen fajtaként jegyzett ‘harmat’. 1999-ben lett államilag elismert.

A rozmaring a mediterráneum száraz, sziklás partvidékein honos. Nemzetség neve, Rosmarinus, a latin ros és marinus szóból származik, jelentése: a tengeri harmat. Az ókori görögök és rómaiak azt tartották, hogy a rozmaring javítja a memóriát. Úgy ismerték, mint az emlékezés és hűség növénye.

A későbbiekben a szerelmesek hűségének és a barátságnak a jelképeként azóta is feltűnik esküvőkön, temetőkben. A középkorban jutott el Európa országaiba, ahol a kolostorkertekben sok más értékes növény mellett már a rozmaringot is termesztették. A XII-XIII. században hódította meg a világot az Aqua Reginae Hungariae, a Magyar Királyné Vize, melyet Árpádházi Szent Erzsébet, Magyarország királynéja (Károly Róbert negyedik felesége) számára állítottak elő legelőször. (3 rész rozmaring, 1 rész levendula borszeszben desztillálva). A királyné köszvényben szenvedett, de folyamatos használata során teljesen felépült betegségéből és olyannyira megfiatalodott, hogy a monda szerint még a lengyel király is feleségül kérte.

A rozmaring hivatalos növénye volt a kolostorkerteknek. Termesztését egy, a 8. század végén kiadott császári rendelet írta elõ. Az európai országokban igazán csak az újkor első századaiban vált ismertté. Mind a mai napig használják fűszerként, gyógynövényként. A rozmaring ág füstje, a friss ágak illata temetéseken éppúgy, mint esküvőkön segít az emelkedett atmoszféra megteremtésében.

Számos “füvesköny” említi a borban főzött rozmaring egyedülálló “szíverősítő” hatását. A rozmaring a hozzákapcsolódó rendkívül gazdag szimbólumrendszerének köszönhetően kivételes helyet foglal el a gyógynövények között. Egy korabeli mondás szerint “Ahol rozmaring virágzik, ott az asszony az úr a háznál”. Sok helyütt a megbánás szimbólumaként a bírósági tárgyalótermekben a vádlottak padjára helyezték. A magyarság virágai között a rozmaring a rózsa mellett a legkedveltebb szerelmi szimbólum. Népdalokban, parasztfaragásokon és ruhadíszeken is jelen van.

A rozmaring bemutatása

A rozmaring (Rosmarinus Officinalis) mediterrán származású, az ajakosok (Lamiaceae) családjába
tartozó félcserje. Bár előnyben részesíti a tengerparti területeket, a szárazföld belsejét is meghódította egészen a Szahara sivatagig. Bőven terem Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Marokkóban. Hegyes örökzöld levelei a hajtáscsúcs közelében fényes zöldek, lejjebb hamvasok. Május, június hónapban virágzik. Apró kék színű virágai a csalánéra hasonlítanak. A rozmaring bokor 120-150 cm magasra nő.

virágzó rozmaring

Plinius leírja kertjének növényeit, ahol a babér, a rózsa, a borostyán, a ciprus, a platánok mellet a rozmaringot is megemlíti.  Az ókori mediterráneumban a virágágyakat alacsony mirtusz, rozmaring és kakukkfű szegélyezte.Több tövet összeültetve áthatolhatatlan sövényt alkot. Megfelelő klímán, illatos kertünkből nem maradhat el. Dézsában is tartható.

A rozmaring fagyérzékeny. Hűvös klímán védett helyen, például déli kitettségű falak tövében termeszthető. Száraz, meszes talajon jól terem. Legsikeresebben bujtással szaporítható. Szúrjuk le az idős növény fiatal ágait, amelyek hamarosan gyökeret eresztenek. Gyökerei túlöntözés hatására hamar rothadásnak indulnak. Az ültetés ideje kora ősz, ezáltal még a tél beállta előtt meg tud erősödni. Az átültetést rosszul viselik. Ha mégis az átültetés mellett döntünk, akkor óvatosan, földlabdával együtt kell átültetnünk, úgy, hogy a gyökerei lehetőleg ne sérüljenek. Ha a növény jól érzi magát a helyén, akár 30 évig is életben marad. Időnként metsszük vissza, hogy a szárak erősödjenek. Ha nincs kertünk, nevelhetjük az erkélyen vagy az ablakban is.

Link ajánlat: Tarka rozmaring

Rozmaring szaporítása

Dr. Tulok Mária tanárnő útmutatásai alapján

Dugványkészítéshez a hajtás felső, hajlékony, gyenge, ezüstös színű vége nem használható. A többi része viszont könnyen gyökeresedik.

A szaporításra kiválasztott hajtásokat feldaraboljuk úgy, hogy egy-egy dugvány 4 levélpárt tartalmazzon. Az átlagosan 10-12 cm hosszú dugványok alapját a legalsó levélpár alatt 2-3 mm-re vágjuk. A legfelső levélpár kb. 1 cm-re legyen a dugvány felső végétől. Az alsó két ízközről a leveleket éles metszőollóval levágjuk, majd a megmaradt alsó levélpárig a talajba szúrjuk. Gyökeresedésig tűző naptól védve állandóan nedvesen kell tartani a talajt. A későbbiekben, kiültetés után, nem igényel sok nedvességet. Ha a dugványkészítés során megjelenő, új hajtásokat többször visszavágjuk, elősegítjük a bokrosodást. A jól fejlett dugványokat bármikor kiültethetjük – ha többet készítettünk -, egymástól legalább 50-60 cm-re.
Begyökeresedés után különleges ápolási munkái nincsenek. Ha hidegebb éghajlatú területen próbálkozunk a rozmaring termesztésével, a fagyok előtt cserepezzük be, kevés öntözéssel hűvös, világos helyen átteleltethető. A tavaszi fagyveszély elmúltával azonban ültessük ki. Szép dísze lesz kertünknek, hasznos növénye konyhánknak, házi patikánknak és emlékezésre készteti a lelkünket.

rozmaring dugványok

Cikk ajánlat: Rozmaring metszése

A rozmaring felhasználása

A rozmaringot ma is széles körben használják, mint aroma- és gyógynövényt. A ’Rosmarini foliumantibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Illóolaja serkenti a végtagok keringését, antireumatikus hatású, és az idegrendszeri eredetű fájdalmakat csökkenti.
Olaját a bimbózó virágú hajtásokból nyerik. Az olaja fenoloidokat és antioxidánsokat is tartalmaz, ezzel gátolva az olajok, zsírok oxidatív bomlását az ételkészítményekben. A terápiás alkalmazásokon túl illóolaját felhasználja a parfüm- és kozmetikaipar parfümök, hajkondicionálók, és samponok alkatrészeként.
Forrás

rozmaring tea

Sokan megtapasztalhatják jótékony hatását, amikor elalvás előtt rozmaring gallyat helyeznek párnájuk alá. A rossz álmokat elfújja a szél, az éjszakai alvás során csodás pihenést biztosít. Illóolaja kiváló bőrtonik, hajkondicionáló és vérzéscsillapító. A gyógynövény szakirodalom szerint a rozmaringolajas bedörzsölés jól enyhíti a reuma okozta fájdalmakat. Segít a rossz vérellátás miatt hideg kezek, lábak átmelegítésében, a reggeli álmosság elűzésében. Néhány cseppje a fürdővízben fáradtság, kimerültség esetén frissít, ösztönzi a vérkeringést. Nehezen ébredők számára ideális reggeli fürdő! Teája (1 kávéskanál friss, őrölt rozmaringlevél 1 csészéhez) remek emésztésserkentő, nyugtató. Egy ág friss rozmaringlevél őrleménye 300 ml-es, egy órás állás utáni forróvizes kivonata hajöblítésre kiváló. Sikerrel alkalmazzák korpásodás és kopaszodás kezelésére.

A rozmaring levelet étkezési célokra használja a francia, az olasz és a spanyol konyha. Évszázadok óta divatos fűszernövény. Friss vagy szárított leveleit egyes leveseken és mártásokon kívül, főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva roston sülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és szószok illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa