Borostyán

A borostyán télen-nyáron díszít. A tél szürkesége emeli ki szépségét igazán. Bár általában kétféleképpen viszonyulnak hozzá, vagy ki akarják írtani, vagy imádják! Minden esetre kevés kertből hiányzik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről.

A borostyánfélék (Araliaceae) családjába főleg trópusi elterjedésű fák, cserjék vagy liánnövények tartoznak. Mintegy 700 fajuk ismert. A borostyán, további nevei repkény, barbanók, kerekrepkény (Hedera helix) a család egyetlen európai képviselője. Magyarországon őshonos. További 10 faja él Nyugat- és Észak-Európában, Észak-Afrikában, Nyugat-, közép- és Kelet-Ázsiában.

A remekül díszítő borostyán (Hedera sp.)megjelenése a kertkultúra kialakulásával egyidejű.  Plinius említi először i.sz. 100-ban. Angliában az 1800-as években jelent meg a piacon és 1865-ben már 36 faját termesztették. Ugyanekkor Németországban és az 1920-as években Amerikában jelent meg a kertészetekben. A Heidelbergben élő INGOBERT fivérek kb. 500 taxonból álló gyűjteményt tartanak fenn az ottani Kolostor-kertben.

Már Lippay János Posoni kertjében is olvashatunk róla. Magyarországon először Unghváry József faiskolája (Cegléd, Budapest) ajánlotta lugasok, falak, kerti és gazdasági épületek, kútágasok, elszáradt fatörzsek, északi falak befuttatására.

A borostyán bemutatása

Törzse a talajon kúszó, elágazó, legyökerező, vagy valamilyen támasztékra felkúszó. Az idősebb példányok léggyökerekkel sűrűn borítottak, a magasban nem támaszkodó, szabad ágakat nevelnek, ezeken fejlődnek virágai és termései. A borostyán elélhet akár 200–300 évig, de találtak 450 éves egyedeket is.

Bőrnemű, örökzöld levelei szórtan átellenesek, szíves vállúak és tenyeresen 3-5 karéjra tagolódnak.   Leveleinek színe, alakja és mérete változatos, buja lombfejlődés jellemzi. A fiatal levelek csillagszőrösek, később kopaszodók, színi oldalukon fényes sötétzöldek, erezetük feltűnően világoszöldek, a fonákon fakó zöldek. A nemzetségre jellemző az eltérőlevelűség (Heterofilia), a jelenséggel nem csak különböző fajták esetében találkozunk, hanem az egyedfejlődés különböző szakaszaiban is. A közönséges borostyánnak (Hedera helix) mintegy 800 fajtája ismert. A kultúrfajtákat három csoportba sorolják, a leveleik karéjainak száma és a karéjok alakja szerint.

közönséges borostyán

A borostyán csak akkor virágzik, ha a magasban elegendő napfényt kap. A hajtások végén virágzó szárakon sűrűn helyezkednek el a levelek és az oldalhajtások. A borostyán általában ősszel virágzik, zöldes-fehér vagy sárga virágai ernyőben állnak.

Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek nem fogyasztható, de a madarak kedvenc téli tápláléka. Az érett bogyók fekete vagy sötétbíbor színűek, borsószem nagyságúak, és 2-5 magot érlelnek.

Borostyán a kertben

A cserepes borotyán add ültetheted el, amíg nem fagy át a föld! A borostyánnak bármilyen kerti talaj megfelel. Árnyékos fekvésbe ültessük, de vegyük azt is figyelembe, hogy a tarka levelű fajtáknak több fényre van szükségük. Minél élénkebb a levelek tarkázottsága, annál kevésbé erőteljes a növény növekedése. Az erőteljes, agresszív növekedésű fajtákat tavaszi és nyári visszametszéssel tartsd kordában, és ügyelj arra, hogy ne nőjön bele a ház ereszcsatornájába. Használj sövényvágót! Sokszor találkozni a fa koronájáig felkúszó borostyánnal. Ilyen esetben az elfásodott szárat át kell fűrészelni, csak így menthető meg a fa élete. A nem kívánt borostyántövet ásd ki, vagy brutálisabb megoldásként Glialkával lehet permetezni.

A borostyán a levágott, gyökeres hajtásokkal igen könnyen szaporítható. A dugványozása májustól, nyár végéig történhet. Juvenilis, virágzó és terméseket nevelő alakokat bokorborostyánként, törzsnevelés után faborostyánként kiültetik.

Szívesen használja a koszorúkötészet, csokorkötészet, mutatós asztaldísz.

Térelválasztásra is használhatod. van, aki oszlopra futtatja, rendszeres, heti-kétheti karbantartást igényel.. Boszorkányok távoltartására sem utolsó a babona szerint.

borostyán fal

Hallottál már a borostyánpanelről?

Ez egy viszonylag könnyen mozgatható, előnevelt, borostyánnal befuttatott stabil háló, mely egy ültetővályúban van rögzítve. Igy forgalmazzák a kertészetek.  Hsználhatód térelválasztónak, kerítésnek. Fontos, hogy ilyen formában ültetett borostyánt fel kell készíteni a télre, földbe nem lehet beásni, de gondos takarás mellett a tél folyamán is a kert dísze maradhat anélkül, hogy elpusztulna.

Cikk ajánlat: A borostyánlevél gyógyhatásai

A borostyán nemzetség egyéb fajai

A borostyán nemzetség egyéb fajai is jól érzik magukat a hazai klímán.  A 19. század közepétől több borostyánfaj került gyűjteményekbe (Hedera algeriensis, Hedera hibernica, Hedera rhombea, Hedera azorica, Hedera pastuchovii, Hedera nepalensis, Hedera maroccana, Hedera canariensis, Hedera maderensis)

Manapság kertészeteinkben igen gyakori H. colchica ‘Sulphur heart’. A H. hibernica hosszú levélnyelű fajtái koszorúkötészetben, tarka levelű, színes levelű fajtái csokorkötészetben használatosak. Belső terek díszítésére előszeretettel alkalmazzák a H. canariensis, H. helix fajtákat.

Hedera colchica 'Sulphur heart'

Hedera colchica ‘Sulphur heart’

Sövény nevelhető az erős növekedésű H. hibernica fajtáiból. A merevszárú fajták ‘Erecta‘, ‘Conglomerata‘ szoliterkén mutatnak jól. Hódít a gömb vagy spirál, figurális borostyán. Bonzájt készítenek a ’Kurios’ és ’Alt Hiedelberg’ fajtákból.

Forrás:
Magyar Borostyán Társaság
oldtimer.ezermester.hu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!